Vážné porušení bezpečnostních předpisů během první Trumpovy zahraničněpolitické krize

13. 2. 2017

čas čtení 6 minut

Naléhavé konzultace s japonským premiérem Shinzo Abe týkající se provokativního odpálení severokorejské rakety, se odehrály v prostředí osvětlovaném svíčkami, za zvuku hotelové reprodukované hudby, za přítomnosti draze platících hostů a špatně placených číšníků.

Jeden z hostů, investor v důchodu Richard deAgazio, zveřejnil fotografie této scény na své facebookové stránce. Na fotografiích jsou poradci shromáždění kolem obou mužů na terace pro večeři v Trumpově venkovském klubu na floridské Palm Beach v Mar-a-Lago.

Platící člen klubu Mar-a-Lago vyfotografoval Trumpa, když ho za přítomnosti veřejnosti informovali poradci o odpálení severokorejské rakety - a pak ty fotografie zveřejnil na Facebooku!!

Asi opravdu není dobrý nápad jednat o bezpečnostních opatřeních státu ve veřejném prostoru. Jsem si jistá, že mobilní telefony všech přítomných v této jídelně měly bezpečnostní zabezpečení, poznamenává jedna novinářka.

Severokorejský režim odpalování svých raket pečlivě načasovává. Zpráva o odpálené severokorejské raketě přišla právě ve chvíli, kdy vedoucí politikové USA a Japonska, dvou nejvíce nepřátelských zemí Severní Koreje, se chystali začít jíst první chod.

Ukázalo se posléze, že odpálená raketa nebyla dalekonosná raketa, schopná dosáhnout území USA, ale zpočátku to nebylo hned jasné. Trump se zapřísáhl, že taková raketa nebude nikdy odpálena, takže ta chvíle se potenciálně mohla stát první kritickou zkouškou Trumpova rozhodnutí v napjaté jaderné konfrontaci.

V předchozích amerických vládách by za takové situace byli vedoucí politikové pobočníky a poradci uvedeni do situační místnosti Bílého domu anebo do nejbližší zabezpečené budovy. Dokumenty a informace, o nichž se hovoří v takových situacích, patří k nejstřeženějším americkým státním tajemstvím.

Tak tomu ale nebylo v Trumpově floridském klubu, kde americký prezident tráví své víkendy a kde v neděli uspořádal "situační místnost" na volném prostranství.

Jak informovala televize CNN a jak to posléze dokázaly fotografie na Facebooku, Abe a ostatní přítomní zůstali u stolů a jejich poradci jim předkládali kusy papíru a svítili jim na ně mobilními telefony, aby si je politikové mohli přečíst. Najatá zpěvačka na večer dál zpívala a hosté klubu Mar-a-Lago se shromáždili kolem, aby lépe viděli, co se děje.

Na jedné fotografii hovoří Trump do mobilního telefonu, částečně pootočen od Abeho, který se dívá směrem k nebi, buď prosebně nebo nevěřícně.

Rozhodnutí používat soukromého klubu Mar-a-Lago pro vládní záležitosti vyvolává celou řadu etických a bezpečnostních problémů a návštěva japonského premiéra živě ilustrovala většinu z nich.

Tentýž host a majitel facebookového účet, který vyfotografoval Trumpa a Abeho v okamžiku, kdy dostali zprávu o odpálení severokorejské rakety, se také vyfotografoval s prezidentovým vojenským poradce, který nosí kufřík obsahující kódy, příručky a zařízení potřebné k odpálení jaderných zbraní.

Pomocník s jaderným kufříkem byl už mnohokrát předtím vyfotografován v rámci skupiny prezidentových poradců. Avšak selfie s náhodným členem veřejnosti, to je rekord.

"Je to neslýchané. Tito lidé normálně fungují za scénou," řekla Julianne Smithová, náměstkyně poradce pro bezpečnost státu pro viceprezidenta Joea Bidena v Obamově Bílém domě.

"Tenhle tým zřejmě vůbec netuší, jak zranitelnou situaci si tímto pro sebe vytváří a jak je to nebezpečné."

Smithová uvedla, že není jasné, jaká bezpečnostní opatření byla zavedena k tomu, aby se v Mar-a-Lago mohla konat bezpečnostní jednání a komunikace. A pokud takové protokoly existují, zjevně vůbec neplatily na terase, která byla plná členů klubu, kteří nyní musejí platit členský poplatek 200 000 dolarů (dvojnásobek toho, co se platilo, než se Trump stal prezidentem USA).

Klub zaměstnává jako kuchaře, číšníky a číšnice a další pracovníky cizince, jimž platí 10,17 až 12,74 dolarů za hodinu. Nejsou k dispozici žádné informace o tom, zda mají bezpečnostní prověrku. Číšníci dál nosili jídlo, zatímco Trump a Abe dál konzultovali s poradci.

Tvrdou ironií při těchto mimořádných bilaterálních jednáních, které se staly realitní "akcí" pro platící klientelu, je, že Trump učinil bezpečnostní selhání Hillary Clintonové hlavním záporným tématem prezidentských voleb. Opakovaně obviňoval Clintonovou, že "ohrozila bezpečnost amerického lidu" tím, že používala soukromý emailový server".

Během Trumpova prezidentování se však na operačních bezpečnostních opatřeních netrvá. Trump si ponechal svůj nezabezpečený mobilní telefon, odkud posílal zprávy na Twitteru, když se chystal zasednout s Abem k večeři.

Po celou dobu jejich jednání o vypálené severokorejské raketě byli Trump a Abe obklopeni poradci a hosty s jejich vlastními mobilními telefony v rukou. Všech těchto telefonů lze, jak je známo od odhalení Edwarda Snowdena ohledně špehování od NSA, používat jako odposlouchávacích zařízení světovými výzvědnými službami.

Smithová uvedla, že je úkolem Trumpova poradce pro státní bezpečnost, Michaela Flynna, aby přesvědčil svého šéfa, aby respektoval lepší bezpečnostní opatření. Jenže Flynn je nyní v nemilosti, protože ho přistihly americké výzvědné služby, že v prosinci jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu ohledně o sankcích, které se Obama chystal uvalit na Moskvu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
6919

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2017