Kdo je vítězem prvního kola prezidentských voleb?

15. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Četla jsem dnešní vydání Lidových novin, četla jsem 13. 1. 2018 i aktuální znění webové stránky německého týdeníku Die Zeit, prestižního v Německu, píše Nikola Slabáková.

Zatímco titulní stránku Die Zeit zaplňuje fotografie Miloše Zemana a jeho ženy Ivany s online odkazem na tiskovou konferenci v druhý volební den, a konstatování o Zemanově vítezství v titulku “Zeman vyhrál první kolo prezidentských voleb“, ne tak Lidové noviny. Velký nadpis jejich první strany nezní, že Miloš Zeman je vítězem voleb, jako je tomu v německém tisku, ale „Koalice proti Zemanovi“, a to hned s dvěma fotografiemi. Větší Jiřího Drahoše s podporovateli, menší samostatná s Milošem Zemanem.

I další titulky tohoto českého deníku nepochybují o nutnosti něco čtenářům sdělit: „Prezident otočil. Duely budou“, „Koalice proti Zemanovi“. Nevidím na tomto konkrétním příkladu žádné ovlivňování tisku ve prospěch Miloše Zemana z jednoho konkrétního směru, jak často zmiňováno, a ptám se, proč není možno jednoduše a jednoznačně konstatovat, že Miloš Zeman je jasným vítězem prvního kola prezidentských voleb. Má to pro mě jeden jistý význam, nebudu číst český tisk, budu číst německý.


Údaje o autorovi:

Nikola Slabáková

0
Vytisknout
7898

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2018