V důsledku uprchlické krize vzniká celá generace dětí bez státní příslušnosti

28. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Děti, narozené uprchlíkům, zřejmě nedostanou občanství žádné země - v důsledku nepřátelsky zaujatých zákonů a špatné infrastruktury v EU

Hrozí, že evropská uprchlická krize povede k výraznému prohloubení problému lidí bez občanství. Odborníci varují, že stále větší počet dětí je součástí vznikající "generace bez občanství".

V Sýrii totiž platí zákony, podle nichž dostává dítě syrské občanství pouze od svého otce, nikoliv od matky. Když otec neexistuje, je mrtvý nebo není přítomen, dítě občanství nedostane. OSN odhaduje, že 25 procent uprchlických rodin nemá otce. Neefektivní právní záruky v Evropské unii znamenají, že mnoho dětí, narozených syrským uprchlíkům v Evropě, skončí bez státní příslušnosti. To je zoufalý stav, vedoucí k naprosté marginalizaci, který postihnuje celosvětově už dnes 10 milionů lidí.

Německo, stejně jako ostatní evropské země, automaticky neposkytuje občanství lidem, kteří se na jeho území narodili. Podle mezinárodních dohod, včetně Konvence OSN o právech dítěte, mají vlády povinnosti poskytnout občanství všem dětem, které se narodily na jejich území, které by jinak byly bez státní příslušnosti. Avšak skoro žádná země EU nepřijala tuto zásadu do svého domácího zákonodárství.

Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky (UNHCR) odhaduje, že je v Evropě dnes nejméně 680 000 lidí bez jakéhokoliv občanství, i když ten počet bude zřejmě daleko vyšší, protože lidé bez občanství se špatně počítají.

Problém lidí bez občanství je zvlášť vážný v jihovýchodní Asii: v Myanmaru je podle OSN více než 810 000 lidí bez občanství. Situace v Evropě se však nyní podstatně zhorší v důsledku uprchlické krize.

Zatím byli v Evropě bez občanství především Romové a rusky mluvící lidé z pobaltských zemí.

Lidi bez občanství mají obrovské problémy. Často si děti uvědomí, že nemají občanství, teprve když dospějí a zjistí, že nemají právo v zemi, kde žijí, pracovat, vstoupit ve sňatek, vlastnit nemovitosti, hlasovat ve volbách nebo třeba i jen absolvovat školu.

V zemích, hraničících se Syrií a přijímajících uprchlíky je absence občanství už nyní vážný problém. V Libanonu je podle OSN zřejmě 30 000 dětí bez občanství a v Turecku až 60 000.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5731

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015