Konečně nastal čas mluvit vážně o Masarykovi

24. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Představitelé hnutí Žít Brno prohlásili, že chtějí, aby do Brna přišli uprchlíci z Itálie, pár desítek uprchlíků. Argument je jasný: učiníme tak vstřícné gesto vůči Itálii a západní Evropě vůbec, zachováme se humánně a zároveň nic neriskujeme. Že dvacet nebo padesát nebo i sto řádně prověřených a vybraných uprchlíků tuto zemi nemůže nijak ohrozit, je mimo jakoukoli racionální argumentaci. Ve stejně velkém Rakousku jsou takových uprchlíků desítky tisíc.

 

A objevila se reakce „odpůrců migrace“: představitelé hnutí Žít Brno by si „zasloužili provaz“. V takové situaci si říkám, jak často se v Česku různě tlachá o Masarykovi, jak si ho kdekdo bere do pusy, ale právě dnes je nejlepší si připomenout reálného Masaryka, Masaryka v jeho nejlepším, kdy se proti lidovým pověrám postavil na stranu spravedlivého soudního procesu pro židovského mladíka Hilsnera, který byl obviněn z rituální vraždy křesťanské dívky. Masaryk odmítal, aby „jeho národ“ žil v takové slepotě a tuposti, aby věřil tak absurdním hloupostem.

Toto protižidovské šílení českého lidu, založené na středověkých pověrách, se nazývá hilsneriáda. Jsou to naprosto stejné mechanismy uvažování jako dnes v případě přístupu k muslimům nebo uprchlíkům (a velmi pravděpodobně, pokud se nenávist legitimizuje na uprchlících, přijdou na řadu i židé). A Masaryk v tom obstál, neboť se jasně postavil na stranu věcného přístupu proti běsnícímu národu. V té době si lid zpíval písničku: „Zasloužil bys, Masaryčku, jít s Hilsnerem na houpačku!“ Po nějaké době tentýž lid vzýval Masaryka jako „prezidenta Osvoboditele“ a svého „tatíčka“.

Nemyslím si, že bychom na tom byli jako za hilsneriády, přece jen žijeme po druhé světové válce, ve 21. století. Nicméně o Masarykovi má smysl mluvit právě teď a pořádně nahlas. Takové to povinné tlachání na Masarykovu počest u příležitosti různých výročí bez jakýchkoli reálných důsledků pro společenské dění a pro poučení z jeho života, to by mohli klidně dělat i nacisté, to nemá žádný smysl.

2
Vytisknout
11914

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2018