Britská Konzervativní strana je ve vážné krizi

3. 11. 2017

čas čtení 4 minuty


Britská ekonomika je v špatném stavu v důsledku chabé produktivity, tvrdě zadlužených britských domácností a inflace, která si vynucuje zvýšení úrokových měr, a tedy plateb za hypotéky. Od zdravotnictví přes bytovou otázku, od sociální péče přes stagnující příjmy, vážné otázky, které vyvolávají v Británii nespokojenost, zůstávají neřešeny. Technologie mění životy lidí s ohromující rychlostí, v čele těch změn stojí mocní podnikatelští obři, kteří fungují s pohrdáním vůči národním vládám. Opozici vedlou marxisté starého stylu, nikoliv noví centristé.

Zahraniční kontext je nesmírně znepokojující. Sílí nacionalismus, od Bílého domu až po Kreml, hrozí náboženský extremismus a všude po světě posiluje autokracie.

Dokonce i sexuální skandály ve Westminsteru signalizují něco naprosto temného. Jsme tu svědky mužské hegemonie, která vedla ke grotesknímu sexuálnímu vykořisťování, včetně obvinění, že dokonce i znásilňování bylo zametáno pod koberec při prosazování moci.



Uprostřed sexuálních skandálů se octla už tak oslabená britská vládnoucí Konzervativní strana ve snad nejvážnější krizi za celou svou historii, argumentuje Ian Birrell, bývalý autor projevů premiéra Davida Camerona.


Theresa Mayová je slabá, její vláda je nekompetentní, její strana je rozhádaná v občanské válce ohledně brexitu, stranu ohrožuje vážný morální skandál - a země čelí hluboké krizi ohledně Evropské unie.

Mayová se zoufale drží premiérského křesla, je obklopená příliš mnoho druhořadými osobami, bojí se cokoliv riskovat a neodvažuje se navrhnout jakékoliv pokrokové zákony, protože se obává kolapsu své vlády.

Největší krizí je brexit, v kterémžto ohledu je vláda Mayové stále absurdně rozhádána, navzdory tomu, že před osmi měsíci Mayová aktivovala článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU. To bylo téměř kriminální chování, vzhledem k tomu, o co všechno jde ve snaze zajistit spořádaný odchod Británie z EU (anebo brexit zrušit).-

Jak se toryové dál sebebičují ohledně Evropské unie, ukazuje to, jak pošetilé je, že se šéfové Konzervativní strany stále snaží ustupovat ultrapravicovému křídlu ve straně. Tentokrát však Konzervativní strana čelí krizi své existence, ne pouze vyhlídce, že skončí v opozici. I při tom nejoptimističtějším scénáři, kdy by se podařilo spořádaně odejít z EU a konzervativní vláda by přežila, Konzervativní strana bude obviněna, že způsobila brexit. Její ústup do nativismu a návrat k obrazu zlovolné strany znamenají, že Konzervativní strana je nyní naprosto nepřijatelná pro mladší voliče, což v jejím případě znamená pro lidi mladší 50 let.

Avšak problémy jsou daleko hlubší, než je katastrofa brexitu. Britská ekonomika je v špatném stavu v důsledku chabé produktivity, tvrdě zadlužených britských domácností a inflace, která si vynucuje zvýšení úrokových měr, a tedy plateb za hypotéky. Od zdravotnictví přes bytovou otázku, od sociální péče přes stagnující příjmy, vážné otázky, které vyvolávají v Británii nespokojenost, zůstávají neřešeny. Technologie mění životy lidí s ohromující rychlostí, v čele těch změn stojí mocní obři, kteří fungují s pohrdáním vůči národním vládám. Opozici vedlou marxisté starého stylu, nikoliv noví centristé.

Zahraniční kontext je nesmírně znepokojující. Sílí nacionalismus, od Bílého domu až po Kreml, hrozí náboženský extremismus a všude po světě posiluje autokracie.

Dokonce i sexuální skandály ve Westminsteru signalizují něco naprosto temného. Jsme tu svědky mužské hegemonie, která vedla ke grotesknímu sexuálnímu vykořisťování, včetně obvinění, že dokonce i znásilňování bylo zametáno pod koberec při prosazování moci.  Doufejme, že to povede k revoluci v osvobození žen a zavedení rovnosti, avšak politice tyto skandály uštědřily těžkou ránu.


Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
11067

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2017