Trumpovi lidé telefonovali do EU a ptali se "Která země odchází jako další?"

17. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Trump věří, že se EU v roce 2017 rozpadne.

Odcházející americký velvyslanec v Bruselu varuje před mocí "okrajových" hlasů

Členové Trumpova týmu telefonovali vedoucím představitelů Evropské unie a ptali se jich, "která další země se chystá opustit EU" tónem, který naznačoval, že se "Evropská unie rozpadá", informoval odcházející americký velvyslanec u Evropské unie.

Anthony Gardner na své poslední tiskové konferenci bojovně varoval před "okrajovými" hlasy, jako je Nigel Farage, které budou mít na Trumpa ve Washingtonu obrovský vliv. Gardner zdůraznil, že by to bylo "šílenství" a "vrchol pošetilosti", kdyby Spojené státy opustily svou zahraniční politiku posledních šedesáti let a začaly podporovat rozpad EU.

"Trumpův tým má dojem, že se Evropská unie r. 2017 rozpadne," informoval Gardner. Upozornil, že by někdo měl Trumpovi vysvětlit, že se Evropská unie nerozpadá a že naopak se po brexitu stmelila.

Podobně jako nedávno rezignovavší britský velvyslanec u EU Sir Ivan Rogers, i Gardner apeloval na to, aby více činitelů "říkalo pravdu moci". "Bohužel jsme svědky opaku, kdy lidé, kteří říkají před volbami jednu věc, rychle obrátí kabáty a začnou říkat opak, jen aby dostali vládní funkci."

0
Vytisknout
6435

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017