Nenápadný půvab zvýšení minimální mzdy
22. 8. 2017
/
Jiří Hlavenka
čas čtení
1 minuta
Zvýšení minimální mzdy je   nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje 
šedou ekonomiku.
 Zvýšení minimální mzdy na 12000 Kč považuji za správné a realizované ve
 vhodnou dobu, s důvody uváděnými pro toto zvýšení souhlasím a netřeba 
je dále komentovat. 
 Je tam ještě jeden nenápadný půvab, který 
není moc zmiňován.  
 
 
 
 
Statistiky MPSV říkají, že za minimální mzdu pracuje 
132 000 lidí, nejvíce v oblasti pohostinství. Jenomže to je částečná 
pravda. V těchto oblastech je právě typické, že zaměstnanec má formálně 
minimální mzdu (kvůli odvodům) a zaměstnavatel mu zbytek do dohodnuté 
mzdy dorovnává tzv. na ruku. Zajímavé je, že se toto příliš nezměnilo 
ani se zavedením EET: zjevně tedy i drakonická, humpolácká a drahá 
metoda zavádění evidence tržeb neplní svou funkci, tedy redukci šedé 
ekonomiky v této drobné sféře.
 Forma "minimální mzda + zbytek na
 ruku" je využívaná nejčastěji, protože je nejméně riziková. Sto procent
 odměny "na ruku" totiž přináší přílišný risk pro zaměstnavatele i 
zaměstnance. Restaurace plná lidí, která nemá formálně jediného 
zaměstnance, "my tady jen teď pomáháme kamarádovi", to už kontrole na 
nos nenavěsíte. A pokuty jsou citelné.
 Zvýšení minimální mzdy je 
tak nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje 
šedou ekonomiku. I nadále se bude v hospodách fungovat metodou "minimál a
 zbytek na ruku", ale ten minimál bude větší a doplatek na ruku menší. V
 důsledku tak může mít u menších provozoven větší dopad na výběr daní a 
na potřebné narovnání podmínek zaměstnanců napříč obory větší vliv než 
EET.
 
14353
 
Diskuse