Mezitím v Absurdistánu 44:

Pozor na Halloween, dostanete se do moci ďábla, polské nefunkční ponorky, vražední myslivci a muž, který se ve Varšavě upálil

1. 11. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut
Takže se zdá, že všichni si jsou před zákonem rovni! To alespoň řekl soudce, když odsoudil Jurka Owsiaka,   charismatického šéfa charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy za to, že během hudebního festivalu mluvil sprostě na jevišti. Owsiak se hájil argumentací, že jeho tiráda proti pokrytectví politiků byla uměleckým dílem, svým způsobem rapovou písní. Nepomohlo mu to, musel zaplatit pokutu 100 zlotých (asi 800 Kč) a 30 zlotých soudních nákladů. Takže je to skutečně pravda, jsou si všichni nyní rovni? Můžeme očekávat, že Krystyna Pawłowicz ze strany Právo a spravedlnost bude muset zaplatit pokutu za to, že křičela na jiného poslance, aby "šel do prdele"?   Dostane Jarosław Kaczyński pokutu za to, že se vnutil k řečnickému pultu v Sejmu a zaútočil na své politické oponenty jako na "darebáky a zrádce"?



Je to, samozřejmě, jen řečnická otázka. Owsiak, jehož pravice nenávidí,   musel jet přes celé Polsko, aby se dostavil na svůj proces u provinčního soudu, kde se zodpovídal za "přestupek" nikoliv proto, že by strana Právo a spravedlnost najednou začala mít zájem o potrestání všech přestupků a trestných činů. Je to jen součástí širší strategie zatahování lidí, kteří se odváží protestovat proti politice strany Právo a spravedlnost, do soudních procesů z malicherných důvodů, aby se jim ukázalo, kdo v Polsku má moc.

Například aktivistky černého protestu byly obviněny, že "porušují zákony o ochraně životního prostředí"   tím, že při svých demonstracích používají megafony. Aktivisté protestního hnutí Obywatele RP (Občané Polské republiky) jsou nyní šikanováni hromadně. Právě teď byli dva aktivisté, obvinění z "porušování zákona a pořádku"   tím, že přešli přes trávník, aby protestovali na parkovišti parlamentu, osvobozeni soudem druhé instance. Policie a prokuratura, které ovládá strana Právo a spravedlnost, si jsou pravděpodobně dobře vědomy, že takovýmito absurdními obviněními nemohou ničeho dosáhnout (alespoň do té doby, než PiS ovládne i polské soudy), avšak o to nejde. Jde jim o to šikanovat lidi, nutit je, aby si brali volno z práce, anebo aby museli cestovat přes celou zemi jen proto, aby zaplatili malou pokutu, jak se to stalo v případě Jurka Owsiaka.

Avšak samozřejmě, nějací nevýznamní demonstranti nejsou tou nejdůležitější záležitostí, když se přece snaží Polsko ovládnout Satan. Tentokrát je to formou halloweenových oslav. Rostoucí popularita takové zábavy, která je cizí polské a křesťanské kultuře, vede k ostrému nárůstu dětí posedlých ďáblem, varují vymítači ďábla. (Ano, v Polsku je mnoho lidí, kteří opravdu vymítají ďábla, dokonce existuje populární měsíčník Exorcista, který podle různých zdrojů vychází v nákladu 10 000 až 30 000 výtisků.) Jako obvykle, katolická církev se rozhodla, že vzhledem k tomu, že proti Halloweenu není schopna bojovat, musí jej zahrnout do svých vlastních tradic pod jinými vlajkami, takže školní děti  nyní povzbuzují kněží, aby se účastnili "bálů všech svatých", kdy se mají obléknout do kostýmu nějakého katolického svatého podle vlastního výběru, protože flirtování s démony, i když to může být  zábavné, by je mohlo uvrhnout do hájemství Satana. Zajímalo by mne, jestliže se obléknou do kostýmu mučedníků katolické církve, bude to přijato, nebo ne?

Význam vhodných kostýmů se zdá být hlavním tématem i pro stranu Právo a spravedĺnost. Jedním z prvních rozhodnutí Antoniho Macierewicze jako ministra obrany (kromě toho, že zrušil dohodu s Francii na dodávku nových vrtulníků pro armádu) bylo navrhnout uniformu  pro takzvané "prokleté vojáky" - ty, kteří odmítli splnit rozkaz Domácí armády, aby na konci druhé světové války přestali bojovat. Nyní mají být uniformy nové Macierewiczovy "teritoriální armády" inspirovány uniformami těch prokletých vojáků.

Další uniformované jednotky budou mít také uniformy inspirované minulostí: parlamentní stráž dostane šavle a jezdecké boty. Znamená to, že v budoucnosti to s těmi nedisciplinovanými demonstranty, kteří se odváží vstoupit na parlamentní půdu, dopadne daleko hůře, než že by byli jen popotahováni několik měsíců u soudů?

Posedlost historickými odkazy vede v obrovském měřítku k absurditám: několik desítek bezpečnostních stráží v Polské výrobně cenných papírů dostalo takové nové uniformy, které vypadají, jako kdyby byly navrženy pro c. a k. pošťáky z rakousko-uherského mocnářství nebo tak nějak. Mužští strážci musejí nosit jezdecké boty (jak víme, jezdecké boty jsou opravdu pohodlná obuv na dlouhé pracovní směny v kancelářích), ale strážkyně budou muset chodit na vysokých podpadcích, což jim naprosto znemožní, aby běžely za nějakým případným zlodějem. Ale vždyť je to jedno, konec konců mentalita v Polsku se vrátila o sto let zpět a ženy jsou v Polsku dnes jen dekorace. K tomu všemu mají na rukou tyto stráže červenobílé pásky, jaké nosily jednotky během varšavského povstání. Navzdory tomu, tato uniforma přeplněná národně-vlasteneckými odkazy na minulost stojí více než 8000 zlotých (64 000 Kč), přestože kompletní gala uniformu námořního důstojníka lze zakoupit za méně než 3000 zlotých. A ti nevděční strážci si stěžují, že je uniforma nepohodlná...

Ale možná, že je to plán? Dát polské armádě a polským bezpečnostním službám takové uniformy, aby nepřítel umřel smíchem? To vím docela jistě a Antoni Macierewicz se vyjádřil, že za 10 let bude polská armáda schopna zastavit jakéhokoliv nepřítele.  A určitě to nebude dělat konvenčními způsoby. Polská armáda nemá vrtulníky, její tanky jsou většinou zánovní, odkoupené staré od bundeswehru, mnoho vojenských vozidel a zbraní pamatuje doby Varšavské smlouvy a nějak si nedovedu představit, že by se Polsko chystalo stavět nové lodě, nemluvě o ponorkách. Stavba nikdy nedokončené korvety třídy Gawron, která se stavěla v loděnicích námořnictva od roku 2001, byla zastavena poté, co tento projekt výrazně překročil svůj rozpočet. Poté, co příď této lodi blokovala sjezd loděnice do moře velmi dlouho, bylo rozhodnuto, že projekt bude dokončen jako lehce ozbrojená armádní hlídková loď.   Do léta roku 2016. Prý.

A když jde o ponorky, obávám se, že sebevědomá slova našeho ministra obrany o tom, že Polsko si vybuduje vlastní flotilu ponorek (psali jsme o tom ZDE) byl jen další nesmysl. Nejsou ani schopni provádět u existujících ponorek běžnou technickou údržbu - nejmodernější polská ponorka zůstává v docích už od roku 2014 - přijela tam pro modernizaci, která měla trvat 9 měsíců. Předpokládám, že jste si už uvědomili, jak to v Polsku chodí - takže pro vás nebude překvapení, že ponorka je pořád ještě v doku. Nedávno došlo na její palubě v oddílu baterií k velkému požáru, naštěstí nikdo nezahynul, ale při hašení požáru bylo nenapravitelně poškozeno vnitřní zařízení ponorky. Teď se neví, jestli to bude stát za to se snažit ponorku opravit a vrátit ji do provozu, vzhledem k tomu, že ta ponorka byla 31 let stará, nebyla stejně vůbec prvotřídní. To by znamenalo, že Polsku zůstane jen několik ponorek třídy Kobben z šedesátých let, které by umístily ve světě moderní válečné technologie polskou námořní ponorkovou sílu jen minimálně nad námořní ponorkovou sílu České republiky.

Zdá se, že jediná skupina, která je řádně vyzbrojena a připravena k boji, jsou lovci a myslivci. A ti náhodou mají určité volné kapacity, protože jim nebude dovoleno střílet další chráněná zvířata. Ministr životního prostředí po myslivcích chtěl, aby zase začali střílet losy, poté, co byli losi od roku 2001 oficiálně chráněným druhem, protože je myslivci téměř úplně vyhubili. Ale tato změna zákona vyvolala zuřivost a na poslední chvíli byla zrušena, údajně na příkaz samotného Jarosława Kaczyńského. Chudáci myslivci - nepodařilo se jim při každoročním masakrování zvířat známém jako Hubertus jich zlikvidovat příliš mnoho  - jejich krvavou radost jim zkazili aktivisté bojující za životní prostředí. Blokovali lov a poukázali na to, že porušuje zdravotnické a bezpečnostní předpisy. Také rozvinuli transparenty, jimiž lovce upozorňovali, že jejich patron se stal světcem teprve poté, co měl vidění, které ho přimělo zastavit vraždění zvířat: jelen se zářícím krucifixem mezi parohy mu udělal přednášku o tom, že musí mít zvířata v úctě a projevovat jim slitování jako božím tvorům. "Jestliže se neobrátíš k Pánu a nepovedeš svatý život, rychle skončíš v pekle!" slyšel svatý Hubert. Je zjevné, že Otec Duszkiewicz, kněz, náruživý lovec a osobní přítel ministra životního prostředí Szyszka, během této hodiny v teologickém semináři nedával pozor, protože jeho reakce na ekologické demonstranty byla, řečeno mírně, hodně nekněžská...

Avšak přestože lovcům se nepodařilo při letošním Hubertusu dosáhnout úspěchu a nemohli zaplnit celý trávník mrtvolami zvířat, které chtěli zabít pro své potěšení tak, jako v předchozích letech, ministr životního prostředí Szyszko může být ujištěn, že jsou stále v dobré míře. Během akce ministr osobně přijal mysliveckou přísahu od své dcery  (to přece dělají ministři životního prostředí běžně, že). A stále ještě existují někteří lovci, kteří nejen neprotestují proti jeho rozhodnutí vyvraždit většinu divokých kanců pod záminkou nějaké  choroby postihující divočáky, ale jsou ochotni udělat všechno, aby je zmasakrovali, jako tento myslivec z Jaworzna, který střílel divoké kance za bílého dne uprostřed města: můžete se podívat na krátké video ZDE.

A my určitě budeme potřebovat takové chrabré hrdiny, na obranu Polska od krvežíznívých monster, vzhledem k tomu, že Jagiellonská univerzita otevírá své dveře samotnémui Belzebubovi. Je o tom přesvědčena ombudsmanka pro školství v oblasti Malopolska Barbara Nowak. Celý svět zná pozvaného hosta, profesora Daniela Denneta, jednoho z čelných světových filozofů a vědeckých pedagogů. Barbara Nowaková a někteří katoličtí univerzitní profesoři poslali na univerzitu petici, v níž argumentovali, že Dennet, "jako jeden z aktivistů takzvaného Nového ateismu už léta provádí fanatické, radikálně netolerantní a zaostalé útoky proti nábožensky založeným lidem". Podle Nowakové je vysoce nevhodné, aby takovéhoto hosta pozvala univerzita, která udělila čestný doktorát samotnému papeži Janu Pavlu II. "Cožpak katolíci už nemají v Polsku vůbec slovo?" křičela paní Nowaková na Twitteru. Ach, Panebože, létající příšero ze špaget či jakákoliv jiný bože, jestli existuješ, prosím, smiluj se nad studenty ve školách, na něž dohlíží ombudsmanka Nowaková.

* * *

A teď vážněji.

V právě uplynulou neděli zemřel muž, který se 19. října upálil.

Jeho čin nebyl zbrklý. Naplánoval ho dobře - analýza jeho počítače dokázala, že začal psát svůj dopis už před půl rokem. Soubor byl otevřen a redigován po dobu celkem více než 300 hodin a zůstává jednou z nejpřesvědčivějších analýz všeho porušování základních demokratických hodnot, které dosud spáchala strana Právo a spravedlnost. Tento muž učinil veškerá opatření, aby zajistil, že jeho rodina nebude po jeho smrti pronásledována médii, a tak ho známe jen jako Piotra S., a to jen proto, že se jeho rodina rozhodla mluvit. Nemohl snést skutečnost, že strana Právo a spravedlnost ničí všechno, čeho Polsko dosáhlo od stávek v osmdesátých letech - a ví, čemu čelíme, jestliže se propadneme zpět do autoritářského státu, vzhledem k tomu, že on, jemuž bylo přes padesát let, byl bývalým aktivistou nezávislého odborového hnutí Solidarita a disidentem. I když je pro jeho rodinu obtížné vyrovnat se s jeho rozhodnutím připravit se takovýmto dramatickým způsobem  o život, zdá se, že plně chápou jeho obavy, tak jako je chápe velká část polského národa.

Avšak změní jeho smrt něco? Strana Právo a spravedlnost ho už označila za osobu s psychickými problémy (byl léčen na depresi), která se stala obětí vymývání mozků, které provádí opozice. Strana Právo a spravedlnost, která neustále obviňuje bývalého polského premiéra Donalda Tuska ze všeho, co se stalo, když byl u moci, včetně jiné sebevraždy ohněm v roce 2011,  teď na tom, co ona dělá, nevidí nic špatného. Lidé, kteří protestují proti PiS, považují manifest muže, který se upálil, za velmi dobrou analýzu situace v dnešním Polsku a za velmi silnou argumentaci proti úsilí strany Právo a spravedlnost proměnit Polsko v nový autoritářský stát. To, co napsal, bylo přesné, bez ohledu na to, jestli souhlasíte nebo ne, zda situace v Polsku tak drastický čin ospravedlňuje. Mezitím na druhé straně zdi, která rozděluje dnešní Polsko, jeho apel je plně ignorován.

Než se zapálil, muž umístil na chodník kytarový zesilovač a zahrál píseň od skupiny z roku 1990 “Chłopcy z placu broni”, která se stala pro svůj refrém "Svobodu miluju a chápu, svobody se nevzdám" hymnou nedávných protivládních protestů. Avšak asi se mu nepodařilo vytrhnout národ z pasivity, jak doufal. Dnešní Polsko je tak tvrdě rozděleno, že ani takto dramatický čin nepronikne do bubliny, která obklopuje druhou polovinu společnosti. Trpkou ironií je, že jeho oběť asi bude toho druhu, jakou chválí pravicový básník Wojciech Wencel:  nesmyslná, zbytečná smrt, jejíž motivací je vlastenectví a láska pro svou zemi.

Možná, že historie jeho oběť přehodnotí, stejně tak, jako našla místo pro Ryszarda Siwiece, který se podpálil na protest proti invazi Varšavského paktu do Československa v roce 1968, anebo Walenty Badylak, který se upálil na krakovském Tržním náměstí r. 1980 na protest proti tomu, že komunisté utajovali masakr v Katynu.


Avšak pro tuto chvíli, odpočívej v pokoji, Piotře S. "Měl jsem tak málo, nemám mnoho. Mohu přijít o všechno a zůstat sám" - zní jeden z veršů písně, kterou si zvolil. Doufejme, že Polsko změní svůj kurz, než se tvé obavy stanou skutečností.

 
 

1
Vytisknout
10882

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2017