Nacionalistická internacionála:

Trumpovo zvolení podpořilo evropské populisty

23. 11. 2016

čas čtení 2 minuty


Zvolení Donalda Trumpa podpořilo pravicové i levicové populisty v Evropě. Navzdory ideologickým rozdílům sdílí obě skupiny odmítání establishmentu a liberálního řádu.


Francouzka Marine Le Penová se brzy zúčastní prezidentské volební kampaně s heslem "Marine 2017". Během několika let se jí podařilo získat podporu lidí na stejné vlně, a nejen v rodné Francii. Předsedá také frakci Evropa národů a svobody (ENF) v Evropském parlamentu. ENF sdružuje zástupce z 9 zemí. "Přejeme si zničit EU," říká jasně Le Penová.

Dva týdny po amerických prezidentských volbách se evropské "antiestablishmentové" strany cítí na koni. "Trumpovo vítězství bylo považováno za nemyslitelné," tvrdí Le Penová, která miliardáři poslala euforickou gratulaci ještě o volební noci. Nigel Farage, bývalý lídr UKIP, Heinz-Christian Strache z rakouské strany Svobodných a Frauke Petryová z německé AfD Nizozemec Geert Wilders z místních Svobodných nebo Ital Matteo Salvini z Ligy Severu jsou všichni povzbuzeni.

Populističtí lídři, kteří sami sebe považují za jediné skutečné zástupce lidu, se dlouho navzájem znají a respektují. Ale dny dohod v zadních pokojích jsou nyní u konce.

Schválení brexitu a Trumpa ve dvojím hlasování jsou údajně pouze první zastávky na cestě ke globálnímu politickému zmatku. "Demokratická revoluce" pouze začala, tvrdí Farage. A hlavní stratég Národní fronty Florian Philippot ráno po Trumpově vítězství tweetoval: "Jejich svět se hroutí. Náš je budován."

Rakousko si za dva týdny zopakuje prezidentské volby, v nichž má velkou šanci zvítězit kandidát Svobodných Norbert Hofer. V březnu proběhnou parlamentní volby v Nizozemsku, kde Wildersovi radikální antiislamisté v průzkumech vedou. Francouzi budou v dubnu a květnu volit nového prezidenta a Le Penová má slušnou šanci projít do druhého kola, když vede. A nakonec Němci na podzim budou rozhodovat o složení Bundestagu.

Summit G7 s Trumpem, Le Penovou, Borisem Johnsonem a Beppem Grillem by byl "hororovým scénářem", tvrdil v květnu Martin Selmayr, šéf kabinetu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. O půl roku později jsou Cameron a Obama již minulostí, Hollande je považován za poraženého a italský premiér Renzi nemusí přežít referendum o ústavní reformě 4. prosince.

Poučení z nedávných událostí zní následovně: Dokonce i sprostí outsideři mají schopnost fundamentálně změnit politiku země. I když Farageova UKIP má jen jednoho poslance ve Westminsteru, povedlo se jí sehrát klíčovou roli v brexitu kvůli narativu o zahraniční infiltraci. Trump zase uspěl i proti podstatnému odporu vlastní strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6452

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016