Časy se mění: Irská republika bude mít nyní premiéra homosexuála, který je indického původu

2. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Osmatřicetiletý Leo Varadkar se stane nyní irským premiérem poté, co byl zvolen do vedení irské vládnoucí pravicové strany Fine Gael. Varadkar bude nejmladším premiérem v Evropské unii. V roce 2015 Varadakar veřejně přiznal, že je homosexuál. Donedávna nesmírně konzervativní, ultrakatolická Irská republika, prošla obrovskými změnami, což je nyní dokázáno tím, že si zvolila premiéra indického původu, z etnické menšiny, a homosexuála.



Varadkarův otec Ashok pochází z Mumbaie a je hindského vyznání, maminka Miriam je Irka a katolička. Jeho rodiče se seznámili, když pracovali v šedesátých letech v nemocnici v anglickém městě Slough.

Zatímco se mezinárodní média zaměřují na to, že Varadkar je homosexuál a pochází z etnické menšiny, irská média debatují o jeho hospodářské politice. Varadkar stojí na pravém křídle pravicové strany Fine Gael a je označován za "thatcherovce".

Nicméně Varadkar symbolizuje nové, pokrokové Irsko, které se projevilo v květnu 2015, kdy drtivou většinou legalizovalo sňatky homosexuálů.

Varadkar je lékař, který získal své vzdělání na univerzitě Trinity College v Dublinu. Jeho partner je také lékař. Od roku 2014 působil jako ministr zdravotnictví a pak jako ministr pro sociální ochranu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8900

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2017