Britská Konzervativní strana si brexitem připravila své vlastní zničení

24. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

 
Bylo by to komické, kdyby člověk v této zemi nemusel žít, píše v deníku Financial Times Robert Shrimsley. Britské Konzervativní straně, která uvrhla Británii do chaosu brexitu ve snaze zvládnout své vlastní euroskeptické konflikty, nyní hrozí, že se sama zlikviduje svým vlastním plánem pro brexit.

Od hlasování pro brexit v červnu 2016 vyplýtvala Konzervativní strana dva roky svými vlastními interními konflikty a nyní vypracovává krizové plány na vytvoření nouzových zásob potravin a léků v případě, že bude Británie v březnu 2019 nucena odejít z EU bez dohody.



Konzervativci jsou nyní v pasti: buď odejdou z EU bez dohody, což bude pro Británii ekonomická a politická katastrofa, anebo se pokusí o dohodu z EU, kterou však fundamentalističtí aktivisté v této straně odmítají jako "zradu".

Premiérka Theresa Mayová bohužel proměnila Konzervativní stranu ve stranu stoupenců brexitu. Získala tak až 70 procent hlasů někdejších stoupenců fundamentalistické, extremisticky euroskeptické, fašistické strany UKIP. Demografické změny v Británii (mladí Britové už vůbec nevolí konzervativce) znamenají, že Konzervativní strana nutně tyto voliče potřebuje, avšak těmto fundamentalistickým stoupencům tvrdého brexitu sdělují nyní euroskeptičtí aktivisté, že vedení Konzervativní strany je zrazuje.

Narativ o zradě, k němuž měli stoupenci brexitu vždycky tendenci se uchýlit v okamžiku, kdy jejich fantasticky pohádkové představy o brexitu byly zničeny realitou, se nyní plně rozvinul. Fundamentalističtí stoupenci brexitu v Konzervativní straně zdůrazňují voličům ze strany UKIP, že je vedení Konzervativní strany ve věci brexitu zradilo.

Z průzkumů veřejného mínění se už začíná ukazovat, že stoupenci brexitu se vracejí k nyní víceméně mrtvé straně UKIP na úkor Konzervativní strany. Ultrapravicové skupiny se spojují a cítí, že narativ o zradě má pro ně budoucnost.

Během podzimního výročního sjezdu Konzervativní strany budou ultrafundamentalističtí aktivisté za brexit prosazovat představu, že vedení Konzervativní strany je nekompetentní a že stoupence brexitu zradilo.

Theresa Mayová tomu neunikne, pokud u sebe Británie náhle neobjeví náhlou nostalgii pro vytváření krizových zásob.

Potíž je, že fundamentalističtí stoupenci brexitu budou nekompromisně vyžadovat tvrdý brexit a odchod Británie z EU bez dohody. To povede k ekonomické katastrofě a zřejmě i k občanským nepokojům. Tak jako tak je to konec Konzervativní strany.

0
Vytisknout
7435

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2018