Švédský ministr pro imigraci v Davosu: Jsme vázáni Ženevskými ujednáními. Evropa musí uprchlíky přijmout

22. 1. 2016

čas čtení 3 minuty

Dalším důkazem, jak rozzuření jsou četní západní politici vůči zemím, které odmítají příjmout svůj férový podíl uprchlíků, je rozhovor Channel Four News se švédským ministrem pro imigraci, natočený ve čtvrtek v Davosu:

"Kdyby každá země přijala 1 procento, Evropa má 500 milionů obyvatel. Mohli bychom přijmout 5 milionů lidí. Týká se to politického státnictví. Musíte hovořit se svými voliči a vysvětlit jim, že toto je něco, co musíme udělat. Protože máme morální povinnost to udělat. Jsou to lidi, kteří umírají, když se jim neposkytne ochrana a útočiště. Musíme se o ty lidi postarat."


(...)

Moderátorka Cathy Newman: Co takhle nouzově zakázat příchod uprchlíků? Vy jste hovořil o tom, že i Švédsko má své limity. Neuvažujete o nouzovém zákazu pro příchod všech imigrantů?

Švédský ministr pro imigraci Morgan Johansson: No, zaprvé, nesmíme zapomínat na celý kontext. Máme 60 milionů lidí na útěku, jsou to uprchlíci. Globálně je to nejvyšší počet od druhé světové války. A my všichni, všechny naše země, jsme vázáni Ženevskými ujednáními. A jestliže lidé přijdou na naše hranice a požádají o azyl, my musíme jednat podle těch Ženevských konvencí. A tragédií je, že Evropa jako kontinent by mohla lehce tento úkol zvládnout. Ale nemůže ho zvládnout, když to dělá jenom jedna, dvě nebo tři země. A to je nynější situace. Švédsko, Německo, Rakousko, jsou ty tři země, které dělají nejvíc. Švédsko přijalo loni 160 000 uprchlíků. To je v historii nejvyšší počet. Dvojnásobek předchozího rekordu. Pouze za poslední čtyři měsíce jsme přijali 114 000 lidí. A když to srovnám s debatou v Británii, tam jsou počty něco úplně jiného.

Moderátorka Cathy Newman: Británie prý přijme 20 000 uprchlíků za pět let a zatím jich přijala jen tisíc. Co si o tom myslíte?

Morgan Johansson: No, 20 000. Takový počet lidí požádal ve Švédsku o azyl za dva týdny. V listopadu. A v Británii žije 60 milionů lidí. Ve Švédsku 10 milionů.

Moderátorka Cathy Newman: Co by podle vás bylo férové rozdělení uprchlíků?

Morgan Johansson: Kdyby každá země přijala 1 procento, Evropa má 500 milionů obyvatel. Mohli bychom přijmout 5 milionů lidí, jimž bychom poskytli útočiště.

Moderátorka Cathy Newman: Jakou máte naději, že země jako Británie by podpořily férové rozdělení uprchlíků po Evropě?

Morgan Johansson: Týká se to politického státnictví. Musíte hovořit se svými voliči a vysvětlit jim, že toto je něco, co musíme udělat. Protože máme morální povinnost to udělat. Jsou to lidi, kteří umírají, když se jim neposkytne ochrana a útočiště. Musíme se o ty lidi postarat.

Moderátorka Cathy Newman: Vy jste zjevně ohledně toho opravdu rozhněvaný.

Morgan Johansson: Jsem frustrovaný. Že je celá řada zemí, která se usilovně snaží nepomáhat a odmítat sdílení své odpovědnosti. Být členem Evropské unie vám poskytuje určitá práva a také určité povinnosti.

Moderátorka Cathy Newman: A to platí i pro Británii.

Morgan Johansson: Samozřejmě. Británie je členskou zemí Evropské unie. Pokud máme tuto krizi zvládnout, všechny země musejí udělat, co je podle jejich podílu férové. A nemůžeme předstírat, že ten problém nějak sám zmizí.

0
Vytisknout
8066

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2016