K Zemanovu vánočnímu projevu:

Proč Miloš lže

27. 12. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty



Projev Miloše Zemana byl vylhaný od začátku do konce. 

Nejprve pochválil české zaměstnance a zaměstnavatele za něco, co v čem hrají roli pouhých prostředníků, a to je vývoj ekonomiky. Pan Zeman musí jako ekonom dobře vědět, že výkyvy v české, vysoce proexportní, průmyslově "dílenské" ekonomice nezávisejí na "zázračných" zásazích tuzemských vlád, ale na tom, jak se daří zemím odbytu, v prvé řadě Německu. Není náhoda, že úroveň zaměstnanosti kopíruje německou křivku. 

Nesměřujeme ke skandinávskému modelu, hezky to vysvětlil Boris Cvek. Zeman musí být buď velmi omezený, nebo vědomě lže, protože samotné progresivní zdanění nezmění způsob, jakým společnost chápe a naplňuje sociální rovnost a solidaritu. Odmítáním začleňování ve vzdělávání (skandinávský model) a snahou zdiskreditovat pomoc lidem v nouzi (skandinávský model) si protiřečí s mimořádnou naivitou (drzostí). 

A snad ještě k té ekonomické dimenzi skandinávského modelu: představa, že oligarcha Babiš zavádí skutečně progresivní zdanění dle skandinávského modelu, které jeho samotného připraví o podstatnou část zisku, jenž používá k udržení své politické moci, není hodná střízlivého a inteligentního člověka, nebo alespoň takového jedince, který splňuje alespoň jednu z těchto podmínek. 

Blbá nálada v této společnosti rozhodně neskončila, naopak. Lidé jako Miloš Zeman ji dokázali proměnit v otevřený akt nenávisti. Gratulujeme, toho jediného, jste, Miloši, ve funkci prezidenta skutečně dosáhl a patří vám za to postavit pomník už za života, protože tohle by nemělo být zapomenuto. Což třeba jezdecká socha Miloše Zemana v nadživotní velikosti? S vepřem místo koně? 

A konečně imigrační vlna. Podle pana Zemana jde o organizovanou invazi. Pokud něco takového řeknete, musíte nutně odhalit, kdo tuto invazi organizuje. Bez toho jde o akt podněcování nenávisti a šíření poplašné zprávy. Ani za jedno nemůže být prezident v ČR právně stíhán, a proto taky Miloš Zeman bezostyšně lže. 

Protože ví, že se mu nemůže nic stát. 

Protože ví, že současná xenofobní nálada lehce manipulovatelných, většinově na českých médiích závislých Zemanových voličů slibuje kladnou odezvu tehdy, bude-li ji přikrmovat. 

Protože ví, že dohoda s Andrejem Babišem na vzájemné podpoře ho při stabilizaci jeho chatrného zdraví i kognice dokáže udržet v úřadu prezidenta dalších pět let. 

Protože zdegeneroval natolik, že je mu jedno, jak vážných morálních zločinů se dopouští, že je mu jedno, když z obětí dělá vrahy a zároveň poškozuje českou společnost na další roky a možná desetiletí tím, že ji hodnotově korumpuje. 

Protože klesl na úroveň ubožáka, který si za tuto cenu kupuje politickou přízeň a vidinu, že na sklonku svého života bude částí české společnosti veleben, i za cenu utužování chandry.

0
Vytisknout
12120

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015