Německo: Pozoruhodné volební výsledky NPD v letech 1966 až 1968

3. 5. 2016 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


V mnoha spolkových zemích dosáhla tato strana, Národně demokratická strana Německa v zemských volbách skoro desíti procent. Tehdejší pokřik Rudého práva to označoval za nástup nacismu ve Spolkové republice. K tomu přistupovala i propaganda proti Sudetským Němcům, kteří byli též označováni za nacisty.

Ovšem vzhledem k tomu, že s NPD nechtěl nikdo do koalice, vyzněly tyto výsledky do prázdna. Jen ten pokřik zůstal až do roku 1989.

KSČM má taky v některých krajích výsledky jako AfD, má dokonce hejtmana a je leckde v krajských (zemských) koalicích. Uvidíme, jak to bude s AfD. Pokud mohu soudit z účasti na protidemonstraci v Schirndingu, o níž jsem psal, a o spontánnosti vystoupení německé občanské společnosti proti hrátkám s "uzavřením hranic", nechává mě i mé německé přátele podobně dočasný vzestup AfD klidnými.

Na druhé straně se z jejich strany setkávám se znepokojenými dotazy, kdo že to u nás vládne. Jeden prezident na Hradě a druhý bývalý na sjezdu AfD. Akční den proti islámu této strany měl letošního 6. dubna největší ohlas v Drážďanech a v Praze. V Drážďanech se konal na louce na pravém břehu Labe daleko od centra, u nás v Praze na Hradčanském náměstí. Loni na tribuně 17. listopadu stáli poslanec Černoch se Zemanem pár dní od své účasti na "uzavření hranic" s AfD u Chebu. Zametejme tedy raději před vlastním prahem...

0
Vytisknout
5892

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2016