Český parlament bude jednat o uznání "ruského" Krymu

8. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Dvě české parlamentní strany vystupují za uznání Krymu jako součásti Ruska. Tiskové oddělení KSČM sdělilo listu Izvěstija, že včlenění poloostrova do Ruské federace je "hotová věc" a proběhlo v souladu s mezinárodním právem. Stejnou pozici zastává strana Svoboda a přímá demokracie (SPD), jejíž zástupci iniciují přezkoumání tématu parlamentem. Na zasedání do Prahy pozvali krymskou delegaci. Vládní hnutí ANO sdělilo, že v zemi se stále častěji ozývají hlasy o oprávněnosti přičlenění poloostrova k Rusku.


Člen výboru pro zahraniční vztahy Jaroslav Holík (SPD) ruskému listu sdělil, že jeho strana má v úmyslu iniciovat přezkoumání otázky legitimity přičlenění Krymu k Rusku.

Podporu může SPD očekávat v prvé řadě od komunistické strany. Tiskové oddělení tvrdí, že krymské události byly vyprovokovány státním převratem po majdanu, když se na Ukrajině moci chopili nacionalisté, a jsou výsledkem "vměšování USA", která "financovaly převrat".

Lídr ANO Andrej Babiš nejednou hovořil o zbytečnosti protiruských sankcí, které Ukrajině Krym nevrátily a nevyřešily problém Donbasu. Český prezident Miloš Zeman vyzval Kyjev, aby stáhl požadavek na vrácení poloostrova a označil to za "hotovou věc".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
10858

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2017