71 % Britů nevěří, že Jeremy Corbyn zajistí jejich bezpečnost

28. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Podle průzkumu provedeného společností ORB pro list The Independent 71 % Britů nevěří, že by předseda labouristů Jeremy Corbyn dokázal zajistit národní bezpečnost. 54 % jich naproti tomu věří premiéru Davidu Cameronovi, zatímco nedůvěřuje mu 46 %.


Šetření zahrnulo 2 000 osob. Kritici Labour Party a jejího předsedy tvrdí, že lidé nebudou volit potenciálního premiéra, kterého považují ve věci národní bezpečnosti za slabého.

V roce 2016 se nadále bude hovořit o terorismu, krizi v Sýrii a otázce obnovení jaderného systému Trident.

Bývalý labouristický ministr obrany John Hutton označil Corbyna za hrozbu národní bezpečnosti, když ten prohlásil, že by nikdy nevydal příkaz k nasazení jaderných zbraní. Průzkum ukázal, že ve věci národní bezpečnosti Corbynovi důvěřuje pouze 29 % lidí.

Premiéru Cameronovi v téže otázce častěji důvěřují muži, než ženy. 59 % mužů považuje Camerona za důvěryhodného, zatímco stejný názor zastává jen 49 % žen.

Mladí dospělí ve věku 18 - 24 let věří Corbynovi častěji, než starší lidé. Má důvěru 44 % z nich, ačkoli i zde mu 56 % dotázaných nevěří. Naopak jen 18 % osob starších 65 let skládá důvěru ve schopnost Jeremyho Corbyna zajistit národní bezpečnost, zatímco 82 % mu nedůvěřuje.

Mezi nejméně bohatými Cameronovi důvěřuje jen menšina dotázaných, 45 %. Ale i zde má Corbyn ještě nižší podporu, jen 28 %, zatímco 72 % mu nevěří.

Corbyn odmítl tlak některých poslanců na to, aby se distancoval od organizace Stop the War Coalition, které předsedal, než se stal šéfem strany. Jeho rozhodnutí účastnit se předvánoční fundraisingové akce některé labouristické poslance rozhněvalo.

V rozhovoru pro list Huffington Post Corbyn potvrdil, že může nechat o programu Trident hlasovat online. Corbyn odmítá stranickou pozici v této záležitosti, která je kladná, a hlasování by mělo přesvědčit výroční stranickou konferenci, aby ho podpořila v odmítnutí Tridentu.

Ačkoliv Corbyn oponoval prodloužení náletů na IS v Sýrii, revolta ve stínovém kabinetě jej přinutila povolit poslancům hlasování podle vlastního uvážení.

Corbynovi spojenci tvrdí, že není "pacifista", ale prohlašují, že se nikdy neobrátí zády k 250 000 lidí, kteří ho zvolili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6223

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015