Nenápadný půvab zvýšení minimální mzdy
22. 8. 2017
/
Jiří Hlavenka
čas čtení
1 minuta
Zvýšení minimální mzdy je nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje
šedou ekonomiku.
Zvýšení minimální mzdy na 12000 Kč považuji za správné a realizované ve
vhodnou dobu, s důvody uváděnými pro toto zvýšení souhlasím a netřeba
je dále komentovat.
Je tam ještě jeden nenápadný půvab, který
není moc zmiňován.
Statistiky MPSV říkají, že za minimální mzdu pracuje
132 000 lidí, nejvíce v oblasti pohostinství. Jenomže to je částečná
pravda. V těchto oblastech je právě typické, že zaměstnanec má formálně
minimální mzdu (kvůli odvodům) a zaměstnavatel mu zbytek do dohodnuté
mzdy dorovnává tzv. na ruku. Zajímavé je, že se toto příliš nezměnilo
ani se zavedením EET: zjevně tedy i drakonická, humpolácká a drahá
metoda zavádění evidence tržeb neplní svou funkci, tedy redukci šedé
ekonomiky v této drobné sféře.
Forma "minimální mzda + zbytek na
ruku" je využívaná nejčastěji, protože je nejméně riziková. Sto procent
odměny "na ruku" totiž přináší přílišný risk pro zaměstnavatele i
zaměstnance. Restaurace plná lidí, která nemá formálně jediného
zaměstnance, "my tady jen teď pomáháme kamarádovi", to už kontrole na
nos nenavěsíte. A pokuty jsou citelné.
Zvýšení minimální mzdy je
tak nenápadně elegantním opatřením, které vedlejším efektem redukuje
šedou ekonomiku. I nadále se bude v hospodách fungovat metodou "minimál a
zbytek na ruku", ale ten minimál bude větší a doplatek na ruku menší. V
důsledku tak může mít u menších provozoven větší dopad na výběr daní a
na potřebné narovnání podmínek zaměstnanců napříč obory větší vliv než
EET.
12854
Diskuse