Je po posledních zemských volbách vůbec možno vážně tvrdit, že AfD "je silná téměř výlučně jen bývalých východních spolkových zemích"?

3. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta


Relativně nedávno, 13. března, se v Německu konaly zemské volby, ve kterých všude výrazně uspěla ultrapravicová strana AfD - bez ohledu na to, zda se jednalo o bývalé východní, nebo západní spolkové země. AfD uspěla Nejen v Sasku-Anhaltsku na území bývalé NDR, ale zrovna tak v Porýní-Falci v bývalé francouzské okupační zóně (12,7 % hlasů a třetí místo) a v Bádensku-Württembersku na jihozápadě Spolkové republiky (14,9 % a opět třetí místo).

Současné celostátní preference AfD jsou na 13 %, tzn. oba volební výsledky v bývalých západních spolkových zemích v březnu odpovídají velmi přesně průměrné celostátní podpoře strany. Naprosto není pravda a nelze hájit tvrzení, že celostátní podporu AfD "udělaly" východní spolkové země. Kdyby tomu tak opravdu bylo, zemské volby by nemohly dopadnout, jak dopadly.

Netroufl bych si psát o jakékoliv zemi způsobem, který by popíral základní fakta o ní, kromě jiného výsledky nedávných voleb.

0
Vytisknout
4820

Diskuse

Obsah vydání | 5. 5. 2016