Rusko nebude oslavovat sté výročí VŘSR

4. 11. 2017

čas čtení 2 minuty


7. listopadu 2017 tomu bude sto let od tzv. Velké říjnové socialistické revoluce (VŘSR), kdy se v Rusko dostali k moci bolševici v čele s Vladimírem Iljičem Leninem. Komunistický stát v Československu VŘSR každoročně hlučně oslavoval. Putinův režim však stoleté výročí VŘSR oslavovat ani připomínat nebude:

Channel Four News: Je tomu 100 let od ruské revoluce, události, v jejímž důsledku vznikl na světě první komunistický stát. Revoluce také vyvolala občanskou válku, v níž zahynuly miliony lidí.

Dnešní vládci Ruska podle zpráv prý nebudou stoleté výročí nijak oslavovat.




Alexis Rodzianko, Americká obchodní komora v Rusku: "Poslední, co Kreml potřebuje, je další revoluce. A oslavovat revoluci by znamenalo říci, 'No, podívejte se, to byla přece velká věc. To by povzbuzovalo k revoluci a to oni nechtějí. Takže jsou tedy dost zmateni.




Mnoho lidí považovalo ruskou revoluci za úsvit nového věku. Bolševici svrhli a popravili ruskou carskou rodinu. Lenin později stáhl Rusko z první světové války.

Vjačeslav Nikonov, poslanec s vazbami na Kreml: "VŘSR byla jednou z největších tragedií ruské historie. Na začátku toho roku bylo Rusko jednou z největších mocností a mělo perfektní šanci na to, že do pár měsíců ve válce zvítězí. Pak byla vláda zničena. Koncem roku už Rusko nebylo mocnost. Bylo neschopné udělat nic."

Putin je obviňován, že chválí Leninova následníka Josefa Stalina, jehož brutální diktatura způsobila smrt desítek milionů lidí.

Andrej Kolesnikov, analytik, Moscow Carnegie Centre, "Putin toto datum, tuto událost oslavovat nebude. On sám není velkým stoupencem Lenina. Řekl to veřejně. Zároveň je samozřejmě latentním stoupencem Stalina, to je jiná situace. Z Putinova hlediska rozbil Lenin velké impérium."

Následovníci aktivistů ze sovětské éry říkají, že jsou znepokojeni ohledně dnešní ruské politické strategie.

Dima Litvinov, aktivista Greenpeace, syn Pavla Litvinova, "Bojujeme proti nespravedlnosti. A pokud to znamená, že musíme zpochybňovat a kritizovat úřady, tak to děláme. Myslím, že Pavel Litvinov by byl zděšen, dnešním extremním nacionalismem a náboženskou nesnášenlivostí, které v Rusku sílí.  Myslím si, že by se proti tomu postavil.

0
Vytisknout
11086

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017