Čína rychle rozvíjí automatizaci masového dohledu nad obyvatelstvem

4. 11. 2017

čas čtení 1 minuta




Čína používá systém automatického poznávání obličejů k oficiálnímu zostuzování osob, které přešly ulici na červenou. Jejich obličeje jsou pak opakovaně zveřejňovány na obrazovkách. Cílem je veřejné zostuzení. Záběry jsou odstraněny pouze, pokud dotyčný zaplatí pokutu v hodnotě asi tří amerických dolarů.


Čínská firma "Sensetime" vyvíjí sofistikovaný systém umělé inteligence, který bude dohlížet na 1,3 miliardy čínských občanů. Systém dokáže identifikovat věk, pohlaví i druh oblečení. Masový dohled nad občany vyvolává znepokojení ohledně ochrany soukromí. Policie se ovšem hájí, že systému používá v boji proti zločinnosti a k hledání nezvěstných lidí.

Liu Chen: "Myslíme si, že používání automatického systému poznávání tváří snížilo čas, jehož je zapotřebí k hledání, snížilo pracovní zatížení našich zaměstnanců a umožnilo nám, aby naše hledání bylo efektivnější. Umožňuje nám to pomáhat lidem rychleji, když si nejsou jisti o své totožnosti, a pomáhá nám to najít jejich příbuzné."

Tato technologie je jen jedním příkladem toho, jak Čína plánuje široce dohlížet na své občany prostřednictvím technologií.

Číná zakládá "systém sociální důvěryhodnosti", který bude hodnotit "důvěryhodnost" každého občana. Používá testovací algoritmus, založený na chování lidí na sociálních sítích, v internetových obchodech a v seznamovacích aplikacích. 

0
Vytisknout
8758

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017