NYT: Základním rysem Donalda Trumpa je touha po obdivu davů

23. 11. 2016

čas čtení 2 minuty

Při včerejším více než hodinovém rozhovoru Donalda Trumpa s redaktory deníku New York Times strávil Donald Trump prvních osm minut, kdy, začátkem debaty, si mohl sám určit téma hovoru, řečmi o tom, jak neuvěřitelné bylo jeho volební vítězství, píše komentátor Frank Bruni.

Pro Trumpa je vytahování se jako dýchání: neustále, spontánní. Nechce nic jiného víc, než aby ho jeho posluchači obdivovali.

A co když jsou jeho posluchači lidé jako my, kteří netleskali tak, jak by chtěl?

Ošmirgluje své ostré hrany. Mírní svůj hlas. Ohýbá se.

To byl zřejmě nejzajímavější rys tohoto setkání, kvůli němuž je nový americký prezident takovým otazníkem. Bude se obracet jakýmkoliv směrem, směrem k jakékoliv skupině obyvatelstva, jen aby se mu dostalo potlesku? Bude motivován něco dělat jen proto, aby ho jeho posluchači stále obdivovali?

Trump, který navštívil redakci New York Times, už neměl zájem o vyšetřování emailů Hillary Clintonové, byl ochoten naslouchat vědcům ohledně globálního oteplování, zaujal skeptický postoj vůči mučení vodou a jasně odmítl bělošské nacionalisty. O pohraniční zdi se vůbec nezmínil.

Řekl nám víceméně, abychom ignorovali jeho hrozby, že omezí tiskovou svobodu.

Přestože pouhých sedm hodin před schůzkou na Twitteru opakovaně psal o "krachujících" New York Times, nám řekl do tváře, že jsme prostě nejen "velký, velký americký klenot", ale "světový klenot".

Druhým zjištěním bylo, jak šokujícím způsobem je tento nový sedmdesátiletý americký prezident neinformovaný. Jak tvárná je hlína, jíž je tento člověk.

Jeho pochybnosti ohledně mučení vodou vznikly až z jeho rozhovoru s Jamesem Mattise, generálem v důchodu, o němž uvažuje pro funkci ministra obrany.

Vypadá to, že během dlouhé předvolební kampaně o této věci Trump vůbec nepřemýšlel. Zdá se, že v Trumplandii je nejvlivnější ten hlas, který Trump slyší naposledy. To je znepokojující, protože někteří lidé, které umístil těsně vedle sebe Bannon, Flynn, Sessions - nejsou nejkonstruktivnější, nejumírněnější, sjednocující.

0
Vytisknout
6518

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016