Do Evropy přišlo loni 26 000 dětí bez rodičů. Proč ČR některým z nich nenabídne útočiště?

25. 1. 2016

čas čtení 1 minuta

V britské Dolní sněmovně čelil v pondělí premiér David Cameron nátlaku i od některých konzervativních poslanců, aby Británie přijala více uprchlických dětí, které jsou v Evropě bez doprovodu rodičů.

Eric Pickles, bývalý ministr pro místní komunity, v britském parlamentě zdůraznil, že existují jasné paralely s Kindertransporty (dětské transporty) - s britskou iniciativou, která na začátku druhé světové války zachránila před smrtí téměř 10 000 židovských dětí.

"Musíme si uvědomit, jak obrovský prospěch přinesly tyto Kindertransporty naší zemi: zachránily vynikající lékaře, slavné chirurgy, poslance Dolní i Horní sněmovny," řekl Pickles.

Tim Loughton, bývalý konzervativní ministr pro dětskou problematiku, zdůraznil, že existuje humanitární argumentace pro pomoc uprchlickým dětem bez rodičů.

Poslankyně Yvette Cooper, která stojí v čele labouristického týmu pro uprchlickou problematiku, požadovala, aby britská vláda udělala totéž, co Britové udělali ve třicátých letech pro židovské děti. Poukázala na to, že loni do Evropy přišlo 26 000 dětí bez doprovodu dospělých.

James Brokenshire, britský ministr pro imigraci, uvedl v parlamentě, že se touto otázkou zabývá. "Vláda zastává jasné stanovisko, že jakákoliv akce na pomoc dětem bez doprovodu rodičů musí být v nejlepším zájmu dítěte a je správné, aby toto bylo nejdůležitějším předmětem našeho úsilí. Bereme svou odpovědnost vážně a tuto otázku řešíme. Až bude tato práce dokončena, budeme o jejích výsledcích informovat parlament."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5913

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2016