Proč si pravičáci zoufale přejí, aby Švédsko selhalo

14. 4. 2017

čas čtení 2 minuty

Švédsko samozřejmě není dokonalé, ale ti, kteří ho líčí jako naivní a plné teroristů, jsou prostě jen cyničtí pokrytci

Posedlost pravičáků Švédskem má mnoho společného s tím, že Švédsko systematicky přijímá v moderní historii mnoho uprchlíků a praktikuje sociálnědemokratickou politiku, píše Christian Christensen. Obojí je pro politickou pravici naprosto nepřijatelné. Když byl zastřelen v roce 1986 švédský premiér Olof Palme, když šel pěšky domů z kina (bez osobních stráží), bylo nám řečeno, že prý švédská nevinnost a utopické představy o nenásilné společnosti skončily. Avšak Švédi pak zázračně znovu nabyli své nevinnosti, aby ji znovu ztratili v roce 2003, kdy byla populární ministryně Anna Lindh (také bez osobních stráží) ubodána ve stockholském supermarketu.

Představa naivního Švédska zmítaného v krutém větru reálného světa je naprostý nesmysl. Švédsko je ekonomická mocnost, která stojí v čele žebříčku inovativních a konkurence velmi schopných ekonomik. Ve Švédsku mají sídlo známé globální firmy jako H&M, Ericsson a Skype a balicí gigant Tetrapak. Švédsko hraje kapitalisticko hru lépe než mnozí (a ne vždycky eticky). Na jednoho obyvatele je Švédsko jedním z největších výrobců zbraní na světě. A že by Švédi nedebatovali o dopadu imigrace? Debatuje se o tom pravidelně ve švédských médiích, zejména v kontextu vzestupu populistických Švédských demokratů.

V letech 2014-2016 přijalo Švédsko celkem asi 240 000 uprchlíků, daleko víc na jednoho obyvatele jakákoliv jiná země v Evropě. Ten proces nebyl bez problémů. V letech 2016 a 2017 se řešil problém, že někteří muži odešli ze Švédska bojovat pro Isis a švédská vláda je nepřipravena na to, co udělat, až se ti muži vrátí. Také se velmi debatuje o genderové segregaci v některých muslimských školách ve Švédsku.

Byla švédská imigrační politika vždy dobře promyšlená? Ne. Je Švédsko charakterizováno sociálními a hospodářskými konflikty? Ano. Avšak prezentovat Švédsko jako nějaký případ utopianismu, který selhal, je nesmysl.

Švédsko nikdy nebylo naivní a nevinné. Je také nutno si uvědomit, že Švédsko bylo ochotné prakticky pomoci uprchlíkům a přijímá oběti konfliktů a nestability, vyvolaných zeměmi, které odmítají zabývat se důsledky svých činů. Odmítání spoluzodpovědnosti a odsuzování úsilí druhých je cynickým pokrytectvím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10523

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2017