Globální oteplování: Řecko zápolí s divokými požáry

24. 7. 2018

čas čtení 3 minuty
Více než 50 osob  bylo usmrceno a více než 100 zraněno  nezvládnutelnými lesními požáry v Řecku.

Úřady naléhaly na občany, aby v pondělí opustili své domovy poté, co silný vítr zintenzivnil nejhorší požáry za posledních dvacet let ve dvou oblastech na obou stranách řeckého hlavního města a uzavřel hlavní dálnici do Korintu.




Většina obětí zemřela ve svých domovech nebo v automobilech v Mati, v letovisku 29 km severovýchodně od Atén. 88 dospělých a 16 dětí bylo zraněno, 11 z nich vážně.

Řecko vydalo žádost o pomoc s požáry, potřebuje leteckou i pozemní pomoc od partnerů v Evropské unii. Kypr a Španělsko nabídly pomoc.

Divoké požáry také zasáhly Arktidu ve Švédsku, které bojuje s více než 50 lesními požáry v této oblasti. S bojem proti požárům pomáhají Švédsku Norsko a Itálie.

V jižní Británii má teplota do konce týdne dosáhnout 35 stupňů a britský meteorologický úřad vydal varování pro obyvatelstvo, aby nevycházelo na slunce.

Po většině severní polokoule způsobují obrovská vedra chaos a zkázu. Postižena je severní Amerika, Arktida, severní Evropa a Afrika. V Africe zaznamenala meteorologická stanice v Ouargla v Alžírsku na Sahaře teplotu 51,3 stupňů Celsia, nejvyšší spolehlivou teplotu, jaká kdy byla v Africe zaznamenána. V Japonsku dosahuje teplota více než 40 stupňů Celsia, z horka tam zemřelo více než 30 lidí a tisíce lidí hledají v nemocnicích pomoc pro choroby způsobené vedrem. V Kalifornii vede zvýšené používání klimatizace k výpadkům dodávek elektřiny.

Nejpodivnější dopad vedra je v Kanadě. V Torontu přesáhla teplota 30 stupňů Celsia dosud letos už v 18 dnech. Desítky lidí tam zemřely ve vlhkém horku.

Částečně zřejmě způsobuje nynější extremní horko globální oteplování, oslabení tzv. jet streamu, proudu silných větrů asi 10 km nad povrchem Země, které vanou ze západu na východ a řídí po celé Zeměkouli počasí. Nynější oslabení jet streamu vede k udržení stabilního slunečného počasí a vysokého atmosferického tlaku, to se děje teď. V důsledku globálního oteplování je dopad oslabení jet streamu silnější než v minulosti.

Vzhledem k tomu, že emise uhlíku se nadále zvyšují a vědci předpovídají, že svět nebude schopen udržet nárůst teploty pod 2 stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním věkem, očekává se, že vedra budou častější a nebezpečnější. Postihují nejen pevninu, ale i moře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2018/jul/22/heatwave-northen-hemisphere-uk-algeria-canada-sweden-whats-the-cause

Velký vliv na počasí má také podstatné oteplení povrchové vody v severním Atlantiku.



https://www.theguardian.com/world/2018/jul/23/greeks-urged-to-leave-homes-as-wildfires-spread-near-athens

0
Vytisknout
8964

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2018