"Demise buržoazních ministrů 2.0" snadno a rychle

2. 11. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl způsob, jak zablokovat vznik Babišovy jednobarevné vlády: Provést obstrukce ve sněmovně a znemožnit tak demisi končící vlády Bohuslava Sobotky. V české politické praxi však zřejmě neexistuje nic účinnějšího, co se týče sebevražedných politických tahů - přinejmenším od dob "demise buržoazních ministrů" z února 1948.


Někteří čeští voliči mají jasno: Kalousek pro ně prostě představuje vtělení ďábla - a ani zadrátování hranic, zřízení Gulagů a plynování příslušníků všelijakých menšin by snad nebylo horší než on. Kromě toho i kdyby nakrásně k takovým věcem došlo, může za ně stejně Kalousek, protože kdysi v roce 2008 udělal to či ono. Už několik let sice není v žádné mocensky významné funkci, ale vše špatné je přesto výsledkem jeho politiky před rokem 2014. S takovými voliči je zbytečné debatovat, protože s jejich osobní nenávistí prostě nehnete.

Jinou věc ovšem představuje fakt, že Kalousek je pouze rutinérem běžného politického provozu, který si vůbec neuvědomuje zásadní změnu politické atmosféry v zemi. Samozřejmě na parlamentních obstrukcích není rozhodně nic zakázaného - a v tomto smyslu neexistuje vážný důvod jich nevyužít. Snad jen jediný, taková drobnost: Lidé by je dnes vesměs považovali za nelegitimní.

Rutinér má problém, pokud, zdá se, nechápe, že předmětem sporu jsou samotná pravidla hry, nikoliv jednotlivé taktické kroky. Kdyby kvůli blokaci sněmovny nevznikla nová vláda, běžný volič to vůbec nepochopí tak, že jde o přiměřenou reakci na Babišovu neskutečnou aroganci (protože třeba v sousedním Německu se o koalici poctivě vyjednává od září - a ani zdaleka ještě není vyhráno, zatímco ANO ani ne pod dvou týdnech do jednání prostě "hodilo vidle"). Řeč je o voliči, který si odhlasoval, že chce "přestat žvanit" a "řídit stát jako firmu". Zablokování sněmovny takový člověk pochopí jedině jako další "důkaz", že "politický systém nefunguje" a je potřeba ho okamžitě zásadním způsobem změnit.

Zablokováním sněmovny bychom dříve či později dospěli k předčasným volbám. A v nich by Svědci Babišovi ovšem netrestali svůj idol za aroganci při politických jednáních, protože takto věci rozhodně nevidí. Přišlo by jich ještě více, náležitě zpracovaných všelijakými koblihami a Prchaly, aby "svému" Andrejovi zajistili přinejmenším prostou většinu ve sněmovně, ještě lépe však většinu ústavní.

Nenávist ke Kalouskovi je jistě v mnoha případech naprosto iracionální; to však vůbec neznamená, že by snad nějak dokazovala jeho "pravdu". Návrh parlamentních obstrukcí v současné situaci není jen vyloženě hloupý; je to zbytečnost, zásadní strategická chyba, a dá se říci, že nevynucená.

Připustit vznik menšinové vlády ANO je v tuto chvíli nezbytné; před hořkou pilulkou prostě není úniku. Taková vláda se samozřejmě ihned začne před voliči vymlouvat na parlament, soudy, Evropskou unii, Mezinárodní úřad pro míry a váhy i Asociaci chovatelů zajíců v Čechách a na Moravě, aby zdůvodnila, proč pořád ještě nenastal ráj na zemi. Ale není boha, který by jí v tom mohl zabránit. Vhodná příležitost na ni útočit může snad přijít časem. Teď je doba pro "rozhodující bitvu" vyloženě nevhodná.

Možná však nastala chvíle, aby Miroslav Kalousek svůj ohlášený odchod z politiky maximálně uspíšil. V opačném případě totiž hrozí, že mezitím ještě nadělá v české demokracii mnohem víc škody než užitku.

0
Vytisknout
10331

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2017