Bývalý náměstek šéfa NATO: Západ a Rusko směřují k válce

18. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalý zástupce velitele NATO, bývalý britský generál Alexander Richard Shirreff varuje ve své knize, který vyšla ve středu, že Západ směřuje k válce s Ruskem.

V knize, která se jmenuje 2017 War with Russia, Válka s Ruskem z roku 2017, Shirreff argumentuje, že události na Krymu zlikvidovaly narovnání, které vzniklo po ukončení studené války a připravilo scénu pro válečný konflikt, v rámci událostí, které se mohou začít odvíjet od příštího roku.

Shirreff líčí děsivý sled událostí.

Předpovídá, že Rusko, ve snaze uniknout z toho, co považuje za obklíčení Severoatlantickým společenstvím, bude okupovat území na východní Ukrajině, otevře pozemní koridor na Krym a provede invazi do pobaltských států.

Shirreff byl náměstkem vrchního velitele společného velitelství NATO v Evropě v letech 2011 až 2014 a touto předpovědí riskuje svou pověst. Jeho narativ je však založen na zkušenostech NATO při modelování scénářů budoucích válečných konfliktů.

Autor knihy je přesvědčen, že se katastrofické události začnou odvíjet od příštího roku, pokud nebudou podniknuty kroky, které by jim zabránily. Shirreff zdůrazňuje, že je životně důležité zachovat existenci jaderného deterentu. "Nemějte vůbec žádné iluze - ruské použití jaderných zbraní je přímou součástí vojenské strategie Moskvy," zdůrazňuje.

Vidí Rusko jako nejnebezpečnějšího nepřítele Západu a argumentuje, že válečnou strategii Vladimíra Putina bude možno zastavit pouze, pokud se Západ probudí a uvědomí si blízkost války a podnikne naléhavé kroky. Kritizuje také Británii za to, co charakterizuje jako ochromení jejích konvenčních vojenských schopností na základě předpokladu, že mezinárodní politická situace zůstane příznivá. Varuje, že NATO má stále menší znalosti, schopnosti a vojenskou infrastrukturu, která by se vyrovnala stále se zlepšujícím konvenčním zbraním Ruska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11315

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2016