Německo pomůže súdánskému vládci stíhanému pro genocidu stavět koncentrační tábory pro uprchlíky

18. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Členské země Evropské unie opravdu, ale opravdu nechtějí uprchlíky, píše Buzzfeed.com. Německý týdeník Der Spiegel a televize ARD zveřejnily tajný plán Evropské unie poslat kamery, skenery a servery pro registraci uprchlíků do Súdánu, který je tranzitní zemí pro uprchlíky z východní a ze střední Afriky, kteří přecházejí poušť do Libye, aby se dostali přeplavbou do Evropy.

Součástí pláne je i pomoc od německé rozvojové organizace, GIZ, k vybudování dvou vazebních táborů pro uprchlíky v Súdánu.

Súdánský prezident Omar al-Bashir je obžalován u Mezinárodního soudního dvora ze tří zločinů genocidy. Dvakrát se mu podařilo uniknout zatčení, jednou v Jihoafrické republice, podruhé, minulý týden, v Ugandě.

"Za žádných okolností se nesmí veřejnost dozvědět, o čem se hovořilo na jednání dne 23. března, varovala Evropská komise během schůze výboru trvalých zástupců," píše Der Spiegel.

Zaměstnanec oddělení Federicy Mohgerini, vysoké zástupkyně EU pro zahraniční záležitosti, "by to ohrozilo pověst Evropy".

Der Spiegel uvádí, že plán má nabídnou 45 milionů dolarů pro osm diktatur v Africkém rohu - v regionu, kde leží Eritrea, autoritářská země krutě porušující lidská práva, a Somálsko, kde už dvě desetiletí zuří válka.

Ibrahim Gandour, súdánský ministr zahraničních věcí, sdělil německé televizi ARD: "Komisař pro migraci v Bruselu se mě zeptal: 'Máme v EU 12 000 ilegálních imigrantů ze Súdánu. Jste ochotni si je vzít zpět?' Odpověděl jsem: 'Okamžitě.'"

Je porušením mezinárodního práva deportovat uprchlíky, aniž by nebyla posouzena jejich žádost o azyl.

Súdán uvádí, že bude navrácené uprchlíky držet v koncentračních táborech trvale - a Evropané to vědí.

Súdánští činitelé sdělili německým reportérům, že do Súdánu nedávno přicestovala celá řada německých činitelů, kteří jednali o výstavbě táborů.

"Sdělili jsme německé delegaci, že uprchlíci zůstanou v táborech a mohou se tam účastnit výdělečných projektů. Cílem je, aby uprchlíci nemohli odejít z táborů. S německou delegací jsme to všechno podrobně prodiskutovali."

Zadržování lidí v táborech po dobu neurčitou je porušením mezinárodního práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6318

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2016