V rakouských prezidentských volbách možná "mírně vede" ultrapravicový kandidát

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Rakouské prezidentské volby ukázaly hluboce rozdělenou zemi. Ultrapravicový populista Norbert Hofer prý podle průzkumů provedených u východů z volebních místností těsně vede. Hofer soupeří s bývalým politikem ze Strany zelených Alexandrem van Bellenem, který kandiduje jako nezávislý.

Z průzkumů provedených televizí ORF u východů z volebních místností vyplývá, že jak Hofer, tak Van der Bellen mají oba 50 procent.

Z prvních výsledků vyplýval mírný předstih pro ultrapravicového kandidáta ze Strany svobodných Hofera. Pokud by byl zvolen, znamenalo by to, že poprvé bude stát v čele členské země Evropské unie ultrapravicový prezident.

Avšak univerzitní ekonom Van der Bellen získal silnou voličskou podporu ve Štýrském Hradci (62 procent) a v Salzburku (56 procent).

Volební účast byla 72,4 procent, o čtyři procenta výše než v prvním kole, které se konalo v dubnu.

Rakouský prezidentský úřad je víceméně jen ceremoniální funkce, vládnou však obavy, že by Hofer mohl rozpustit vládu a jmenovat kancléře ze Strany svobodných, která nyní vede v průzkumech veřejného mínění.

Příští všeobecné volby se mají konat v Rakousku v září 2018.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 58:

Jsou dnes tradiční média zajatci sociálních sítí?

20. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta





S Tomášem Trampotou, sociologem médii z pražské Karlovy univerzity, hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous o tom, jak výrazně se dostávají tradiční média do vleku pitomostí šířených na sociálních sítích a jak se to může v budoucnu změnit. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 20. května 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Snowden požaduje zákonnou ochranu whistleblowerů v USA

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Ukázalo se, že Obama i Clintonová lhali

Edward Snowden požaduje radikální reformu ochrany whistleblowerů v USA. Nový zdroj z Pentagonu totiž zveřejnil ohromující svědectví, že systém je pro americké whistleblowery pastí, navzdory tomu, co tvrdili Obama i Clintonová, že totiž prý v USA existují zákonné záruky ochrany whistleblowerů.

John Crane, bývalý vysoký vyšetřovatel v Pentagonu, dlouholetý tamější náměstek generálního inspektora, obvinil svůj někdejší úřad, že se pomstil whistleblowerovi Thomasi Drakeovi v epizodě, která vysvětluje, proč Snowden zveřejnil své údaje svým způsobem.

Nejenže činitelé z Pentagonu předali Drakeovo jméno trestním vyšetřovatelům, ale zničili dokumenty relevantní pro jeho obranu.

Saúdská Arábie svou extremistickou ideologií destabilizuje Kosovo a celý svět

22. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Extremističtí duchovní a tajné organizace proměnili Kosovo, kdysi tolerantní společnost, v ohnisko extremismu. Umírnění islámští duchovní proti saúdskoarabským penězům bojují neúspěšně. Vláda Saúdské Arábie investuje do Kosova obrovské finanční částky pro šíření wahhabismu - své extremistické ideologie. 314 lidí odešlo za poslední dva roku z Kosova k islámskému státu - je to největší počet na jednoho obyvatele v Evropě.

Ze saúdských diplomatických depeší, prozrazených r. 2015 serverem Wikileaks, vyplývá, že vláda Saúdské Arábie má tajný složitý systém financování mešit, islamistických středisek a saúdských islamistických ideologů, kteří šíří wahhabismus do Asie, do Evropy i do Afriky. Jen v New Delhi platí saúdská vláda 140 extremistických kazatelů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co mohlo být, kdyby se Češi nechovali jako blázni... Syrští uprchlíci vytvořili nový život pro upadající švédské město Malmö

21. 5. 2016

čas čtení 5 minut

Uprchlíci, utíkající před válkou na Blízkém východě, přinesli do třetího největšího švédského města dynamickou kulturu a oživili tam podnikání



Když loni touto dobou vystoupil Fisal Abo Karaa z vlaku na hlavním nádraží ve švédském městě Malmö, vyčerpaný po dlouhé cestě vlakem a na člunu, vypadal jako všechny ostatní oběti strašlivé války v Sýrii.

Prosadil se v Malmö však až letos v dubnu, kdy tamější hlavní ulice naplnil zvuk syrských dud, bubnů a tance. Tehdy totiž otevřela své dveře Fisalova nová syrská restaurace, Jasmin Alsham, a stala se charakteristickým znakem hospodářského oživení, které do Švédska přinesly syrské peníze.

Fisal Abo Karaa a jeho společníci investovali v Malmö pět milionů švédských korun (14 milionů Kč) a proměnili to, co bývala Pizza Hut, v kopii domu z Damašku. Je to jedna z pěti nových syrských restaurací v Malmö, které tam otevřely za poslední rok. "Říká se tu, že přišli Syřani a chtějí skoupit všechno," vysvětluje Ibrahim, holič a člen kuřáckého klubu Nahawand šiša, kde se setkávají zavedení arabští podnikatelé v Malmö.

Řečtí soudci rozhodli, že Turecko není bezpečnou zemí

21. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Řečtí soudci vydali verdikt, že syrský azylant nesmí být deportován zpět do Turecka, protože Turecko není bezpečnou zemí. Amnesty International zdůrazňuje, že toto soudní rozhodnutí zpochybnilo celou dohodu EU s Řeckem o návratu uprchlíků do Turecka.

AI poukazuje na to, že uprchlíci v Turecku nemají základní lidská práva a že jim hrozí riziko deportace do Sýrie.

Téhož dne, kdy byl vydán rozsudek řeckých soudců, deportovaly řecké a evropské úřady zpět do Turecka 51 migrantů.

Podle dohody uzavřené mezi Tureckem a EU mohou být migranti přicházející do Řecka deportováni zpět do Turecka, pokud tam nepožádají o azyl anebo pokud je jejich žádost o azyl odmítnuta. Od března, kdy byla tato dohoda uzavřena, bylo deportováno více než 400 osob.

RASISMUS VE VELKÉ BRITÁNII:

Stoupenci odchodu EU z Velké Británie se uchýlili k zoufalým rasistickým pomluvám

21. 5. 2016

čas čtení 3 minuty



Oficiální kampaň za odchod Velké Británie z EU se stala terčem obvinění, že "rozdmychává oheň předsudků". Začala totiž šířit obvinění, že pokračující členství Británie v Evropské unii by britské občany ohrozilo "vyšší mírou kriminality z Turecka".

V předvečer fotbalového západu Anglie-Turecko v Manchesteru vydal euroskeptický konzervativní ministr spravedlnosti Michael Gove a kampaň "Vote Leave (Hlasujte pro odchod)" varování, v němž tvrdí, nejenže Turecko v nejbližší době vstoupí do EU, ale že turečtí občané zosobňují jako celek hrozbu britské bezpečnosti.

Brexitoví aktivisté hovoří o "vyšší míře kriminality" v Turecku a o rozšířeném vlastnictví zbraní v té zemi. Dodávají: "Vzhledem k tomu, že je porodnost v Turecku tak vysoká, dá se očekávat, že jen z Turecka v nadcházejících osmi letech přijde do Británie milion osob."

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Celorepubliková iniciativa Peloton chce promluvit do prezidentské volby

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Kroměřížská výzva - tisková zpráva

V sobotu 21.5. 2016 se v Kroměříži uskutečnilo celostátní setkání občanů ze všech krajů České republiky a vytvořili iniciativu s názvem Peloton.

Prvním dokumentem Pelotonu je Kroměřížská výzva, která popisuje jak východiska, která k ustanovení iniciativy vedla, tak strategii, kterou Peloton zvolil pro prezidentskou volbu v roce 2018.

Strategie si klade za cíl propojit po celém území republiky síť aktivních občanů a iniciativ, která bude podporovat demokratické kandidáty v příštích prezidentských volbách a která pomůže zvolit důstojnou a odpovědnou hlavu našeho státu.

Pašeráci lidí zneužívají uprchlické krize k nucení lidí do otroctví

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Zpráva Evropské unie varuje, že děti se staly preferovanými obětmi kriminálních gangů. Tisíce jich v Evropě zmizely.

Kriminální gangy zneužívají evropské uprchlické krize k tomu, že nutí větší množství lidí do sexuálního otroctví i dalších druhů otroctví. Vyplývá to z analýzy Evropské unie věnované pašování lidí.

V roce 2015 požádalo o azyl v Evropě asi 96 000 dětí bez doprovodu rodičů. Avšak nejméně 10 000 těchto dětí po příchodu do Evropy zmizelo. Německé úřady uvádějí, že se v Německu ztratilo 4700 dětí a ve Švédsku se ztrácí 10 dětí každý týden.

Děti, které zachránil Nicholas Winton, požadují pomoc pro dnešní uprchlíky

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta



Ben Abeles se narodil ve Vídni v roce 1925 a později žil v Praze. V červenci 1939 mu bylo čtrnáct, když opustil svou rodinu a byl poslán do Londýna. Jeho sestra a rodiče později zemřely ve vyhlazovacích táborech. Ben Abeles zdůrazňuje, že kdyby Británie přijala dnešní dětské uprchlíky, radikálně by to změnilo jejich život k lepšímu:

"Tři tisíce dětí je malý počet, když si uvědomíme, že v rámci tzv. Kindertransportů ze střední Evropy přišlo do Británia 10 000 dětí. Tehdy nikdo jejich počty neomezoval, ale doprava dětí ze střední Evropy skončila, protože vypukla válka. Kdyby nebylo Nicholase Wintona, který zachránil na pokraji války z Československa 669 dětí, nebyli bychom mohli tolik přispět této zemi a světu.

Dnešní děti jsou v daleko horší situaci, než v jaké jsme byli my. My jsme byli alespoň v dobrých domovech. Tyhle děti žijí ve strašlivých podmínkách a je velká škoda, že vláda ten návrh je přijmout nepřijala rovnou. Nynější návrh nejde dostatečně daleko. Vždycky jsem měl pocit, že opravdu něco dlužím společnosti za to, že mě zachránila, a vždycky jsem se snažil dělat věci pro jiné. Vždycky si pamatuju, jak lidé pomáhali mě a jak obrovský pozitivní dopad to na mě mělo."

Další svědectví v angličtině ZDE

Praha je pro anglické opilce nejlevnější v Evropě

21. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Z 16 populárních evropských destinací pro dovolenou se Praha octla na prvním místě co do láce alkoholických nápojů pro turisty.

Britská turistická instituce Post Office Travel Money zjistila, že soubor dvanácti alkoholických nápojů stojí Brity v Praze jen 29 liber. Jedno pivo je tam stojí 1,26 liber, sklenice vína 1,57 liber a jedna tequila 1,73 liber (Libra je v současnosti cca 34 Kč. V Británii stojí jedno pivo většinou více než 3 libry, v zemích jako Francie či Švédsko až 7 či 9 euro. Alkoholické nápoje jsou v západních zemích ze sociálních důvodů těžce zdaňovány.)

Těchže dvanáct drinků stojí ve španělském pobřežním letovisku 72 liber.

Na druhém místě co do láce alkoholu se octl Budapešť (30 liber), na třetím místě Krakov (34 liber), na čtvrtém místě byla Riga (50 liber) a na pátém Tallinn (53 liber).

Podrobnosti v angličtině ZDE

Polská dívka, která si stěžovala na rasismus ve škole, byla v Cornwallu nalezena mrtvá

20. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Šestnáctiletá Dagmara Przybysz, kterou ředitelka její anglické školy charakterizovala jako "krásnou, inteligentní a kreativní", byla v anglickém Cornwallu nalezená mrtvá, poté, co se stala terčem verbálních rasistických útoků ve škole a na kontroverzním serveru Ask.fm.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Brusel je znepokojen, že Slovensko nedokáže zvládnout rotační předsednictví EU

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V Bruselu vládnou hlavně obavy, jak bude Slovensko předsedat Evropské unii, když se brání příchodu uprchlíků

"Nemyslím, že je tady vůbec někdo, kdo by byl nadšený z nadcházejícího slovenského předsednictví," řekl serveru Politico.com činitel z Evropské lidové strany, největšího seskupení v Evropském parlamentě. Jsme uprostřed obrovské reformy o migraci a už to máme skoro hotové. Jak nás může vést země, která bude torpédovat veškeré plány týkající se migrace?"

Jiný diplomat má obavy, že Slovensko bude na vážkách mezi svými regionálními zájmy a zájmy EU jako celku. "Myslím, že mnohé postoje visegrádské skupiny k migraci budou muset být oslabeny," řekl tento diplomat.

Také se vyskytly otázky, jaký vliv bude mít na předsednictví Slovenska Ficova zdravotní neschopnost. Jednapadesátiletý Fico se musel minulý měsíc podrobit srdeční operaci a musel zrušit několik diplomatických cest.

Slovensko jako předseda EU bude muset reagovat i na dopad britského referenda o odchodu z EU, které se bude konat pouhý týden před tím, než převezme předsednictví EU od 1. července 2016. Fico se nedávno vyjádřil, že si nemyslí, že je možné muslimy integrovat do Evropy. Za pochybné se považují i vztahy Slovenska k Rusku. Slovensko chce, aby byly sankce EU vůči Rusku zrušeny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 57:

Zjišťujme, z jakých důvodů lidé věří blbostem

13. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta





V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík s Josefem Šlerkou, odborníkem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity pro nová média, o vlivu nových digitálních médií na současnou českou společnost. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. května 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Nejvstřícnější vůči uprchlíkům jsou Čína, Německo a Velká Británie. Nejméně vstřícné je Rusko

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Organizace Amnesty International provedla globální průzkum 27 000 lidí ve 27 zemích světa ohledně toho, jaké mají postoje vůči uprchlíkům. Nejvstřícnější jsou Číňané, Němci a Britové. (Britský tisk poukazuje, že nepřátelský postoj britské vlády vůči uprchlíkům vůbec neodráží postoj britské veřejnosti.)

Nejnevstřícnější vůči uprchlíkům jsou Rusové.

 

Zdroj ZDE ZDE



Česká republika v průzkumu Amnesty International nefigurovala, ale loni na podzim zjistil průzkum veřejného mínění CVVM, že uprchlíky jsou ochotny trvale přijmout v České republice jen 4 procenta obyvatelstva.

Podle Amnesty International by 87 procent Britů přijalo do své země uprchlíky utíkající před válkou a pronásledováním. 29 procent Britů - největší počet na světě - je ochoten přijmout uprchlíky do svých domovů. Asi 47 procent Britů by je přijalo do své obce. Asi 70 procent respondentů zdůraznilo, že by britská vláda měla dělat pro uprchlíky více.

Zdroj ZDE



Uprchlíci splatí Evropské unii do pěti let dvakrát všechny výdaje, které do nich investovala

18. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Analýza dopadu uprchlíků na Evropu zjistila, že rostoucí státní zadluženost bude kompenzována daleko rychlejším růstem HDP

Uprchlíci, kteří loni přišli do Evropy, uhradí to, co stály státy, do pěti let dvojnásobnou měrou, zjistila první hloubková studie dopadu příchozích na evropské komunity.

Uprchlíci vytvoří nové pracovní příležitosti, zvýší poptávku po službách a po zboží a zaplní mezery v evropském pracovním trhu tam, kde se nedostává zaměstnanců. Jejich mzdy doplní klesající penzijní fondy a veřejné finance, konstatuje Philippe Legrain, bývalý ekonomický poradce prezidenta Evropské komise.

Jak vyplývá z předchozích studií, příchod uprchlíků nepovede k snížení mezd ani k zvýšení nezaměstnanosti mezi domácím obyvatelstvem.

Indie zaznamenala teplotní rekord: 51 stupňů Celsia

20. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Uprostřed celostátních veder zaznamenali v indickém městě Phalodi v pouštním státě Radžastánu teplotu 51 stupňů Celsia. Je nejvyšší od doby, kdy se teploty začaly zaznamenávat.

V květnu a v červnu dosahují v severní Indii teploty často nad 45 stupňů, ale více než 50 stupňů Celsia je nezvyklé.

Nejvyšší teplota, kdy zaznamenaná v Indii, byla 50,6 stupňů Celsia. Byla zaznamenána r. 1956 v severoindickém městě Alwar.

Meteorologové vydávají varování před horkem. Několik stovek lidí na vedro zemřelo a v některých částech Indie bylo zakázáno ve dne vařit, aby se snížilo riziko požárů.

V roce 2015 zemřelo na vedra více než 1000 lidí, většinou na dehydrataci, a většinou v jižních částech země.

Indie vyhlašuje vlnu veder, když maximální teplota dosáhne 45 stupňů Celsia anebo teplotu o pět stupňů vyšší než byl průměr pro danou oblast v předchozích pěti letech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ljudmila Ulickaja: Ruská společnost může explodovat

20. 5. 2016

čas čtení 4 minuty


Ljudmila Ulickaja je ruská autorka, spisovatelka a novinářka. Její první sbírka povídek vyšla v roce 1983 u státního vydavatelství dětských knih. Její talent jako prozaičky byl objeven v roce 1992, když vyšla novela Soněčka. Její knihy byly přeloženy do sedmnácti jazyků.

Paní Ulickaja, v jakém stavu je dnes ruská inteligence?

To, co jsme nazývali inteligencí, dnes už neexistuje. Vzdělaní lidé jsou rozděleni na velmi různé skupiny. Někteří intelektuálové zemi opouštějí; jiní se snaží přizpůsobit situaci. Ale celkově depresívní nálada ovlivňuje vzdělané i nevzdělané vrstvy stejně. Myslím, že "požehnaný" podíl 86 % příznivců státu ku 14 % nespokojených neodpovídá skutečnosti. Nevidím tento podíl mezi lidmi, s nimiž hovořím. Považuji tyto údaje za mýtus.

Norsko zřejmě odmítne žádost o záruky pro Snowdena

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Norský státní zástupce požádal okresní soud v Oslu, aby odmítl požadavek amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, jenž by měl během plánované návštěvy zabránit vydání bývalého amerického zpravodajce do rukou amerických orgánů. Norské stanovisko označuje Snowdenovu kauzu za kriminální, nikoliv občanskoprávní, tudíž se požaduje zamítnutí požadavku na ochranu.

Británie: Tabákové společnosti prohrály odvolání ohledně neznačkového balení cigaret

20. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Od pátku je v Británii podle zákona povinné neznačkové, prosté balení cigaret poté, co Vysoký soud v Londýně odmítl odvolání tabákových firem proti tomuto zákonu.

Aktivisté uvádějí, že i jiné země, které připravují zákaz značkového balení cigaret a povinnost prodávat je jen v neoznačených, prostých balíčcích, včetně Kanady, Maďarska, Norska a Slovinska budou touto porážkou tabákového průmyslu povzbuzeny.

Neznačkové balení cigaret se v britských obchodech v pátek neobjeví, protože tabákovým společnostem bylo povoleno vyprodat existující zásoby. Do několika měsíců však už nebude možné navzájem odlišit balení jednotlivých cigaretových značek. Všechny balíčky cigaret budou mít standardní typ písma, barvu a velikost. Jméno cigaretové značky bude vytištěno jednotným písmem na všech balíčcích cigaret. 65 procent balíčku cigaret bude pokryto zdravotním varováním, a to na obou stranách.

Jak zahraniční politika Baracka Obamy destabilizovala svět

20. 5. 2016

čas čtení 5 minut


V roce 1939 britský premiér Neville Chamberlain a francouzský prmiér Édouard Daladier varovali Adolfa Hitlera, že pokud Třetí říše napadne Polsko, vznikne evropská válka. Oba lídři trvali na tom, že to myslí vážně. Ale Hitler se domníval, že poté co mu prošly militarizace Porýní, anšlus Rakouska a rozbití Československa, spojenečtí appeaseři opět jen předstírají, napsal vojenský historik Victor Davis Hanson.

Filmový festival v Cannes přivítal syrského uprchlíka - globální mediální hvězdu

19. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Po dlouhé cestě z Aleppa je na filmovém festivalu v Cannes oslavován Mahmoud Bitar, syrský uprchlík a komik, který má statisíce fanoušků.

Mamoud Bitar před rokem připlul na pláž v Řecku jako syrský uprchlík. Letos je hostem na francouzské Riviéře na filmovém festivalu v Cannes. Pro tuto syrskou hvězdu sociálních sítí to byla neuvěřitelná cesta.

Bitar používá komiky v boji proti steretypům o uprchlících. Tím, že zaznamenával svou cestu z Turecka do Řecka a nakonec do Švédska, si vybudoval obrovské množství diváků a stoupenců.

"To, co lidem říkám: Přišli jsme žít v míru. Nepřišli jsme ani pro peníze, ani pro jídlo. Hledáme bezpečné místo, kde bychom mohli pracovat. Můžeme pracovat a platit daně jako kdokoliv jiný, kdo tu žije."

Jeho videa, některá z nichž zhlédlo až půl milionu diváků, také informují jiné uprchlíky, že realita života ve Švédsku a v dalších evropských zemích se bude odlišovat od jejich očekávání.

"Vzhledem k tomu, že se na jeho videa dívá tolik lidí a má tolik mladých následovníků, může jim pomoci říci: ´Tohle taky umím. Mohu i já zdokumentovat svou cestu.' A je to zajímavé a je to důležité," konstatovala Li Skarin, produkční pracovník švédské výrobní společnosti Massa Media.

Zdroj v angličtině ZDE

Nervi si nervy

20. 5. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pošetilý redaktůrek, kluzký kariérista, blouzní v televizi za prachy poplatníků, vychází z předpokladu, že sebevětší hovadina nabízí spolknutí diváky i s navijákem. Drzý, nedoučený, pyšný trubec, machruje před televizním národem, s podlým rostoucím nádorem nenávisti a pochyb. Konec konců, kdo vzpomene ještě nosála zabořeného do konce zad panákům z věrchušky a zahraničním řídícím důstojníkům – poflakoval se ulicemi odporného kapitalistického světa, musel dávat pozor, aby nešlápl na bezdomovce, žebráka a nezaměstnaného – stačilo mu opustit bulvár nabitý zlatem a cetkami pro vykořisťovatelskou pakáž, a bída odhalena v plné nahotě.

Bože, jak se vše opakuje s pravidelností naplánovanou mocnými bastardy. Najdete pekelníka, hošánka zamilovaného do sebe sama, máte vyhráno – hra pravdy a lží může začít. Hádejte, co vyhraje. V lotynce vás čekají miliony, co miliony, milardy.

"Pro radost a pro mír". Muslimka a její selfies před skupinou antiislámských extremistů

19. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Když uviděla muslimka Zakia Belkiri (22) příslušníky ultrapravicové organizace, jak protestují před akcí inzerující islámský životní styl, kterou šla v Belgii navštívit, reagovala jako typický "mileniál", tedy mladý člověk, který se narodil kolem roku 2000. Vytáhla svůj mobil a začala dělat selfies s protestujícími ultrapravičáky v pozadí. Fotografie se virálně rozšířily po sociálních sítích.

Belkhiriová sdělila společnosti BBC, že fotografovala, aby "ukázala, že věci mohou být jinak. A že můžeme všichni žít společně, ne vedle sebe, ale spolu."

Z fotografií vyplývá, že někteří demonstranti byli jejím fotografováním pobaveni, přestože nesli transparenty "žádné šátky", "žádné mešity" a "zastavte islám".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Bývalý náměstek šéfa NATO: Západ a Rusko směřují k válce

18. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Bývalý zástupce velitele NATO, bývalý britský generál Alexander Richard Shirreff varuje ve své knize, který vyšla ve středu, že Západ směřuje k válce s Ruskem.

V knize, která se jmenuje 2017 War with Russia, Válka s Ruskem z roku 2017, Shirreff argumentuje, že události na Krymu zlikvidovaly narovnání, které vzniklo po ukončení studené války a připravilo scénu pro válečný konflikt, v rámci událostí, které se mohou začít odvíjet od příštího roku.

Shirreff líčí děsivý sled událostí.

Chceme, aby se rozpadla Evropská unie?

19. 5. 2016 / Ivo Barteček

čas čtení 5 minut


 

Myšlenka Evropské unie je krásná. Společný kontinent, společný osud, společná budoucnost a společné vzdorování okolnímu světu. Proč si konkurovat a hrozit na sebe pěstmi přes hranice? Užili jsme si toho dost a dost. Války, ekonomické ruinování, zdržování celého vývoje pro lidskou blbost, které se dalo tak jednoduše vyhnout. Kultura všech zemí Evropy se celou společnou historii ovlivňovala, vytvářela se vždy s ohledem (nebo bez ohledu) na sousední zemi. Vždy se muselo počítat s tím, že ten vedle existuje a brát v potaz to, zda je silnější, tedy se mu budeme muset podřídit, nebo slabší, budeme jím moci manipulovat. Hrob Komenského není v Čechách. Socha Karla IV. je v Německu, v Lucemburku můžeme zaskočit zaplakat nad hrobkou Přemyslovců. Vždycky jsme byli spolu a mnohokrát zbytečně proti sobě.

Nebyli bychom leda blbí jen my, jakožto malý stát s malým vlivem. Byli by blbí i Němci, Španělé, Italové, Angličané,…

Czech President Zeman: "Muslims would not work, they only come for welfare payments"

19. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

During his visit to Moravia, Czech President Miloš Zeman criticised the European Union for having failed to defend its external borders. He warned again against a "flood of immigrants" and demanded that the police and the army be used agaist (non-existent) refugees in the Czech Republic. "Just look at what is happening in Germany and in Austria," said Zeman. He praised Hungary which has fought against the refugees by building fences and using tear gas and water cannon against them. As a result, the "Hungarian territory is now basically without migrants, most of them went to Germany in search of high social welfare payments". "Have no illusions, migrants do not come here to work, they come here to collect social welfare payments," said Zeman.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Máme se bát ateismu?

19. 5. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jistě by ovšem bylo možné sehnat lidi z nějakého velmi bigotního prostředí, kteří jsou pevně přesvědčeni (a před pár stoletími to bylo běžné přesvědčení v Evropě), že ateismus je zlo, že ateismus je základ nacismu a stalinismu a maoismu a že ateista nemůže být slušný člověk, a tyto pozvat na seminář na půdě Sněmovny s názvem „Máme se bát ateismu?“. Bylo by to jistě směšné, neboť všichni ateisty známe a nikdo se jich nebojí.

Letadlo společnosti EgyptAir v noci zmizelo cestou z Paříže do Káhiry

19. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Trosky letadla společnosti EgyptAir na lince MS804 byly nalezeny u řeckého ostrova Karpathos.

Činitelé uvádějí, že je pravděpodobnější, že letadlo spadlo v důsledku teroristického útoku než v důsledku technické závady. Učinilo dva ostré obrany a propadlo se o více než 7600 metrů. Pak spadlo do Středozemního moře. Na palubě bylo 56 cestujících a 10 členů posádky.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Antibiotika nesmějí být k dispozici bez lékařského testu, varuje britská analýza

19. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Zpráva od ekonoma Jima O'Neilla uvádí, že globální náklady na nefunkčnost antibiotik budou v roce 2050 10 milionů životů a 100 bilionů dolarů ročně. Nová zpráva doporučuje, aby farmaceutické společnosti byly donuceny hradit vývoj nových antibiotik a aby pacienti na ně měli právo jen po lékařských testech, které určí, že je opravdu potřebují. To jsou závěry zprávy ekonoma Jima O'Neilla, kterého před dvěma lety pověřil britský premiér David Cameron, aby nalezl řešení pro nejnaléhavější problémy dneška. "Jeden milion lidí už zemřel, zatímco jsem připravoval tuto analýzu," uvedl lord Neill. Bez razantních akcí bude na nefunkčnost antibiotik v budoucnosti umírat více lidí, než kolik dnes umírá na rakovinu. Podrobnosti v angličtině ZDE

Čínské stihačky vzlétly "nebezpečně" proti americkému špionážnímu letadlu

19. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Pentagon oznámil zprávu o tom, že čínské stihačky vzlétly proti americkému špionážnímu letadlu uprostřed pokusů "rozšířit dialog s Čínou", aby se snížilo riziko mimořádných událostí

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že dne 17. května vzlétly dva čínské taktické letouny proti americkému námořnímu hlídkovacímu výzvědnému letounu. Podle původní zpráv nebyl incident "bezpečný".

V Jihočínském moři vládne napětí mezi Čínou a USA. Čína tam z ostrůvků buduje své vojenské základny a prosazuje svou suverenitu nad touto částí moře. Sousedi Číny, jako je Vietnam a Filipíny, si činí na tuto část Jihočínského moře nároky a Spojené státy zdůrazňují, že čínské nároky na suverenitu nad touto oblastí nemají žádné zákonné opodstatnění.

Ke vzteku Pekingu provádí americká armáda různé operace, prosazující "svobodu plavby", kdy lodě nebo letadla proplouvají nebo proplouvají uvnitř dvanáctimílové nárazníkové zóny kolem čínských vojenských instalací.

ZDE

Prague: Several diplomats from muslim countries left a debate on islam in Czech parliament in protest against rabid islamophobia

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

This happened when lawyer Klára Samková, former member of the Bloc against Islam, said that people "must fight against islam the same way they must fight all totalitarian regimes. People must fight against islam, win over it and stop it from spreading once and for all." In Samková's view, "islam is a criminal ideology, just as Nazism, fascism and communism. Islam defies human nature, human dignity and freedom."

After the diplomats from muslim countries left the gathering in Czech Parliament, Samková added that "this just proves how willing the muslims are to listen to differing views."

Before he left in protest against Samková's pronouncements, the Turkish Ambassador Ahmet Necati Bigali pointed out that many people in the West do not really know what islam is. "It is impossible to confuse islam and terrorism, even the Koran says that if you kill a single human being, you have killed the whole of mankind. The Islamic State and Boko Haram are greatly harming islam, but they certainly do not represent islam. We muslims are basically victims of these terrorists," he said.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Czech Republic "will sue the EU if it is forced to accept refugee quotas"

18. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

On the instruction by the Czech government, the Czech Social Democratic Home Secretary Milan Chovanec will reject all attempts by the European Commission to impose refugee quotas on the Czech Republic during new negotiations in Brussels on Friday. Chovanec will demand that the European Union hermetically closes the EU borders and will set up "well functioning" detention centres for refugees. "There is no time for experiments with refugee quotas," said Chovanec on Twitter.

If Brussels tries to force the Czech Republic to accept refugee quotas, the country will sue the European Commission, said Chovanec.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

A Czech "antifascist" raves against refugees at an anti-Nazi event

15. 5. 2016

čas čtení 3 minuty

Jaroslav Vodička, the chair of the Czech Fighters for Freedom Union (formerly the Union of Anti-fascist Fighters) misused a commemorative act in the former Theresienstadt Nazi concentration camp in the Czech Republic to attack refugees.

"We ask with fear, seeing the distorted information provided by Czech public service media, what will happen to us when we are overwhelmed by millions of the economic migrants who are looking for a more comfortable existence and refuse to defend their own countries militarily. These millions of migrants come to our country to exploit the European social welfare system which many generations of people have created by their hard work. They are not coming because of lack of freedom in their home countries. They refuse to fight for their freedom. Healthy young men with brand-new iPhones in their hands, in extremely expensive leather jackets show us heartbreaking images of boats sinking in the sea, images which have been manufactured by the people smugglers," said Vodička and he continued: "Along with the top leaders in our country we must seriously think about how to defend the values of our ancient culture which is threatened by an invasion of a different culture with worrying aims."

Karol Sidon, the chief rabbi of the Czech Republic reacted emotionally to Vodička's speech: "Jews have slightly different experiences since they had  a problem during World War II. The problem was that there were many countries which did not allow Jewish refugees to enter their territory, although their lives were threatened by the German Nazis. All these people perished, not only because they were murdered by the Germans, but also because the non-Jewish world slammed its door shut in their face. We should realise this when we say that refugees should fight for their freedom. We know very well how impossible this is. Even my generation experienced the time when they knew that the communist regime was criminal, but there was nothing else to do but to try to survive it."

The Speaker of the Upper Chamber of the Czech Parliament Milan Štěch said that it was wrong to try to compare the horrors committed by the Nazis during the Second World War and the post-war deportation of the Germans. "The crimes committed against the Germans after the war were the work of individuals, while the crimes committed by the Nazis during the war were an integral part of an official state policy," said Štěch.

Roma activists expressed a surprise that a Roma flag was not present in the line of the flags of the nationalities that were persecuted by the Nazis. The organisers of the Theresienstadt commemorative event turned down the request that the Roma flag should be represented, but Roma activists were allowed to bring their own flags to hold them in the crowd.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

"Europe must be ruled by Europeans". Czech parliament has hosted an international anti-refugee conference

15. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Europe must strongly fight back against "the invasion of refugees". It must reject refugee quotas, otherwise it will fall. That was the conclusion of an international ideological conference which, under the (Nazi) title "Fortress Europe", was held in Prague in the Czech Parliament on Friday. The conference was attended by activists from a number of European anti-refugee parties.

The conference was organised by the Czech extreme-right wing organisation "Dawn-National Coalition".

Tatjana Festerling of the German Pegida movement warned at the conference that "European democracy is threatened by self-censorship". Miroslav Lidinský, the chair of "Dawn-National Coalition", said that it is necessary to defend the national borders from the attack of the immigrants. Apart from that, international activists must help Pegida to change Germany and to organise national referendums about whether the individual EU countries should leave the EU.

"Recently, a Pakistani has become the mayor of London. Tomorrow, an African will become the British Prime Minister, a Turkish boy will become the German Chancellor and thus a caliphate of Euroarabia will be born. Europe must be governed by Europeans only," said Maria Kaljuste from the Conservative People's Party of Estonia. "Isn't is sexist and racist if black men assault white women? Our women are being beaten and raped and our judiciary just helplessly scratches itself where it used to have balls," she added, continuing: "Homosexuals are destroyed people. But we will not throw them off the roofs like what the muslims do."

Anne Marie Walters from the United Kingdom attacked Sadiq Khan, the new mayor of London: "He is a lawyer who has been defending islamists and jihadists." She accused the UK media of displaying a positive bias towards Sadiq Khan.

Zbyszek Modrzijewski from the Polish eurosceptic "Kukiz" party expressed the view that the future of Europe belonged to nationalists. "We will be those who will determine the future of Europe, otherwise Europe will sink."

Czech anti-refugee activist Jana Volfová presented her pan-European anti-refugee petition, expressing the hope that she will soon have a million signatures.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

An Indian student was beaten up in Prague "for being a muslim"

17. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

A 23-year-old Indian student was attacked in Prague early on Sunday morning for not being white. A drunk thirty-year old man hit him in the face several times, shouted that he was a muslim, did not drink alcohol and did not eat pork. "I could have returned the blows, but I did not," said the student.

Having been attacked, the student dialled a police help line, but they took more than ten minutes to come. The student tried to explain to the attacker that he was not a muslim, but the attacker continued being vulgar to him and then also to the police. The Indian student told the police he did not want to press charges: "I wanted him personally to realise that what he did was wrong," said the student. "If I agreed that he should be charged, he would hate people even more."

The Indian student said that assault had shaken him psychologically. "I felt really frightened, I realised I do not belong to this country. I never used to feel this before. I used to like Czechs, they are good people, but this incident has broken me. I will, however, continue to adhere to my values which are compassion and respect," he added.

Source in Czech HERE

There are stories like this in the Czech Republic every day that never make it to the outside world because of a lack of translation. You can support us and help reveal what's happening in Central Europe today. Please make a contribution today on www.paypal.com and send your donation to redakce@blisty.cz. We fully rely on crowdfunding in our work. Thank you.

Tommy z Jersey a osud Evropy

18. 5. 2016

čas čtení 8 minut


Zdí obehnané Staré město v hlavním městě Estonska s výhledem na Finský záliv představuje poslední dochované hanzovní obchodní město, které v Evropě zůstalo - pomník neochotě malé země s 1,3 milionem obyvatel zmizet ze světa. V posledních osmi stoletích, když byli Estonci válcováni a okupováni jedním nájezdníkem za druhým, stali se pány vlastního osudu přesně na čtyři dekády. Takový je osud malých zemí s většími lačnými sousedy, napsal John Schindler.

Německo pomůže súdánskému vládci stíhanému pro genocidu stavět koncentrační tábory pro uprchlíky

18. 5. 2016

čas čtení 2 minuty

Členské země Evropské unie opravdu, ale opravdu nechtějí uprchlíky, píše Buzzfeed.com. Německý týdeník Der Spiegel a televize ARD zveřejnily tajný plán Evropské unie poslat kamery, skenery a servery pro registraci uprchlíků do Súdánu, který je tranzitní zemí pro uprchlíky z východní a ze střední Afriky, kteří přecházejí poušť do Libye, aby se dostali přeplavbou do Evropy.

Součástí pláne je i pomoc od německé rozvojové organizace, GIZ, k vybudování dvou vazebních táborů pro uprchlíky v Súdánu.

Súdánský prezident Omar al-Bashir je obžalován u Mezinárodního soudního dvora ze tří zločinů genocidy. Dvakrát se mu podařilo uniknout zatčení, jednou v Jihoafrické republice, podruhé, minulý týden, v Ugandě.

"Za žádných okolností se nesmí veřejnost dozvědět, o čem se hovořilo na jednání dne 23. března, varovala Evropská komise během schůze výboru trvalých zástupců," píše Der Spiegel.

Ruská počítačová aplikace zřejmě ukončí anonymitu veřejnosti

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Aplikace FindFace srovnává fotografie s profilovými fotografiemi na sociální síti Vkontakte (to je ruský Facebook) a dokáže identifikovat tváře se 70 procentní spolehlivostí

Aplikace byla zprovozněna v Rusku před dvěma měsíci a je tam od té doby nesmírně populární. Srovnává fotografie lidí s profilovými snímky na sociální síti Vkontakte, kde je více než 200 milionů lidí. V budoucnu zřejmě vznikne svět, kdy si vás někdo na ulici tajně vyfotografuje a systém vás okamžitě identifikuje podle vaší tváře na Facebooku. Obchody, policie a reklamní agentury vás tak budou schopny identifikovat v anonymním davu.

BBC: Kdo je k tomu nutí, snažit se přeplout do Evropy?

18. 5. 2016

čas čtení 5 minut



"Dostávali jsme jen jedno jídlo denně," řekl mi. "Bylo to strašlivé, bili nás, nebyly tam sprchy. Lidé mizeli. I kdybych se býval chtěl vrátit domů, nebylo úniku."

Nakonec se mu podařilo utéci. Jak se dostal na pobřeží, nebylo úplně jasné. Pak ho drželi po mnoho dní v "díře" vyhrabané na pobřeží v písku. "Spali jsme v té díře, močili jsme tam," řekl.

Je to nesmírně nebezpečné snažit se přeplout Středozemní moře v gumovém člunu, píše reportér BBC Christian Fraser. Účastnil jsem se minulý týden mise na záchranu uprchlíků ve Středozemním moři na lodi Aquarius, která je téměř 77 metrů dlouhá.

I tato loď se otřásala a úpěla, jak sebou házela ve tří a půl metrových vlnách, které náhle vznikají v těchto zrádných vodách.

Litujme tedy tisíců uprchlíků, kteří se vydávají na křehkých, nafukovacích člunech na tuto mořskou plavbu. Většina z nich neumí plavat a jsou zesláblí, protože během nebezpečné platby musejí být až 10 hodin ve stoje.

Od října 2014 se počet lidí, kteří se utopili ve Středozemním moři, zdevítinásobil. Přesto se v prvním čtvrtletí roku 2016 pokusilo o přeplavbu Středozemního moře z Libye 18 000 uprchlíků - o 8000 více než loni.

O nebezpečných mýtech, aneb žádná migrační krize neexistuje

18. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Žijeme v turbulentních časech, kdy se laciná a populistická mytologie stává pevnou součástí našich životů. Bohužel i řada inteligentních jedinců má sklony podléhat iracionální davové hysterii a ignorovat fakta, o nichž lze jinak vést smysluplnou diskusi. Tento trend se v hojné míře projevuje na obou stranách Atlantiku; mnozí z nás vidí v migrační a uprchlické vlně smrtelné nebezpečí pro náš již tak strastiplný život, neboť se tato vlna hemží podezřelými individui z cizí, ba dokonce zaostalé kultury, která je s tou naší nekompatibilní. Ona mytologie má nemalou moc tyto úzkosti a strachy jaksepatří „hnojit“, a proto je v konečném důsledku zhoubná.

Čeká Madura osud Rousseffové? Experti si to nemyslí

18. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Levicové vlády Brazílie a Venezuely zápasí s ekonomickými obtížemi a opozice sbírá odvahu k tlaku na odstoupení prezidentů Dilmy Rousseffové a Nicoláse Madura. Avšak analytici hovoří o tom, že Venezuela se nachází na úplně jiné vývojové linii.

Britské stihačky vzlétly podruhé tento týden kvůli ruským letadlům u estonských hranic

18. 5. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britské stihačky typu Typhoon v úterý startovaly k identifikaci pěti neidentifikovaných letadel v mezinárodním vzdušném prostoru nedaleko estonských hranic. Sledovaly dvě bojová letadla Su-27 a výzvědné letadlo Il-20, pak ještě dvě další letadla Su-27.

Ruská letadla letěla, aniž by vysílala uznáváné identifikační kódy a nekomunikovala s regionálními centry leteckých dispečerů.

K obdobnému incidentu došlo i minulý pátek. Britské stihačky od minulého měsíce jsou součástí hlídkující vzdušné kontroly Pobaltí, pomáhají zemím, které nemají vlastní možnost vzdušné kontroly, a budou v oblasti přítomny do konce srpna.

Při předchozím hlídkujícím angažmá v oblasti vzlétly stihačky Typhoon sedmnáctkrát k více než 40 ruským letadlům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2016

15. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 080 Kč.   Příjem z reklamy byl 6254 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2016 128 923.08 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
34789