Uprchlíci splatí Evropské unii do pěti let dvakrát všechny výdaje, které do nich investovala

18. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Analýza dopadu uprchlíků na Evropu zjistila, že rostoucí státní zadluženost bude kompenzována daleko rychlejším růstem HDP

Uprchlíci, kteří loni přišli do Evropy, uhradí to, co stály státy, do pěti let dvojnásobnou měrou, zjistila první hloubková studie dopadu příchozích na evropské komunity.

Uprchlíci vytvoří nové pracovní příležitosti, zvýší poptávku po službách a po zboží a zaplní mezery v evropském pracovním trhu tam, kde se nedostává zaměstnanců. Jejich mzdy doplní klesající penzijní fondy a veřejné finance, konstatuje Philippe Legrain, bývalý ekonomický poradce prezidenta Evropské komise.

Jak vyplývá z předchozích studií, příchod uprchlíků nepovede k snížení mezd ani k zvýšení nezaměstnanosti mezi domácím obyvatelstvem.

Nejdůležitějším zjištěním však je, že Legrain vypočítal, že zatímco přijetí tolika uprchlíků zvýší státní zadluženost v EU v letech 2015-2020 o téměř 69 miliard euro, za totéž období zvýší uprchlíci růst HDP o 126,6 miliard euro - tedy skoro o dvojnásobek toho, co jejich přijetí bude stát.

Investice jediného euro do přivítání uprchlíků povede do pěti let k ekonomickému prospěchu ve výši téměř 2 euro, informuje analýza s názvem Refugees Work: A Humanitarian Investment that Yields Economic Dividends, kterou ve středu vydala Tent Foundation.

Legrain, výzkumník na London School of Economics, konstatoval, že doufá, že zpráva rozptýlí mýtus, že uprchlíci jsou pro západní společnosti hospodářský problém.

Legrain také ukazuje, jak uprchlíci mohou vyřešit hrozící demografickou krizi v Evropě. "Do roku 2030 se má evropská populace v aktivním věku snížit o šestinu (8,7 milionů lidí) a počet starých lidí vzroste o více než čtvrtinu (4,7 milionu lidí). Příchod uprchlíků uhradí náklady péče za stárnoucí populaci.

Legrain cituje několik historických příkladů úspěšných velkých vln uprchlíků, zejména přijetí asi 800 000 vietnamských uprchlíků v USA po vietnamské válce. Zatímco příchod vietnamských uprchlíků byl zpočátku pro státní rozpočet břemenem, o několik desetiletí později mají Američané vietnamského původu vyšší příjem a vyšší procento zaměstnanosti než občané, kteří se narodili v USA.

Legrain ale varuje, že k pozitivnímu hospodářskému dopadu od uprchlíků nedojde, pokud Evropa nepodnikne okamžité kroky a neumožní jim vstoupit bezodkladně na pracovní trh. Žadatelům o azyl by mělo být dovoleno pracovat už v době, kdy se jejich žádosti zpracovávají, aby se umenšilo břemeno jejich závislosti na státu. Bezodkladně musejí také navštěvovat jazykové kurzy a musejí být rozmístěny do oblastí, kde jsou pracovní příležitosti, nikoliv jen do oblastí, kde je nejlevnější ubytování.

Evropské úřady také musejí zrychlit certifikaci kvalifikace uprchlíků, získanou v zemích původu, varuje Legrain a poukazuje na to, že ve Švédsku zdržení při certifikaci syrských lékárníků prohlubuje krizi v tomto sektoru švédského průmyslu.

Rychlý přístup na pracovní trhu "snižuje závislost uprchlíků na veřejných financích, zajišťuje, že přispívají do hostitelské ekonomiky svou prací a svými daněmi, pomáhá jim přizpůsobit se rychleji nové společnosti a snižuje pravděpodobnost, že skončí na okraji pracovního trhu a společnosti," uzavírá analýza.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10232

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2016