Skotská premiérka požaduje, aby Trumpova návštěva do Británie byla zrušena

30. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Nicola Sturgeonová, skotská premiérka, naléhá na Theresu Mayovou, aby důrazně promluvila proti politice Donalda Trumpa a proti hodnotám, které to odhalilo

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zdůraznila, že státní návštěva Donalda Trumpa do Británie by měla být zrušena, pokud nebude zrušen Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi převážně muslimských zemí. Sturgeonová také požadovala, aby britská premiérka energičtěji vyjádřila znepokojení nad Donaldem Trumpem.

Během jednání s Mayovou řekla Sturgeonová: "Všichni rozumíme, že Theresa Mayová chce budovat konstruktivní vztah, ale takový vztah musí být založen na hodnotách. Myslím, že mnoho lidí by chtělo slyšet výraznější názor od britské vlády ohledně oznámeného zákazu vstupu pro imigranty a uprchlíky. Také jsem řekla, že by bylo za těchto okolností vhodné, aby se státní návštěva neuskutečnila, zatímco tento zákaz trvá, vzhledem k pochopitelnému znepokojení lidí ohledně nich a ohledně signálů, které to vydává, a dopadu, který to má. Všichni máme povinnost hájit základní hodnoty. Mnoho lidí je opravdu znepokojeno, že zavést to, co mnoho lidí považuje za zákaz pro muslimy, za zákaz lidí kvůli jejich původu či víře, je hluboce nesprávné a bude to zřejmě kopntraproduktivní v rámci boje, na němž máme všichni zájem, proti extremismu a proti terorismu.

Co se týče zákazu vstupu pro uprchlíky, to jde podle mého názoru proti mezinárodním povinnostem, jak je určuje Ženevská konvence i proti morální povinnosti, kterou všichni máme vůči uprchlické krizi.

Jsou to otázky, které se začínají dotýkat morálních otázek, které jsou důležitější než politická strategie jednotlivých zemí. A my všichni máme povinnost pozvednout svůj hlas, pokud jsou ohroženy hodnoty, které my všichni považujeme za cenné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5702

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2017