Kdo půjde do ložnice s Babišem?

23. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Andreji Babišovi se podařilo připsat si veškeré činy této vlády jako svůj klad a koaličním partnerům odkázat veškeré neúspěchy.

Zprávy jsou plné jednání o sestavování koalice, ale myslím si, že tam jedna věc vůbec nezaznívá: taková, kterou nikdy neřekne nahlas žádná polititická strana, a komentátoři si to netroufnou, protože to je až moc spekulativní. Ale facebook blogger může :).

Skoro všechny strany odmítají jít s ANO do koalice a odůvodňují to tím, že nemohou jít do vlády s někým, kdo je trestně stíhaný. Upřímně: je to záminka. Sice naprosto vítaná a instantně použitelná, ale pořád záminka, ne skutečný důvod. S Babišem nechce jít do vlády nikdo z toho důvodu, protože znají výsledek předchozí vlády: soužití s Andrejem Babišem v jedné ložnici jeho partnery naprosto zničilo.


Když si vyhodnotíte bez předsudků odcházející vládu, dojdete k závěru, že to byla jedna z těch lepších. Vcelku dobrý, konstruktivní, pracovitý výkon s několika chybami, ale ve srovnání s předchůdci spíš lepší než horší. Říká se, že voliči vystavují ve volbách vysvědčení odcházející vládě, a to bylo takovéto:

- totální zničení ČSSD, která se z toho dle mého názoru už nevzpamatuje a zůstane navždy malou stranou, a to v lepším případě (v horším finančně zkrachuje - viz dluh u Altnerových dědiců a cca 3x menší peníze za volby než čekali).

- potlačení KDU-ČSL na práh volitelnosti

- vzestup ANO o skoro 10%.

Všimněte si: Andreji Babišovi se podařilo připsat si veškeré činy této vlády jako svůj klad a koaličním partnerům odkázat veškeré neúspěchy. Dokázal toho jednak agresivní, přesvědčivou (pro své voliče) rétorikou, jednak vytrvalým vystupováním proti svým koaličním partnerům, které permanentně obviňoval z neschopnosti, lenosti, "nikdy pořádně nepracovali", "ničemu nerozumějí" a podobně.

Na své straně měl (svá) mocná média a v podstatě zkrocená média dalších subjektů, která proti němu vůbec nešla, neboť s jejich majiteli nejspíš uzavřel dohodu o neútočení (TV Nova, TV Prima, TV Barrandov, Vltava-Labe-Press atd.), na své straně měl nekonečné finance na permanentní volební kampaň ve všech médiích i na sociálních sítích, špičkový marketingový tým. (Pokud jste sledovali první vyjádření Andreje Babiše po volbách, už tam tyhle "vyrypovačky" proti možným partnerům zase zazněly. On zkrátka nebude jiný).

Proti tomu se prakticky nedá bojovat, je to jednoznačná "přesila" a navíc to je styl Andreje Babiše, který, jak se ze všeho dostupného jeví, praktikuje vlastně odjakživa: i v podnikání je to nesmírně agresivní, predátorský typ, sólista, enormní soutěživec, vždy a pouze "šéf", nikdy ne "první mezi rovnými".

Nikdy nebude jiný, nikdy nebude týmový hráč - nevěřím tomu. Ostatní politické strany toto pečlivě vyhodnocují a osud ČSSD (zesměšnění) a KDU-ČSL (neutralizace k neškodnosti) je jim výstrahou. Každý, kdo by se pustil na tento led ví, že by to byly nejspíš jeho poslední čtyři roky ve vládě a možná ani to ne.

Proto se všechny strany brání jít do vlády s Andrejem Babišem: riziko "sežrání" a velmi malý benefit z pár ministrů, spíš málo významných, přičemž Andrej Babiš (tak jako to ukázal dříve) nebude uznávat dělbu moci v koalici, ale bude si ji stejně stahovat na sebe.

Do vlády by s ním šel nejspíš jenom dobrodruh Okamura, což je ale zase z jasných důvodů blbá varianta pro Babiše: zejména z toho důvodu, že má dobře zmapované, jací na ulici sebraní magoři se v Okamurově firmě do parlamentu dostali (představme si je jako ministry!). Při všech výtkách totiž Babiš představuje v podstatě "tvořivou" sílu (což nemusí znamenat, že je jen v kladném smyslu tvořivá), zatímco okamurovci představují pouze protestní výkřik.

Dovolím si ještě trochu zaspekulovat vývoj dalšího dění. Nevylučuju samozřejmě, že se někdo dá "přemluvit" nebo "koupit" a vládu s ANO udělá - jen pak sám skončí špatně.

Za pravděpodobnější považuju, že jednání dlouho nepovedou k cíli, Zeman Babiše jmenuje, ten nezíská důvěru ani opakovaně, přičemž tyto tanečky se mohou táhnout. Ještě navíc není pozdě na ohlášení dalšího kandidáta na prezidenta (lhůta je do 7. listopadu). Mezitím může probíhat vyšetřování v kauze Čapí hnízdo, ve které je obviněna též Babišova manželka a jeho dvě děti: nikdo z nich nemá a nezískává imunitu. Toto může znamenat nemalý zádrhel (vyšetřovací vazba? Možná i první soudní kola, atd.).

Protahovaná patová situace může vést k předčasným volbám (kdy nastávají: 30 dnů do ustavující schůze, dalších 30 dnů na jmenování vlády a získání důvěry, pokud toto nenastane, toto kolo se opakuje ještě jednou, tj. ještě 60 dní, prezident pak může rozpustit sněmovnu, do 60 dní se konají předčasné volby, tj. termín je cca do půl roku).

Protože voliči naznačili svou vůli, v druhých volbách v tak krátké době budou volit jen o maličko jinak, je tedy možná místo na docela silnou středopravou koalici s šancí volby i vyhrát, každopádně ale díky přepočítací metodě dramaticky zvrátit počet mandátů ve svůj prospěch. Předčasné volby tak mohou být už dnes cílem ostatních stran - možná všech.

Je to samozřejmě trochu zběsilá prognóza, ale má svou logiku ještě v jedné věci. Pro všechny strany - skutečně všechny - představuje Babiš sílu, se kterou si nejsou schopny poradit, už proto, že má na své straně nástroje, které ony nemají: mediální impérium a nelimitované peníze na permanentní kampaň, plus i zarytou soutěživost jeho osoby, která dnes nemá důstojného protihráče.

Sportovní terminologií řečeno, utkání mezi ostatními stranami navzájem jsou jako souboje v plážovém volejbale, proti Babišovi to ale je jako když dva hráči stojí proti kompletní šestce. Nerovný boj. Jestli si to ostatní strany uvědomují, zkusí si volby zopakovat a sestavit tentokrát plný tým.

1
Vytisknout
11934

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2017