Británie, Německo a Kanada provedly vzornou evakuaci 422 příslušníků syrských Bílých helem

24. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Statisíce nových uprchlíků ze Sýrie však uvízly na hranicích


Víkendová evakuace 422 příslušníků syrských Bílých helem z oblasti, do níž provádějí ofenzivu jednotky prezidenta Asada, byla vzornou akcí, koordinovanou mnoha stranami s cílem zachránit životy lidí bezprostředně ohrožených smrtí, píše Human Rights Watch.

 
Bílé helmy jsou humanitární organizace, která působí v oblastech ovládaných protivládními silami. Zatímco vojenská koalice Ruska a prezidenta Asada útočila v mnoha oblastech v Sýrii na civilní obyvatelstvo, Bílé helmy vytahovaly raněné z trosek, pohřbívaly mrtvé, hasily požáry a prováděly četné záchranné operace. Byly svědky mnoha zvěrstev, které charakterizují syrskou válku.

Asadova vláda a její spojenec, Rusko, označují Bílé helmy za teroristy. To pro jejich příslušníky v Sýrii znamená okamžitý trest smrti, protože Asadova vláda vězní, mučí a popravuje údajné oponenty režimu bez jakéhokoliv soudního procesu.

Evakuace byla významná nejen proto, že ochránila Bílé helmy, ale že k ní došlo navzdory odporu Jordánska a Izraele, kteréžto země odmítly vpustit syrské uprchlíky prchající před násilím v městech Daraa a Quineitra na své území.

Rusko-syrská ofenzíva v jihozápadní Sýrii dne 17. července vedla k vzniku obrovského množství uprchlíků. Více než 300 000 lidí uprchlo směrem k Jordánsku a k Izraelem okupovaným Golanským výšinám. Jordánsko a Izrael je odmítly vpustit na své území.

Turecko také blokuje přístup syrských uprchlíků do země a Libanon nutí syrské uprchlíky, aby se vrátili do oblasti bojů.

Spojené státy a Evropská unie radikálně snížily počet přijímaných syrských uprchlíků, takže se nemohou dostat mimo oblasti bojů.

V současnosti uvízlo nedaleko Golanských výšin více než 140 000 Syřanů. Mezi nimi jsou novináři, zdravotníci a civilisté, kteří se obávají odplaty od Asadovy vlády a nemají žádnou záruku ochrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7475

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2018