K Zemanovu vánočnímu projevu:

Jak se stát skandinávskou společností

26. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Jako velice výmluvné se mi jeví, že prezident Zeman ve svém „vánočním poselství“ redukoval cestu k dosažení vyspělosti skandinávských zemí na dva v zásadě mechanistické kroky: vysoké daně (zejména pro fyzické osoby s vysokým příjmem) a omezení rozkrádání veřejných peněz.

Cestou k tomu druhému mají být podle prezidenta zákony, navrhované velkopodnikatelem, ministrem financí, vlastníkem médií a vlastníkem jedné ze dvou nejsilnějších politických stran v jedné osobě. Je fenomén Babiš ve Skandinávii vůbec myslitelný? Je možné, aby někdo vážně hovořil o skandinávské cestě a zároveň ani nezmínil nebezpečí přílišné koncentrace moci v rukou pana Babiše? Nepodobají se právě i díky panu Babišovi poměry u nás mnohem více poměrům v oligarchické Ukrajině než v demokratické Skandinávii?

Západní společnost se nedá vybudovat mechanickými, inženýrskými kroky, její podstata je ve způsobu myšlení, v kultuře. A nemusí to být zrovna skandinávský model, jistě by byl úžasný úspěch, kdybychom se dostali na úroveň třeba Rakouska, Bavorska či Nizozemí. Jenže všechny tyto a další vyspělé země, které se mohou navzájem od sebe lišit v míře zdanění nebo v jiných mechanických věcech, spojuje především to, že by v nich vyjádření prezidenta Zemana na adresu uprchlíků, včetně těch z „vánočního poselství“, nenašla veřejnou podporu a byla by odmítnuta velkou většinou společnosti jako něco zcela barbarského - jasně to ukázal Jan Čulík ZDE.

Skandinávci ani Rakušané se ke své vyspělosti nedostali pomocí inženýrských receptů na způsob Klause nebo Zemana, jejich společnost tento typ politiků negeneruje a nedosazuje do nejvyšších státních funkcí. Jestli chceme být vyspělí jako Skandinávci nebo Rakušané, nemůžeme si představovat, že slízneme smetanu prosperity a vysoké kvality života, aniž bychom museli odmítnout svou normalizační minulost a prodělat hlubokou změnu mentality. Musíme se učit u Skandinávců a Rakušanů přímo, nikoli u Miloše Zemana, ten skandinávskou ani rakouskou společnost netvořil. A začít bychom mohli tím, že se naučíme elementární úctě k faktům a lidským bytostem v nouzi.

0
Vytisknout
10324

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015