Že by brexit mohl zrušit Vladimír Putin?

2. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Jeden bývalý člen úřadu Vladimíra Putina v Moskvě poznamenal profesoru Marku Galeottimu, že Putin vyžaduje zdání úspěchu dnes na úkor reálných úspěchů v budoucnosti. Že by toho byl brexit dokonalým příkladem? ptá se v deníku Guardian Mark Galeotti z Ústavu mezinárodních vztahů v Praze.

Vladimír Putin je v posledních letech stále izolovanější od špatných zpráv a od kritických názorů, a v důsledku toho činí vážné chyby.

Především Putin a jeho lidé opakovaně prokazují, že nejsou schopni porozumět demokratickým společnostem, ani jejich odolnosti, která leží pod zdáním hádavosti a krátkodobého uvažování.



Putin se chybně domníval, že jeho hackerské kampaně a šíření dezinformací na Západě mu umožní utvářet západní politickou agendu. Je sice pravda, že ruské zásahy do západního demokratického procesu na Západě přisěply k prohloubení existujícího politického a sociálního napětí, podporují islamofobní nativismus v Evropě i populistické resentimenty, které byly důvodem k úspěchu Trumpovy předvolební kampaně.

Jenže jaké výhody to přineslo Rusku? NATO se znovu silně soutředilo na hrozbu z východu a vydává více na obranu. Nejvýznamnější evropští politikové, Angela Merkelová a Emmanuel Macron, si jasně uvědomují, že Moskva je nebezpečím. Vyšetřování, pověsti a soudní spory zahánějí Donalda Trumpa do kouta. I britské hlasování pro brexit, které bezpochyby Kreml potěšilo, je nyní zpochybňobáno.

Bylo by to pěknou ironií, kdyby to byl Putin, který zachrání Británii před brexitem. Šíří se stále více informací o tom, že Rusko vydatně podporovalo v Británii kampaň pro brexit, a to nejen propagandisticky (což zřejmě mělo jen minimální dopad), ale i finančně. Britský labouristický poslanec Ben Bradshaw hovořil v Dolní sněmovně o záhadně neomezeném množství peněz,  jímž milionář Arron Banks dotoval kampaň pro brexit. Britská oficiální volební komise v této věci zahájila tento týden vyšetřování. George Cottrell, kdysi poradce Nigela Farage, byl zatčen FBI za propírání špinavých peněz, a čekáme na výsledky tohoto vyšetřování.

Z amerických výzvědných zdrojů vyplývá, že existují další případy, kdy ruské "černé peníze" podporovaly probrexitové aktivisty. Velmi pravděpodobně bude všechno toto v nadcházejících měsících provaleno.

Je ironické, že k tomu zřejmě dojde v době, kdy začínají být britské politické elity vážně znepokojeny katastrofou, kterou bude brexit, a zjištění, že britské referendum o brexitu bylo zmanipulováno ruskými penězi, by jim umožnilo celý proces anulovat.

Fundamentalističtí stoupenci brexitu by se tak ukázali jako Putinovi "užiteční idioti".

Putinova sebepoškozující posedlost úsilím podvracet Západ je toxickým produktem jeho zázemí z KGB, jeho nacionalistického hněvu nad úpadkem ruské supervelmoci i důsledkem skutečnosti, že Putin nemá žádné jiné, přijatelnější prostředky, jak prosadit věc Ruska. Takže namísto inteligentní konstruktivní politiky, Putin nutí své špiony, trolly, diplomaty a lobbisty, aby se snažili podvracet Západ, bez ohledu na to, jaké to bude mít dlouhodobé záporné důsledky pro Rusko - riskuje proměnit Rusko v párijský stát.


Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
12180

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017