Nejpalčivější problémy české společnosti: zkraťte dojezdové časy k prosperitě

Neschopnost těch, kdo rozhodují, je největší problém ČR

3. 5. 2018 / Marek Beneš

čas čtení 1 minuta
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Hlavní problém Česka je nárůst byrokracie a státní správy, který způsobí neschopnost rozhodovat a tím neřešení dalších problémů Česka (příklad Libeňského mostu je ilustrativní: je třeba rychle postavit nový most, moderní, aby se lidi dostali přes řeku; teď do toho bude každý kecat a výsledkem bude posun stavby o roky). Další hlavní problémy Česka : 

  1. Kapitálový odliv nedovolující financovat reformy.
  2. Vzdělávací systém a jeho reforma.
  3. Příšerný stavební zákon a neschopnost urychlit liniové stavby (dálnice a rychlovlaky), neschopnost stavět byty v požadovaném objemu a tím i malá mobilita.
  4. Stav ovzduší.
  5. Demografický problém, kdy potřebujeme ročně 50 tisíc mladých pracujících lidí. 
  6. Regionální nerovnováha a vylidnění venkova, strukturálně zničené regiony (pokud se to v Praze nevidí, připomínám výsledky voleb)
Vzhledem k hlavnímu problému Česka, jímž je neschopnost cokoli rozhodnout a provést vlivem byrokracie a oslabené rozhodovací moci, nepředpokládám řešení ani jednoho z výše uvedených problémů.

Příklad: matky dostávají rodičovský příspěvek se zpožděním 4 měsíce, což je a jejich děti může zničit. A proč? Vše normálně fungovalo, ale nějaký byrokrat to změnil a důsledkem je větší administrativa. Je zde všeobecná tendence nahradit jeden systém novým, komplikovanějším. Jakoby modernita byla ve složitosti. 

Čtu o vysokorychlostních tratích: snížení dojezdového času do práce o 1 % zvýší mobilitu občanů o 4 % (data o vlivu trati v Německu). Postavení vysokorychlostních železnic udělá pro demokracii a rozvoj periferie více než jakákoli jiná investice. Nechcete-li politiky jako Zeman, zkraťte dojezdové časy k prosperitě (Ústí - Praha 25 minut, Ostrava - Praha 90 minut). Ale demokratům to nedochází...

1
Vytisknout
9781

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018