Čeká Madura osud Rousseffové? Experti si to nemyslí

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Levicové vlády Brazílie a Venezuely zápasí s ekonomickými obtížemi a opozice sbírá odvahu k tlaku na odstoupení prezidentů Dilmy Rousseffové a Nicoláse Madura. Avšak analytici hovoří o tom, že Venezuela se nachází na úplně jiné vývojové linii.


Konečné rozhodnutí o odvolání brazilské prezidentky je stále vzdáleno řádově měsíce, když první prezidentka země povede agresívní obranu. Ale poté, co senátoři 12. května velkou většinou schválili impeachment a tak dočasně odvolali Rousseffovou z úřadu, existuje velká pravděpodobnost, že bude nucena odstoupit definitivně.

Maduro podobně jako Roussefová bojuje s hyperinflací a poklesem cen ropy, s dodatečnou zátěží nedostatku potravin a energie. Podobně jako brazilský protějšek čelí stále hlasitějším výzvám k odstoupení.

V pondělí sám sobě dekretem přidělil rozsáhlé pravomoci v oblasti bezpečnosti a rozdělování potravin, když vyhlásil mimořádný stav na dobu nejméně 60 dní a rozhněval tak své politické oponenty.

Venezuelská opozice v lednu získala kontrolu nad Národním shromážděním a nyní se snaží zorganizovat referendum o odvolání prezidenta. Tvrdí, že sebrala 1,8 milionu podpisů.

Carlos Malamud z Elcano Royal Institute v Madridu poznamenal, že brazilský proces impeachmentu a venezuelské referendum se opírají o ústavy svých zemí. V prvním případě jde o parlamentní mechanismus, zatímco druhý potvrzuje pravomoc běžných voličů odvolat prezidenta.

"Brazílie má silnou a nezávislou justici, která povolila, aby proces impeachmentu zašel tak daleko, jak zašel," prohlásil Malamud. Zároveň dodal, že Venezuela představuje úplně jinou historii. "Ve Venezuele nejvyšší soud je podřízen exekutivě, takže každé úsilí Národního shromáždění zavést změny bude omezené."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6510

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2016