Americká kandidátka za Stranu zelených sebrala 2 miliony dolarů na kontrolu volebních hlasů v rozhodujících státech

24. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Jill Steinová, prezidentská kandidátka za americkou Stranu zelených, chce požadovat přepočítání volebních hlasů v několika rozhodujících státech, konstatovala její kampaň ve středu. Steinová otevřela na internetu stránku apelující na občany, aby věnovali finance na fond, kterého je zapotřebí k přepočítání hlasů v Michiganu, v Pennsylvanii a ve Wisconsinu. Do půlnoci ve středu se sebraly 2 miliony dolarů pro přepočtení hlasův ve Wisconsinu, kde vyprší lhůta k podání žádosti o přepočet v pátek.

Očekává se, že fond bude potřebovat asi 6-7 milionů dolarů k přepočítání hlasů ve všech třech klíčových státech.

Skupina akademiků a aktivistů vyjadřuje znepokojení, že volební systémy v těchto státech mohli zfalšovat zahraniční hackeři. Donald Trump neočekávaně zvítězil v Pennsylvánii a ve Wisconsinu a možná zvítězí i v Michiganu, kde ještě nebyly volební výsledky vyhlášeny.

Znepokojení ohledně voleb ve Wisconsinu vzniklo, když se ukázalo, že v okrscích, které používaly elektronické hlasovací strojky, zvítězil Trump disproporčně víc než v okrscích, kde se používaly papírové volební lístky.

V některých jiných amerických státech, včetně Kalifornie, bylo použití elektronických hlasovacích strojků zakázáno poté, co se ukázalo, jak lehké je je hackersky zmanipulovat.

Avšak expert na hlasování Nate Silver o této teorii pochybuje s tím, že hlasovací rozdíly zmizí, jakmile se vezmou v úvahy rozdíly v rase voličů a v jejich vzdělání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4910

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2016