Rakouští Svobodní přirovnali konkurenčního prezidentského kandidáta k Hitlerovi

23. 11. 2016

čas čtení 1 minuta


Rakouská ultrapravicová strana Svobodných (FPÖ) reagovala na levicovou kritiku, která ji přirovnává k nacistům, srovnáním prezidentského protikandidáta Alexandra Van der Bellena s Adolfem Hitlerem.


Svobodní ve štýrském městě Kapfenberg tvrdí, že měli dost označování svého prezidentského kandidáta Norberta Hofera za nacistu a pokreslování volebních plakátů svastikami.

Na sociálních sítích kontrastovali plakát bývalého lídra Zelených se známými Hitlerovými fotografiemi.

Na jednom snímku Van der Bellen na pozadí Alp hledí na svého psa, který vrtí oháňkou. Tento snímek byl přirovnán k portrétům Adolfa Hitlera s fenkou německého ovčáka Blondi v Obersalzbergu.

Svobodní obrázky doprovodili textem, který tvrdí, že "v kontrastu k politické opozici si zde nepřejeme cokoliv předpokládat. Ale přinejmenším je aranžmá nešťastně zvoleno."

Pobočka Svobodných v Kapfenbergu mezitím post vymazala, jeho snímek však dál koluje po sociálních sítích. Místní média hlásí, že volební tým Alexandra Van der Bellena zvažuje právní kroky.

V posledních měsících byli rodiče Van der Bellena obviňováni z podpory nacismu, což kandidát odmítá.

Na druhé straně kandidát Svobodných Hofer, který je po nehodě při paraglidingu částečně ochrnutý, byl kvůli tomu na internetu urážen.

Kandidáti se střetnou v soudem nařízeném opakování druhého kola voleb, které bylo na jaře anulováno kvůli nesrovnalostem v korespondenčních hlasech.

Hlasování mělo původně proběhnout 2. října, ale kvůli vadným obálkám korespondenčních hlasů bylo odloženo na 4. prosinec.

Van der Bellen původně porazil Hofera o 31 000 hlasů, ale výsledek byl Hoferem napaden u soudu a anulován.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6033

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016