Turecká operace v syrském Idlíbu "zřejmě proběhne bez komplikací"

11. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Velitelé syrských povstalců tvrdí, že očekávají hladký průběh turecké operace v takzvané deeskalační zóně v provincii Idlíb na severovýchodě Sýrie, napsala Zena Tahhanová. Skupina Haját Tahrír aš-Šám - jíž dominuje bývalá Fronta an-Nusra, lokalizovaná pobočka al-Kájdy v Sýrii - údajně nemá kapacity ani úmysl stavět se turecké operaci na odpor.

"Turecko dalo prostřednictvím zástupců z ozbrojených opozičních skupin, včetně Fajlak aš-Šámu (federace islamistů oponujících al-Kájdě a IS v Sýrii, která v minulosti měla podporu CIA - KD), Tahrír aš-Šámu najevo, že kterákoliv frakce, která se pustí do boje, se stane terčem," sdělil povstalecký velitel Músa Chalíd telefonicky z Idlíbu. I když podle něj v některých oblastech může dojít k bojům, Haját Tahrír aš-Šám "chápe, že nemá vojenské schopnosti" k boji s tureckou armádou. 

Turecká vojenská delegace v neděli odpoledne vstoupila do Idlíbu, aby vyhodnotila podmínky a připravila se k vynucování takzvané deeskalační zóny podle dohody z Astany. Smluvními stranami jsou Turecko, Rusko a Írán. Zóny by měly vést k ukončení bojů a poskytnout bezpečnost civilistům. 

Skupina Haját Tahrír aš-Šám nebyla přizvána k jednáním a plán z Astany odmítla. 

Turecká delegace vstoupila do Sýrie ve spolupráci s povstaleckými  skupinami Fajlak aš-Šám a salafistickým hnutím Núr ad-din az-Zankí - a podle povstalců také s vědomím skupiny Haját Tahrír aš-Šám. 

Turecká jednotka dosáhla hory aš-Šejk Barakat západně od Aleppa, z níž má výhled na provincii Idlíb. 

"Turecké ozbrojené síly zahájily průzkumné aktivity 8. října, aby zřídily průzkumná postavení v rámci operace prováděné v provincii Idlíb," konstatuje pondělní prohlášení tureckých ozbrojených sil. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12244

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2017