Američtí poslanci zveřejnili ruské inzeráty na Facebooku, které v USA záměrně prohlubují konflikty

1. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Podle svědectví Facebooku oslovily během prezidentské kampaně v roce 2016 Ruskem placené reklamy až 126 milionů Američanů.

Američtí poslanci publikovali výběr reklam, publikovaných na Facebooku a placených ruskými operativci, a seznam falešných ruských účtů na Twitteru, aby ukázali, jak ruští agenti prohlubují politické konflikty mezi americkými občany.

Reklamy i twitterové profily se zaměřují na americké levičáky i konzervativce v celé řadě ostře aktuálních témat včetně policejní brutality, imigrace, rasových vztahů, islamofobie a práv občanů LGBT.



Jeden protrumpovský inzerát na Facebooku požadoval "odstranění Hillary Cilntonové z prezidentských voleb", jiný obviňoval hnutí Black Lives Matter z "děsivých útoků proti policii". Falešný účet údajné organizace hájící práva homosexuálů chválil Bernieho Sanderse jako "hrdinu" a protitrumpovský profil inzeroval demonstraci pod heslem "Není to můj prezident". Tento falešný účet na Facebooku přilákal pozornost téměř 50 000 lidí.

Firmy Facebook a Twitter předaly tyto inzeráty americkému Kongresu jako součást vyšetřování ruských zásahů do amerických voleb r.2016. Firmy Facebook, Twitter a Google svědčily tento týden několikrát ohledně těchto ruských inzerátů v Kongresu.

Facebook původně v září konstatoval, že Rusko vydalo na 3000 inzerátů 100 000 amerických dolarů. Inzeráty, jejichž cílem bylo prohlubovat v Americe sociální a politické konflikty,  vidělo až 10 milionů Američanů. Twitter a Google pak provedly obdobné vyšetřování a zjistily, že k obdobné inzerci z Ruska docházelo i na jejich platformách.

Tento týden firmy přiznaly, že ruské reklamy měly v Americe daleko větší dopad, než se původně předpokládalo. Podle svědectví Facebooku oslovily během prezidentské kampaně v roce 2016 Ruskem placené reklamy až 126 milionů Američanů. Twitter zjistil, že Rusko na něm provozovalo 2752 účtů - více než desetkrát více, než se původně domníval.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8392

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2017