Clintonová 42 v. Trump 1,3. V milionech dolarů...

Skoro polovina Sandersových voličů údajně nechce volit Clintonovou

23. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Navzdory pokusům sjednotit Demokratickou stranu před blížícími se všeobecnými volbami panuje mezi příznivci Bernieho Sanderse výrazný nesoulad v tom, zda případně podpořit či nepodpořit favoritku demokratické kandidátky Hillary Rodham Clintonovou. Z průzkumu agentury Bloomberg překvapivě vyplynulo, že skoro polovina Sandersových podporovatelů Clintonovou podpořit nechce. Možnou podporu Clintonové vyjádřilo v průzkumu 55 % Sandersových voličů. Co je ještě více překvapivé, celých 22 % z nich tvrdí, že budou volit Donalda Trumpa, 18 % chce dát hlas libertariánu Gary Johnsonovi. Clintonová má přitom velkou šanci Trumpa porazit, obrovský rozdíl ve finanční podpoře obou předpokládaných kandidátů je největší v novodobé historii, ve prospěch demokratické kandidátky. Uvádí to server Alternet.

Clinotonová dosáhla před dvěma týdny dostatečného počtu delegátů, kteří na závěrečném konventu budou vybírat demokratického kandidáta do závěrečného boje o Bílý dům. Sanders prozatím oficiálně svou kampaň neukončil, ale opakovaně dal najevo ochotu pomoci ve snaze porazit ve všeobecné volbě Donalda Trumpa. Zároveň ale prohlásil, že je zejména na Clintonové, aby přesvědčila miliony jeho příznivců, kteří nevěří politice a ekonomii establishmentu a kteří mohou vnímat Clintonové dárce z Wall Street jako vysoce odpovědné za dosavadní stav.

Podle průzkumníků z agentury Bloomberg vadí Sandersovým voličům Clintonové jestřábí pragmatismus a vazby na korporace. Někteří jsou jednoznačně přesvědčeni, že svůj postoj nezmění. Někteří Sandersovi podporovatelé jsou dokonce přesvědčeni, že vyjádření podpory Clintonové by ze strany jejich kandidáta znamenalo zradu principů, na nich jeho politika stojí. Podle anekdotického vyjádření jednoho z příznivců je v takovém případě lepší, pokud vyhraje Trump, neboť USA budou mít prezidenta, kterého si zaslouží.

Před dvěma dny světová média zveřejnila informaci o stavu finanční podpory kampaní předpokládaných kandidátů (NY Times) dvou největších amerických stran, Demokratů a Republikánů. Zatímco za Clintonové se už podařilo sesbírat na 42 milionů dolarů, Trump má k dispozici pouze nepatrný zlomek, 1,3 milionu. V minulosti dali někteří čelní republikánští donoři najevo, že Trumpa nepodpoří. Vévodí mezi nimi bratři Kochové (Politico), jednoznačně nejvlivnější businessmani v pozadí republikánské politiky.

0
Vytisknout
5550

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2016