Trump lhal na tiskové konferenci o svém volebním vítězství

16. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Trump se vychloubal, že zvítězil největší možnou většinou od prezidenta Reagana. Opravil ho reportér televize NBC:

Trump: "Jsem tady a plním, co jsem přislíbil udělat. To je celé, co dělám. Předložil jsem to americkému lidu. Dostal jsem 306 hlasů volebního kolegia. Protože lidi šli hlasovat a hlasovali tak, jak dosud ještě nikdy nehlasovali. Tak to je. Bylo to zřejmě největší volební vítězství od Ronalda Reagana."

Reportér televize NBC: "Jednoduše řečeno: Vy jste dnes řekl, že jste měl největší volební vítězství od Ronalda Reagana, s 304, 306 volebními hlasy. Faktem je, že prezident Obama jich dostal 365."

Trump: "No, ale já mluvím o Republikánech."

Reportér televize NBC: "A pak prezident Obama 332 a George H W Bush 426, když zvítězil jako prezident. Proč by vám měli Američané důvěřovat - - "

Trump: "No, mně dali tyhle informace. Nevím. Mně to prostě dali... Zvítězili jsme obrovským, obrovským rozdílem."

Reportér televize NBC: "Proč by vám Američané měli důvěřovat, když obviňujete informace, které dostávají, že jsou prý falešné, a vy zatím poskytujete informace, které jsou falešné?"

Trump: "No, já nevím, mně ty informace dali. Viděl jsem tyto informace už dřív. Ale bylo to podstatené vítězství, s tím snad souhlasíte?"

Reportér televize NBC: "No, jste prezident."

Během sedmasedmdesátiminutového, těkavého a neuspořádaného projevu během tiskové konference ve čtvrtek odpoledne zaútočil Donald Trump znovu na americká média:

Kterak Parlamentní listy deformují realitu: Jeden příklad za všechny

16. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

V éře Trumpova Bílého domu, odkud zní nepřetržitá litanie méně či více komických lží, mají zpravodajské weby, jako jsou Parlamentní listy, doslova a do písmene ustláno na růžích. Demaskování polopravd, lží či poplašných zpráv, jimiž denně PL vydatně přispívají k nezadržitelné debilizaci české společnosti (neboť v ní v první řadě probouzejí zasuté pudy a iracionální nenávist vůči neexistující migrační hrozbě), by vyžadovalo armádu uspokojivě placených analytiků, nikoliv však expertů z think-tanku Evropské hodnoty, kteří sami propadají ideologické šalbě. Nicméně malá ilustrace dezinformačního potenciálu PL k mání je. Český rozhlas nedávno zveřejnil žebříček stovky nejsdílenějších neověřených článků, přičemž články PL se v první desítce objevily třikrát. Celkově byl tento web v žebříčku zastoupen 35 texty. Podívejme se na zoubek jednomu článku z portfolia PL, který mimochodem v uvedené statistice chybí, a názorně si rozeberme manipulativní techniky, jimiž redaktoři tohoto webu trestuhodně deformují realitu.

Britská vláda zahajuje reklamní kampaň proti serverům typu Parlamentních listů

16. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Česká vláda si u nich naopak kupuje reklamu

Přemýšlejte: Jsou toto seriozní zprávy, anebo prostě jen nesmysly?

Tento týden byl v Británii odsouzen sedmnáctiletý neonacistický mladík, který si doma vyrobil bombu. V den, kdy byla zavražděna poslankyně Jo Coxová, napsal tento mladík na Facebooku: "Tommy Mair (vrah Coxové) je HRDINA. V Británii je díky tomuto muži o jednoho rasového zrádce méně."

U soudu vyšlo najevo, že mladík byl naverbován tajnůstkářskou neonacistickou organizací Národní akce, kterou britská vláda loni v prosinci zakázala. Je to první pravicová organizace v Británii zakázaná podle zákonů proti terorismu. Na chatroomu, který byl nalezen v chlapcově mobilu, diskutovali aktivisté o vyhazování mešit do povětří a o používání metod IRA.

Rozhovor Britských listů 96:

Dostávám množství výhrůžek smrtí. Ignoruju to

10. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Jan Čulík hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s Evou Zahradníčkovou, aktivistkou, která pomáhá uprchlíkům na Balkáně o tom, jak na ni reaguje česká společnost.

(UPOZORNĚNÍ: Neformální skupina aktivistů kolem Evy Zahradníčkové, která si říká "Lidé lidem", nemá nic společného s oficiálně registrovanou organizací "Lidé lidem, z.s." se sídlem v Plzni.)

Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. února 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Je třeba informovat o sociálním aspektu přistěhovalectví

16. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Chtěl bych zareagovat na článek Daniela Veselého, píše čtenář Radek Žlebčík. Co se týče vyšší kriminality přistěhovalců, tak zajímavá je tahle mapa, ze které je vidět, že 30 procent vězňů v Německu jsou cizinci. To je asi třikrát tolik, než by odpovídalo jejich počtu v Německu. Jsou pak dvě možnosti - buď je německý policejní a soudní systém rasistický, nebo přistěhovalci páchají více kriminálních činů.

Ve věku robotů učíme ve školách děti, aby byly nepoužitelné

16. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Pokud budete chtít získat v budoucnosti zaměstnání, budete muset být co nejméně jako stroj: budete muset být tvůrčí, kritický a mít sociální inteligenci. Proč tedy učíme děti, aby se chovaly jako stroje? píše George Monbiot.

Děti se učí nejlépe, když je výuka v souladu s jejich přirozenou nevázaností a zvědavostí. Tak proč jsou vojensky srovnávány do řady a nuceny sedět, zatímco se do nich cpou fakta?

V dospělosti dosahujeme úspěchů prostřednictvím spolupráce. Proč se tedy spolupráce na zkouškách a testech považuje za podvádění?

Vlády tvrdí, že chtějí snižovat počty dětí, které přestanou chodit do školy. Proč jsou ale tedy školní osnovy a zkoušky tak úzké, že odcizí všechny děti, jejichž mozek nefunguje určitým způsobem?

O milosrdném Samaritánovi

16. 2. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Rád bych se vyjádřil k článku o strachu z uprchlíků či imigrantů a uvedl další poznámky. Problém zřejmě tkví v nenaplněném očekávání občanů ze začátku devadesátých let minulého století. Toto očekávání se týkalo zavedení právního státu, občanských svobod a dosažení podobné životní úrovně, jakou měli naši sousedé v Německu a Rakousku. Tenkrát získal ve volbách mandát inženýr Klaus a ten přislíbil spolu s ostatními kolegy z ODS či ODA, že si utáhneme opasky, provede se jeho reforma (dle „módního“ Washingtonského konsenzu) a do 25 – 30 let doženeme životní úroveň Rakouska či Německa. Vstup do EU byl základním pilířem programu ODS a v této straně bylo procentuálně nejvíce příznivců vstupu do EU. Bohužel podařilo se splnit jen vstup do EU. Dosažení životní úrovně sousedů se ukazuje býti nesplnitelným snem. Životní úroveň se za čtvrt století zvedla o „neuvěřitelných 52 procent“ (k roku 2015). Například v Německu v období 1960 -1985 vzrostl reálný příjem třikrát! Platy a mzdy jsou nyní stále zhruba třikrát nižší než v Německu.

Rusové protestují, že mají v televizi příliš mnoho Trumpa

16. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Z jakýchsi záhadných důvodů se ruská televize až manicky zabývá v těchto dnech Donaldem Trumpem. (Že by to byl ruský agent?)

Ruští občané proti tomu protestují:

Kiseleve!! Jsme v Rusku! Trump není náš prezident. Už všechno to PR pro něho stačí!!

Bodláky Václava Duška

Klenoty našeho školství

16. 2. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Výchovný políček uštědřil z nejmoudřejších pedagogických démantů neposednému žáku darebáku, který trápí zastupitele města a nehodlá mlčet, naopak; bude stíhat nekompetentnost a strejcovské manýry do konečného řešení. Žák darebák zplnoletněn, pravil na bezduchou ohavnou kritiku zavánějící křupanstvím a bublifukovou namyšleností, že nebude reagovat, že si pedagogického činitele neváží. A nedivme se, režisér kusu Slavná celá rodina od děda až po mne zacílil na mládence Pavkou Morozovem – nu, vrtati do minulosti, třeba pedagog volil vhodnější slova, i když...

Přidávání vitamínu D do potravin by snížilo množství chřipek i úmrtí

16. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Tak argumentuje studie, právě publikovaná v British Medical Journal. Mnoho studií se snažilo zjistit, zda má nárůst chřipek v zimě něco společného s tím, že lidská kůže v té době není vystavena slunci, a proto v zimě produkuje málo vitamínu D. Tým vědců z Queen Mary University v Londýně nyní argumentuje, že je to nesporně prokázáno.

Pravidelná konzumace vitamínu D snížila množství infekcí dýchacích cest u lidí s nejnižší koncentrací vitamínu D o padesát procent. Většina lidí s chřipkami končí u lékaře a v neschopnosti. Lékaři jim přitom na chřipku předepisují antibiotika, což je nesprávné, protože chřipky většinou způsobuje virus.

Pravidelná konzumace vitamínu D by podstatnou měrou snížila počet chřipek i chorob dýchacích cest, včetně zápalu plic, argumentují vědci z Queen Mary University. Jiní vědci sice poukazují na to, že jejich studie je důležitá, avšak nejsou zcela přesvědčeni, že by přidávání vitamínu D do potravin pomohlo.

V Americe se přidává vitamín D do mléka.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Děsivý Trumpův kandidát na amerického ministra práce se vzdal nominace

16. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Andrew Puzder, který měl předstoupit před kongresmany ve čtvrtek, se vzdal nominace na funkci amerického ministra práce v důsledku vážného znepokojení Republikánů nad jeho osobním zázemím a podnikatelskou historií.

Začaly se totiž množit otázky ohledně jeho komplikovaných podnikatelských vazbách, podrobnosti o jeho nepřátelském rozvodu i informace, že zaměstnával jako hospodyni nezdokumentovanou imigrantku.

Puzderovu nominaci nakonec zlikvidovali sami Republikáni, kteří začali být velmi znepokojeni historií tohoto majitele restaurací.

Je to Trumpův další neúspěch.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Syřané v Německu: Teď už nás Němci nemají rádi

15. 2. 2017

čas čtení 11 minut

Reportérka: Když teď kluci chodíte tady v Německu do školy, vy jste viděli věci, které vaši němečtí spolužáci neviděli.

Abjan: Ale my o tom nikdy nemluvíme.

Reportérka: Mluvíte se svými kamarády někdy o té syrské válce?

Abjan: Ne. To nejde.

Reportérka: Proč?

Abjan: Když jim to začnete říkat, oni si myslí, že je to divný. Neviděli nikoho zemřít - já jsem viděl lidi umírat. Oni nikdy neviděli tank - já jsem viděl tanky. Oni tomu prostě nevěří.

Reportérka: A tak to nemohou pochopit?

Pořad rozhlasu BBC The World at One navštívil v úterý už po jednadvacáté rodinu syrských uprchlíků, které se podařilo uprchnout před bombardováním a vražděním do Evropy a žije nyní ve Frankfurtu. Sleduje její osudy pravidelně už 18 měsíců. Poté, co byla rodina vězněna v Maďarsku, dostala se do Německa a byla velmi šťastná. Jaká je ale její situace teď?

Yahman: Říkají, že máme právo zůstat v Německu rok.

Reportérka: Rodina má nové zprávy. Dostali dopis od úřadů, který jim sdělil, že dostali právo zůstat v Německu po dobu jednoho roku.

K tomu: Úspěšná integrace. V Bavorsku je integrace uprchlíků úspěšnější než kdekoliv jinde. Bavorské ministerstvo práce, sociálních věcí, rodiny a integrace ZDE

Trumpův tým "měl během předvolební kampaně četné a hluboké styky s ruskou rozvědkou"

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Skandál, týkající se ruské rozvědky a jejího vlivu na dnešní Bílý dům, se v úterý večer dramaticky prohloubil, když vyšlo najevo, že někteří Trumpovi spolupracovníci během loňské předvolební kampaně měli četné styky s ruskými výzvědnými činiteli.

Zpráva CNN konstatuje, že "vysocí poradci blízcí Donaldu Trumpovi byli v trvalém styku s Rusy, známými americkým výzvědným službám". Je to v přímém protikladu s úterním tvrzením Trumpova mluvčího Seana Spicera, který řekl, že Trumpův tým neměl před volbami žádné styky s ruskými činiteli. Minulý měsíc tyto kontakty popřel i sám Trump.

Zveřejněná obvinění vyvíjejí nátlak na Republikánské vedení amerického Kongresu, aby zahájilo sérii slyšení o ruských zásazích do amerických voleb.

Obvinění jsou důkazem, že američtí výzvědní pracovníci jsou ochotni poskytovat rozsáhlé množství informací proti Trumpově vládě, což znamená, že je pro Bílý dům nesmírně riskantní pokoušet se zastavit vyšetřování ohledně možného spiknutí Trumpova týmu s Moskvou, které údajně provádí několik amerických výzvědných služeb.

Informace nepřímo potvrzují zprávy o tom, že Trumpova kampaň měla vazby na Moskvu, jak jsou uvedeny ve složce, kterou vypracoval bývalý britský výzvědný důstojník Christopher Steele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co brání premiérovi odvolat ministra Mládka?

15. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek před druhým kolem senátních voleb loni na podzim prohlásil, že pokud se nedostane do Senátu, odejde z vlády. Ve druhém kole senátních voleb prohrál, ale ve vládě bezostyšně zůstal. Premiér neviděl důvod k jeho odstoupení (samozřejmě: veřejný slib voličům není vůbec žádný důvod… tohle bychom měli mít na paměti, až nám ČSSD začne něco slibovat v předvolební kampani).

Pár týdnů poté tentýž premiér, Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, pocítil potřebu udělat rekonstrukci vlády, což nakonec dolehlo jen ministry za jeho stranu, neboť koaliční partneři potřebu změny odmítli. Hledání obětních beránků bylo poměrně dramatické, dělo se tak téměř v přímém přenosu a opět nepostihlo ministra Mládka. V rámci promyšlené strategie sociálních demokratů cílit na městské liberální voliče byl odejit ministr Jiří Dienstbier.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Litva zakázala bití dětí

15. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Litevský parlament v úterý schválil úplný zákaz bití dětí. Pro zákaz hlasovalo všech 116 přítomných poslanců v litevském parlamentě, který má 141 křesel. Někteří poslanci však varovali před zásazích státu do rodinného života.

Na Litvě zesílil nátlak veřejnosti na schválení zákazu bití dětí poté, co minulý měsíc matka a její partner, kteří byli pod vlivem drog, ubili čtyřletého chlapce. Aktivisté za práva dětí předložili parlamentu petici s více než 30 000 podpisy, včetně podpisů celebrit, požadující zákaz bití dětí.

Litva se tak stala dvaapadesátou zemí světa, kde je bití dětí zakázáno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Německá policie: Masové sexuální útoky uprchlíků ve Frankfurtu byly kompletně vymyšleny

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Prokuratura ve Frankfurtu vyšetřuje dvě osoby v souvislosti s tím, že si vymyslely trestný čin. Tvrdily v celostátním deníku, že desítky Arabů na Nový rok sexuálně napadly ženy.

Bílý dům: Vytvoření palestinského státu "není jediným řešením"

15. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nejmenovaný činitel Bílého domu se před návštěvou izraelského premiéra Netanyahua ve Washingtonu vyjádřil, že "dvoustátní řešení není jedinou možností". "Možností je mír." Zdá se tedy, že se po mnoha desetiletích chtějí nyní Spojené státy distancovat od politiky vytvoření nezávislého palestinského státu.

Ke své propagandě zneužívá televize Russia Today i výroku Miloše Zemana

15. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Chcete pochopit, jak jemný, avšak mocný vliv mají dezinformace? Přečtěte si tuto zprávu, jak ji vydala ruská televize Russia Today, a pak zprávu na totéž téma od Reutera. Srovnejte tón a jazyk s původní zprávou z Reuteru, píše Amy Mackinnon:

Russia Today:

Trump očekává, že Rusko "vrátí Krym" - Bílý dům

Opravdu výborná nominace nového amerického ministra práce

15. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Andrew Puzder, jehož nominoval Donald Trump na funkci amerického ministra práce, jako generální ředitel restaurací Carl's Jr a Hardee's bojoval proti zavedení federální minimální mzdy, proti placení přesčasů svým zaměstnancům a proti placené nemocenské. Americké ministerstvo práce zjistilo, že Puzder porušoval Zákoník práce v 60 procentech svých restaurací. Jeho firma musela vyplatit miliony dolarů odškodného v rámci soudních sporů, obviňujících Puzdera, že okrádal své zaměstnance o mzdy.

Jak generální ředitel hovořil Puzder o svých zaměstnancích jako o "nejlepších z nejhorších" a říkal, že roboti by byli lepší, protože nikdy nepodávají žaloby na věkovou, sexuální či rasovou diskriminaci. Proslul tím, že obhajoval kontroverzní reklamy modelek v bikinách, jimiž inzeroval své restaurace: "Naše inzeráty se mi líbí. Mně se líbí krásné ženy v bikinách, pojídající burgery. Je to velmi americké."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Láska Michaela Flynna k Putinovi má na evropské pravici nebezpečnou ozvěnu

15. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Ve vodě je krev a protitrumpovská opozice by měla být v bojovné náladě. Michael Flynn, americký poradce pro národní bezpečnost, je první významný skalp z řad administrativy Donalda Trumpa - a tak brzy, napsal Owen Jones. Tento režim je slabý. Prezident který prohrál lidové hlasování takřka o tři miliony hlasů, který má stále katastrofálnější rating, je nyní postižen vážným skandálem. Opozice která mobilizovala největší protesty v americké historii by měla neúprosně využít tuto příležitost k zesílení tlaku na Trumpův režim a na establishment Demokratů, jenž by jinak mohl usilovat o kompromis.

Prahu opět dusí smog, ANO odmítlo chránit zdraví Pražanů

14. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

Na dnešní Radě hl. města Prahy jsme požadovali stanovení opatření v reakci na vyhlášení smogové situaci, radní za hnutí ANO včetně paní primátorky tento návrh odmítli. Zdraví Pražanů je nejspíš pod rozlišovací schopnost nejsilnějšího klubu v zastupitelstvu.

Trump prý dohodu NAFTA "jen mírně upraví"

14. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump řekl kanadskému premiéru Justinu Trudeaovi, že vzájemné obchodní styky v hodnotě 545 miliard dolarů "budou jen mírně upraveny".

Na tiskové konfrenci ve Washingtonu, Trudeau, zastánce volného obchodu, pomoci uprchlíkům a feminismu, a Trump, ochranář, který chce uzavřít americké hranice, zdůraznili své "hluboké sdílené ekonomické zájmy".

Co věděl Donald Trump o Flynnově jednání s ruským velvyslancem a schválil ho?

14. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Conwayová neodpověděla na otázku, proč Bílý dům nereagoval už před třemi týdny, kdy ho tehdejší ministryně spravedlnosti Sally Yatesová o Flynnových rozhovorech o sankcích vedených s ruským velvyslancem varovala a poukázala na to, že je Flynn vydíratelný. Trump tehdy nevyhodil Flynna, ale Yatesovou, za to, že nepodpořila Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí.

Vazby Donalda Trumpa na Rusko se musejí stát předmětem vyšetřování, požadovali v úterý po rezignaci Michaela Flynna, Trumpova šéfa Rady národní bezpečnosti, američtí Demokraté.

Flynn byl donucen odstoupit poté, co vyšlo najevo, že jednal s ruským velvyslancem ve Washingtonu o sankcích a pak lhal viceprezidentu Mikeu Pencovi, že o sankcích nehovořil. V úterý se Trump octl pod rostoucím tlakem, aby vysvětlil, co věděl o těchto telefonátech a kdy se o nich dověděl.

Trump se pokusil na Twitteru od záležitosti odvést pozornost tímto výrokem:

Bezprecedentní krok: Trumpův poradce pro národní bezpečnost vyšetřovaný kvůli kontaktům s Kremlem rezignoval

14. 2. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Méně než měsíc vydržel ve funkci prezidentského poradce pro národní bezpečnost penzionovaný generál Michael Flynn, který právě rezignoval ZDE. Sám dává rezignaci do souvislosti s telefonátem ruskému velvyslanci po vypovězení ruských špionů Obamovou administrativou. Ačkoliv je pravda, že za podobných okolností americké zákony kontakty zmíněného typu zakazují a Flynn může být i obviněn, na jeho hlavu toho padá mnohem více.

Trump očekává, že Rusko vrátí Krym Ukrajině

14. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump se vyjádřil, že očekává, že Rusko vrátí Krym Ukrajině a na samotné Ukrajině sníží násilí. Uvedl to v úterý jeho mluvčí Sean Spicer.

"Pan prezident Trump dal jasně najevo, že očekává, že ruská vláda deeskaluje násilí na Ukrajině a vrátí Krym," řekl Spicer na své pravidelné tiskové konferenci. "Zároveň plně očekává a chce mít s Ruskem dobré styky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vážné porušení bezpečnostních předpisů během první Trumpovy zahraničněpolitické krize

13. 2. 2017

čas čtení 6 minut

Naléhavé konzultace s japonským premiérem Shinzo Abe týkající se provokativního odpálení severokorejské rakety, se odehrály v prostředí osvětlovaném svíčkami, za zvuku hotelové reprodukované hudby, za přítomnosti draze platících hostů a špatně placených číšníků.

Jeden z hostů, investor v důchodu Richard deAgazio, zveřejnil fotografie této scény na své facebookové stránce. Na fotografiích jsou poradci shromáždění kolem obou mužů na terace pro večeři v Trumpově venkovském klubu na floridské Palm Beach v Mar-a-Lago.

Platící člen klubu Mar-a-Lago vyfotografoval Trumpa, když ho za přítomnosti veřejnosti informovali poradci o odpálení severokorejské rakety - a pak ty fotografie zveřejnil na Facebooku!!

Asi opravdu není dobrý nápad jednat o bezpečnostních opatřeních státu ve veřejném prostoru. Jsem si jistá, že mobilní telefony všech přítomných v této jídelně měly bezpečnostní zabezpečení, poznamenává jedna novinářka.

Mezitím v Absurdistánu 17:

Mladí muži ministra obrany, havárie politiků a snaha přepsat minulost

14. 2. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Mnoho mých čtenářů, včetně některých Čechů, mi posílá odkazy na nedávné události v Polsku. Žádají mě, aby se o nich zmínil v tomto svém seriálu, anebo se ptají, "proč jsem se nezmínil o tom či onom". Odpověď je jednoduchá: Já to všechno nejsem schopen zaznamenat.

Samozřejmě, v Polsku se děje mnoho věcí. Mohl bych například psát o přednáškách Jarosława Kaczyńského. Tento člověk, který až donedávna používal bankovní účet své matky, člověk, který je naprosto izolován od normálního života a cestuje všude limuzínou s kouřovými skly v oknech, hlídanou bývalými příslušníky námořních jednotek, muž, který nikdy nevedl žádnou firmu, a nikdy nepracoval v soukromém sektoru, jezdí na univerzitu faráře Ryzdyka přednášet o ekonomii. Vysvětluje, že nejdůležitější věcí je stát a když si někdo stěžuje, jak obtížné je v Polsku podnikat v důsledku chaotických změn v zákonech, které provádí vláda strany Právo a spravedlnost, musí to být špatný podnikatel a měl by si najít jiné zaměstnání. Celé je to naprosto absurdní, a to je jen jedna z mnoha událostí. Ale kdybych měl psát o všech absurdnostech, které se dějí v Polsku, musel bych tyto články psát denně, ne jednou týdně.

Za Danuší Kšicovou

14. 2. 2017 / Robert Porter

čas čtení 3 minuty

prof. PhDr. Danuše Kšicová, DrSc.

(Narozena 26. dubna 1932 - zemřela 31. ledna 2017)

Šel jsem v dešti a větru po kopci ve Walesu a v podstatě jsem byl v relativně dobré náladě, jak jsem bojoval s nepříznivým počasím. Pak v důsledku moderní technologie mi nálada poklesla na bod mrazu. Dostal jsem zprávu, že týden předtím zemřela Danuše Kšicová, "po dlouhé nemoci". Bylo to snad teprve před několika měsíci, kdy jsem s ní byl v kontaktu ohledně její nejnovější knihy, ohledně konference v Brně, na kterou jsem nemohl přijet, a ohledně jejích opakovaných pozvání, abych přijel na návštěvu. Žádné zmínky o nemoci.

Prohraje Merkelová volby?

14. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Podle průzkumu veřejného mínění, který publikuje německý deník Bild v úterý, získají tři levicové strany v Německu "poprvé za dlouhou dobu" zřejmě dostatečné množství hlasů na to, aby svrhly v zářijových volbách křesťanské demokraty a kancléřku Angelu Merkelovou.

Tři levicové strany měly sice dostatečné množství hlasů na vytvoření volební koalice v posledních volbách v roce 2013, avšak rozhodly se nespojit, protože němečtí sociální demokraté byli proti koalici s ultralevicovou stranou Die Linke. Pak podpora pro levicové strany až do nynějška poklesla.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění by nyní sociální demokraté získali 31 procent hlasů, křesťanští demokraté 30 procent, Die Linke 10 procent a Strana zelených sedm procent. Celkem by tedy tři levicové strany získaly 48 procent voličských hlasů.

CDU a bavorská CSU by získaly 30 procent, svobodní demokraté (FDP) 5 procent a ostatní menší strany by skončily pod pětiprocentní hranicí.

Další důkaz o tom, že Donald Trump kráčí ve stopách svých předchůdců

14. 2. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

V afghánské provincii Helmand bylo minulý týden při leteckých útocích NATO zabito 26 osob. K nejhorším náletům došlo minulý pátek, kdy bylo usmrceno nejméně 18 civilistů. OSN hlásí, že většina z usmrcených byly ženy a děti. Ačkoli letecké útoky byly provedeny „mezinárodními silami“, podle amerických vojenských představitelů nedávné vzdušné operace v Helmandu uskutečnilo pouze americké letectvo. Jeden ze svědků uvedl, že v pátek stíhačky zcela nahodile bombardovaly hustě obydlenou oblast a že při náletu přišel o tetu, strýce a dva bratrance. „Z trosek domů byly vytaženy hlavně mrtvoly žen a dětí. Některé z dětí mohly mít jen pět let,“ konstatoval svědek.

Kanadský premiér Justin Trudeau v Bílém domě: Dále budeme přijímat imigranty a uprchlíky

14. 2. 2017

čas čtení < 1 minuta

Justin Trudeau při tiskové konferenci v Bílém domě s Donaldem Trumpem: "Zároveň budeme dál praktikovat svou politiku otevřenosti vůči imigraci a vůči uprchlíkům, aniž bychom ohrozili naši bezpečnost. A částečně je důvodem, proč jsme byli v minulém roce úspěšní s touto svou politikou, kdy jsme přivítali v Kanadě téměř 40 000 syrských uprchlíků, protože to koordinujeme se svými spojenci, se Spojenými státy i státy po celém světě a tím dokazujeme, že bezpečnost je pro nás důležitá a dál se o ni staráme."

Pozdvižení ve Washingtonu nad protidemokratickými výroky Trumpova poradce

13. 2. 2017

čas čtení 7 minut

Moderátor: "Máte vy a vaši zaměstnanci pocit, že práci v Bílém domě zvládáte? A máte všechno pod kontrolou?"

Trumpův pobočník Stephen Miller: "Říci, že máme věci pod kontrolou, to by byl velmi slabý výrok. (...) V této zemi máme sobě rovná odvětví vlády. (...) Žádná nadvláda soudů neexistuje. To, co soudci udělali, bylo, že se sami pro sebe zmocnili moci. Moci prezidenta Spojených států."

Moderátor: "Stephene, ti tři soudci říkají, že se naprosto mýlíte."

Stephen Miller: "Soudci vydali všeobecné prohlášení, jímž šli daleko za svou moc. (...) Toto je ideologický konflikt. Mezi těmi, kdo jsou přesvědčeni, že bychom v této zemi měli mít hranice a kontrolu, a těmi, kdo jsou přesvědčeni, že žádná kontrola by neměla existovat. (...) Toto bylo uchvácení moci. Důsledkem toho ale je, že naši protivníci, média a celý svět brzo uvidí, až začneme dál jednat, že moc pana prezidenta ochraňovat naši zemi je velmi silná a nebude zpochybňována. (...) Jasné je, že pravomoci prezidenta v této oblasti jsou vrcholem exekutivní moci. (...) Budeme mít nezpochybnitelnou vojenskou sílu, jakou si nikdo ani nedovede představit. (...) Máme tu prezidenta, který udělal za tři týdny toho víc, než co udělala většina prezidentů za celé své funkční období. (...) Výrok, že stojíme bok po boku se svými spojenci a to, že se oba muži objevili v záběrech vedle sebe, vyslalo signál celé planetě Zemi, jemuž v Severní Koreji rozumějí. (...) Vystoupím v jakémkoliv pořadu a budu to opakovat stokrát, pan prezident Spojených států má stoprocentně pravdu!"

Tým odborníků v televizi MSNBC:

Šok a ohromení ve studiu:

Není to ani legrační...

Panebože... Je to daleko horší, než jsem myslel.

Je to daleko horší...

Wow!!

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2017

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

V lednu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 64 488.51  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 62 049 Kč. 

Zůstatek byl koncem ledna  2017 186 000.31 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
19082