Britský ministr obrany odstoupil pro svůj oplzlý výrok

3. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Vyšlo najevo, že britský ministr obrany Michael Fallon, který neúnavně a věrně obhajoval v televizi i ty nejabsurdnější kroky premiérky Theresy Mayové, byl donucen rezignovat částečně kvůli svému oplzlému výroku směřovanému na ministryni Andreu Leadsomovou. Když si Leadsomová před časem při zasedání vlády stěžovala, že má studené ruce, Fallon na to reagoval: "Já vím, kam si je můžeš dát, aby sis je ohřála." Leadsomová si také stěžovala, že ji Fallon pravidelně osahával.


Leadsomová zdůraznila, že základním měřítkem pro hodnocení, zda je něco sexuální obtěžování, musí být, jak se v té věci cítí oběť.

Fallona ve funkci ministra obrany nahradil Gavin Williamson (41), dosud hlavní funkcionář Konzervativní strany pro stranickou disciplínu (který měl ve své kanceláři, kam si zval na kobereček neposlušné poslance, výhrůžně na stole průhlednou krabičku s jedovatým pavoukem tarantulou) a pevný stoupenec Mayové. Jeho jmenování ministrem obrany vyvolalo v řadách konzervativních poslanců zuřivost - poukazují na to, že je Williamson naprosto nezkušený a nepůsobil vůbec jako náměstek ministra, což se normálně považuje za nutnou podmínku pro jmenování do ministerské funkce -  a dále to přispělo k oslabení už tak nepevné konzervativní vlády.

Není vyloučeno, že kvůli sexuálním skandálům budou muset odstoupit z poslaneckých funkcí někteří poslanci Konzervativní strany. To by ohrozilo vratkou většinu konzervativců v Dolní sněmovně.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE


0
Vytisknout
8571

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017