Španělsko vydalo evropský zatykač na bývalého katalánského prezidenta

3. 11. 2017

čas čtení 2 minuty

Španělská soudkyně vydala mezinárodní zatykač na svrženého katalánského prezidenta den poté, co uvěznila osm členů separatistické katalánské vlády. Ti mají být obvinění z trestných činů podvracení státu poté, co minulý týden vyhlásili nezávislost Katalánska.



Soudkyně u národního soudu vydala v pátek evropský zatykač na Carlese Puigdemonta v reakci na žádost státních prokurátorů.
Puigdemont tento týden se skupinou svých odvolaných ministrů odcestoval tento týden do Bruselu. Puigdemontův belgický právník uvedl, že jeho klient bude bojovat proti vydání do Španělska, aniž by žádal o politický azyl.

Večer v pátek řekl Puigdemont v belgické televizi: "Nebudu utíkat před spravedlností. Půjdu spravedlnosti vstříc, ale pravé spravedlnosti. Řekl jsem svým právníkům, abyt sdělili belgickému soudnictví, že budu naprosto spolupracovat. Je zjevné, že je to zpolitizováno. Neexistují záruky férového, nezávislého procesu."

Puigdemont tvrdil, že "ve Španělsku existuje obrovský politický tlak na soudy".  Dodal: "Není normální, že riskujeme třicet let  ve vězení. Je to nesmírně barbarské, nemůžeme hovořit o demokracii."

Puigdemont dodal, že je připraven kandidovat ve volbách: "Je možné vést volební kampaň odkudkoli. My se považujeme za legitimní vládu. Musí být kontinuita a musíme říkat světu, co se ve Španělsku děje. Bude-li vláda ve vězení, nebudou volby neutrální, nezávislé a normální."

Španělská vláda tvrdí, že španělské soudnictví je nezávislé, avšak zpravodaj britské BBC v Madridu poukázal na to, že před časem byl odvolán ve španělsku soudce Baltasar Garzón za to, že se pokusil soudit chilského diktátora Pinocheta. Reportér BBC dodal, že ve Španělsku jsou souzeni příslušníci vládnoucí strany za korupci, avšak že tyto soudní případy se řeší nesmírně pomalu, trvají měsíce až léta, a je pozoruhodné, že případy španělské separatistické vlády jsou zpracovávány soudci s tak bleskovou, zcela netypickou rychlostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
8595

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017