Německo: Skandál - peníze za přístup k ministrům SPD?

23. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Podle německých zpráv sociálně demokratická strana (SPD) povoluje přístup ke svým ministrům a představitelům výměnou za platby ve výši až 7 000 eur. Experti tvrdí, že taková praxe může porušovat zákon o politických stranách.


Agentura Network Media GmbH (NWMD) je obviňována z vybírání částek ve výši 3 000 - 7 000 eur od společností a lobbistických skupin, informoval pořad "Frontal 21" televize ZDF.

Politici kteří měli ze sponzorovaných jednání prospěch tvrdí, že se týkala lidí jako ministra spravedlnosti Heiko Maase, ministryně práce a sociálních věcí Andrey Nahlesové, ministryně životního prostředí Barbary Hendricksové, ministryně pro rodinu Manuely Schwesigové, šéfa parlamentní frakce Thomase Oppermanna a generální tajemnice Katariny Barleyové.

NWMD potvrdila, že k takovým jednáním došlo. Tvrdí ale, že jejím úkolem bylo najít partnery, kteří by převzali náklady na tyto rozhovory.

Agentura mezitím obvinila pořad "Frontal 21" z "obcházení pravdy" v její reportáži a tvrdí, že nemá zisk z takových jednání. Tvrdí také, že si nevybírá, které skupiny a jednotlivci se účastní takových "předběžných" jednání. Mělo proběhnout asi 20 takových rozhovorů. NWMD také poukazuje na to, že některá z těchto jednání byla organizována bz finanční podpory sponzorů.

Experti nicméně vyjádřili podezření, že taková jednání mohla porušit zákon o politických stranách. "Úvodní podezření je, že došlo k porušení zákona o politických stranách," citoval pořad "Frontal 21" mnichovského právního experta Franka Saligera.

"Tento tip sponzorování je chytrý, ale nicméně jde o nezákonné obcházení pravidel o financování politických stran," sdělila administrativní právnička z Kostnice Sophie Schönbergerová.

Organizace LobbyControl praxi odsoudila. "Politika nesmí být kupována nebo i jen vypadat, že je na prodej," prohlásila vedoucí kampaně Christina Deckwirth. Obvinila SPD z poskytování "exkluzívního přístupu k politice lobbistům, kteří si to mohou dovolit."

Silná kritika přišla též z řad opozice. Přední představitel strany Die Linke Klaus Ernst řekl: "Když dojde na takový hlas mezi představiteli SPD, je zřejmě otázka, kdo má hlouběji do kapsy." Ernst také vyjádřil podezření, že legislativní proces vykonávaný poslanci SPD týkající se například dočasného pracovního poměru mohl být při takových exkluzívních jednáních ovlivněn.

SPD se původně ke zprávě odmítla vyjádřit. Nicméně lídr a vicekancléř Sigmar Gabriel byl v pořadu "Frontal 21" citován, že o tomto typu jednání údajně nevěděl a nikdy se jich neúčastnil.

Strana vloni na konferenci vybrala na sponzorských příspěvcích asi 555 000 eur. Nicméně odmítá zveřejnit, kdo kolik přispěl "vzhledem ke smluvním důvodům".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6660

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016