Technologičtí giganti mají vážnou odpovědnost. Musejí zajistit, aby se sociální sítě nestaly nástrojem autoritářství

4. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Ti, kdo mají obavy ze stavu demokracie v USA, by se měli podívat na videozáznamy kongresových slyšení z tohoto týdne ohledně internetového zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb r. 2016, píše Natalie Nougayrède. Senátorka Dianne Feinstein tam řekla přísně představitelům Facebooku, Twitteru a Googlu: "Vám to nedochází! Jde tady opravdu o hodně. Je to kataklysmatické. Je to kybernetická válka! Významná cizí mocnost má schopnosti zasahovat do našich prezidentských voleb."



Feinsteinová pokračovala: "Spojené státy jsou první zemí na světě, která upozorňuje na odpovědnost technologických gigantů zajistit, aby se sociální sítě nestaly nástrojem autoritářství namísto platformy pro občanskou svobodu."
 
Ruské zasahování do americké a evropské politiky samozřejmě není nové. Jeho kořeny leží ve starých dezinformačních metodách KGB, nyní aktivně spojených s novými technologiemi. V Británii jde o to, do jaké míry Rusko ovlivnilo hlasování pro brexit.

Pokud byly skutečně USA a Británie, dvě země, které založily globální liberální pořádek, vzniklý po roce 1945, podvráceny nepřátelským politickým zasahováním do vnitřní politiky, které přineslo Trumpa a brexit, je to obrovský problém. Znamenalo by to, že stojíme v úplně novém světě - jehož složitosti si teprve začínáme uvědomovat.

Týká se to samozřejmě nejen Británie a USA. Jde o to, že velké, dosud neregulované oblasti kybernetického prostoru se staly novou arénou, v níž budou nyní proti sobě bojovat autoritářské mocnosti a demokracie - a demokracie na tuto bitvu nejsou připraveny.

Pomysleme na Čínu: Uvědomila jsem si na nedávné konferenci v Bruselu, jak jsou evropští podnikatelé zamilovaní do Číny. Jeden účastník nadšeně hovořil o tom, jak dobré jsou čínské firmy pro využívání nových technologií a dat - bylo mu jedno, že Čína používá svých technologických schopností ke kontrole davů a k potlačování disentu. Čína má daleko větší zdroje než Rusko, jehož ekonomie je jen velikosti Itálie.

Americký senátor Mark Warner poukázal na to, že ruské internetové strategie v USA "budou bezpochyby napodobovat jiné mocnosti, které jsou nepřáteli demokracie. Není to jen americký problém. Jiní zahraniční operativci čtou tento instrukční manuál."

Na otázku, zda Facebook už potlačuje svobodu projevu v určitých geografických oblastech podle místních zákonů, odpověděl zajímavě zástupce Facebooku, že v Německu, kde je zakázáno zákonem popírat holocaust. To upozornilo, jak složitá bude v budoucnosti tato debata.

Evropa nemá žádné vlastní technologické giganty. Takže americké zkoumání toho, jak jsou američtí technologičtí giganti zneužíváni jako trojské koně, je projekt světového významu. Marietje Schaake, holandská europoslankyně, upozorňuje, že "digitální revoluce vedla k přerozdělení moci, ale ne k přerozdělení odpovědnosti a dohledu". Schaake dodává: "Globální technologické firmy jsou novými vládci, ale jejich cílem je maximalizovat zisky - ne demokracii." Požaduje zavedení "digitálních demokratických konvencí".

Z amerických slyšení vyplynulo, že v oblasti sociálních sítí vládne zákon džungle. To má obrovské dopady. Zatímco Evropu stále ještě ohrožuje vlna populismu, je načase začít hledat řešení. Konec konců, jestliže ruští trollové dokáží předstírat, že jsou v USA aktivisty hnutí Black Lives Matter i bělošskými supremacisty, co asi dělají v Evropě? A kdo to zkoumá?

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
9531

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017