Kde a jak přišel krachující Arron Banks ke svým milionům pro brexit?

3. 11. 2017

čas čtení 3 minuty
Britské vyšetřování ruského vlivu na referendum o brexitu se může stát stejně explozivní jako vyšetřování ruského vlivu na loňské prezidentské volby v USA, píše v deníku Times Edward Lucas. Důležitou otázkou je zdroj peněz od dárce Arrona Bankse. Tento milionář popírá, že by tyto peníze pocházely z Ruska. Jeho ruská manželka Káťa se posmívá britským úřadům, které ji vyšetřovaly, když měla základnu v městě Portsmouth, že si koupila pro svůj Range Rover (drahou)  poznávací značku X MI5 SPY (= "bývalá špionka pro MI5").



Dáme-li vtipy stranou, faktem zůstává, že Arron Banks poskytl kampani pro brexit největší finanční dar v britské politické historii po mnoha letech, kdy mu vážně kolabovalo jeho podnikání. Server Open Democracy podnikl rozsáhlé nové vyšetřovéní, z něho vyplývá, že se Banksovo podnikatelské štěstí náhle rychle změnilo, když náhodou investoval do jakýchsi polorozpadlých diamantových dolů v Jihoafrické republice.

V londýnských vládních kruzích se šeptá, že s jeho náhlou štěstěnou má něco společného Rusko, odkud pochází většina diamantů na světě. Tyto pověsti bude jistě lehké vyvrátit: jednoduché je zeptat se manažerů a horníků ve zmíněných dolech, aby vysvětlili, jak a kde byla objevena hromada Banksových diamantů a aby odborníci z tohoto průmyslového sektoru potvrdili, že tento příběh je naprosto přesvědčivý.

Stejným způsobem by mělo být možné identifikovat zdroj záhadného daru ve výši 435 000 liber kampani pro brexit od jinak neznámé Rady pro ústavní výzkum, která má prý sídlo v Glasgow. Se spoluprací podniků jako Twitter a Facebook by mělo být jednoduché zjistit, zda pro reklamu pro brexit se platilo ze zahraničí.

Problém je, že podobně jako ruské zasahování do předvolební kampaně v USA, i ruské zasahování do kampaně za brexit bude jeho stoupenci zpochybňováno. Hlavním skandálem v Británii je, budou říkat stoupenci brexitu, že setrvání Británie v Evropské unii mělo drtivou podporu celého establishmentu. Britský lid hlasováním v referendu odmítl instrukce od nekompetentní, izolované národní elity. Strašáky ohledně Ruska jsou jen odváděním pozornosti od této velké celonárodní revoluce.

I pro vládu je vyšetřování ruského zasahování do referenda o brexitu velký politický problém. Pokud Rusko opravdu referendum zkreslilo, máme jeho výsledek zrušit? Hlasovat znovu?

Nepřijatelné jsou také britské vazby na ruské zasahování v Americe. Zdá se, že se na tom podíleli britští prostředníci. Velká část důkazů o ruských úmyslech a metodách pochází od britských výzvědných služeb. Avšak jak na to poukázal v parlamentě tento týden labouristický poslanec Ben Bradshaw, britská konzervativní vláda odmítá reagoval na žádosti amerického vyšetřovatele Muellera o pomoc. Bojí se Trumpova hněvu víc než Putinových útoků na naši demokracii.

Kompletní článek v angličtině ZDE



0
Vytisknout
8650

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017