V Británii se důrazně řeší skandál širokého sexuálního zneužívání žen v politice

1. 11. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty
Mark Garnier, konzervativní ministr "pro obchod po brexitu", který nazýval svou asistentku "cukrový kozy" a poslal ji v pracovní době do obchodu s erotickými pomůckami, aby mu koupila sadu vibrátorů

Po skandálu s hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem, o němž po letech konečně vyšlo najevo, že se desítky let choval jako brutální sexuální predátor a znásilnil množství žen, a po vlně protestů od statisíců žen na sociálních sítích pod heslem MeToo (Já jsem také obětí sexuálního obtěžování) - dochází zřejmě v anglosaském světě k zásadnímu přehodnocení vztahů mezi muži a ženami v pracovním styku - ženy si konečně mohou veřejně stěžovat, že jsou trvale a ve všech sférách společnosti obětí drsného sexuálního obtěžování a zneužívání.

 (V ČR samozřejmě, kde se na policii oznamuje jen zlomeček případů znásilnění, která policie vyšetřuje jen neochotně tato přelomová změna nebyla vůbec zaznamenána.)



V Británii promluvily v těchto dnech ženy, které jsou aktivní v britské politice, že se běžně stávají obětí sexuálního obtěžování a znásilňování v britském parlamentu! Tři ženatí ministři britské vlády jsou mezi devíti poslanci Dolní sněmovny, kteří byli obviněni z "nevhodného sexuálního chování vůči ženám" ve Westminsteru.  ZDE

Britská politická scéna je tím šokována. Najevo vycházejí i takové skutečnosti, že například obstarožní konzervativní poslanec Mark Garnier (ministr pro obchod po brexitu!) oslovuje svou parlamentní asistentku "cukrový kozy" a poslal ji  ! v  práci! aby mu šla koupit do obchodu s erotickými předměty sadu vibrátorů. ZDE

Konzervativní poslanec Stephen Crabb se přiznal, že posílal "sexuálně explicitní esemesky" devatenáctileté dívce, která se u něho v roce 2013 přihlásila na pohovor o zaměstnání, když byl ministrem pro Wales.

Jedna další pracovnice Dolní sněmovny popsala, jak se na ní po příjezdu do zahraničního hotelu při oficiální cestě vrhal v hotelu na posteli její nadřízený poslanec, i když mu jasně řekla, že to nechce. Po návratu se snažila stěžovat si policii, parlamentnímu komisaři pro úroveň chování poslanců, činitelům v Dolní sněmovně a politické straně zmíněného poslance. Nikdo z nich její stížnost nevzal vážně, kromě policie, ale ta nemohla jednat, protože k incidentu došlo v zahraničí.  ZDE

Vyšlo také najevo, že šéf Konzervativní strany pro poslaneckou disciplínu informuje britskou premiérku každý týden o sexuálním obtěžování, jehož se za posledních sedm dní dopustili poslanci její strany.  Činitelé všech stran pro poslaneckou disciplínu prý systematicky shromažďují informace o sexuálním obtěžování o všech svých poslancích, aby je jimi mohli vydírat a přinutit je k takovému hlasování, jaké si přeje vedení strany.

Bulvární deník The Sun informoval, že pracovníci Konzervativní strany sestavili seznam 36 konzervativních poslanců, včetně šesti ministrů, kteří jsou obviňování, že - stejně jako Harvey Weinsten - agresivně obtěžovali mladé ženy.

The Sun zjistil, že ženy, pracující ve Westminsteru, mají na WhatsApp tajnou diskusní skupinu, kde se vzájemně varují před nejrůznějšími politiky: "Ohmatává."  "Není bezpečné s ním nastoupit do taxíku." "Osahával mi zadek." "Potřebuje nového asistenta a nemůže to být žena!" "Na té konferenci si dávejte pozor na..."
"Pozor, nevstupujte s ním do výtahu."

V pondělí premiérka Mayová oznámila v parlamentě, že zavádí nulovou toleranci sexuálního obtěžování, píše tisková kancelář Reuters. Poté, co skandály Harveyho Weinsteina vyvolaly vlnu statisíců stížností na sexuální obtěžování, ukázalo se, že před ním není imunní ani britský parlament a britská politika.

Kritikové poukazují na to, že opatření by měla být hlubší a měla by změnit celkovou kulturu v Dolní sněmovně, jíž dominují muži a mají obrovskou moc nad ženami, které pracují jen v nevýznamných pomocných zaměstnáních.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
10558

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2017