Saúdy vedená koalice shromažďuje jednotky ve snaze ukončit válku v Jemenu

2. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
OSN ve středu oznámila, že má v úmyslu "do měsíce" obnovit jednání o míru v Jemenu, krátce poté, co USA vyzvaly válčící strany, aby usedly u jednacího stolu.


Saúdy vedená koalice mezitím shromáždila tisíce vojáků u hlavního jemenského přístavu Hudajdy - s cílem přinutit povstalecké Húsie podporované Íránem, aby se vrátili k jednáním sponzorovaným OSN.

USA a Británie vyzvaly k ukončení tříapůlletého konfliktu, který přivedl zbídačený Jemen na pokraj hladomoru. Tím zvýšily tlak na Saúdskou Arábii, která čelí globálním dopadům vraždy opozičního novináře Chášakdžího na saúdském konzulátu v Istanbulu.

Vojenská aliance sunnitských států vedená Saúdy a Spojenými arabskými emiráty nasadila velké síly u třicetitisícové Hudajdy držené Húsii a poblíž východního okraje města, oznámily jemenské vojenské zdroje agentuře Reuters.

"Tisíce jemenských vojáků vycvičených koalicí byly vyslány na předměstí Hudajdy spolu s moderními zbraněmi, včetně obrněných vozidel a tanků... v přípravě k velké operaci v nadcházejících dnech," prohlásil jeden ze zdrojů.

Obyvatelé sdělili Reuters, že Húsiové také nasadili síly v centru města, u přístavu a v jižních čtvrtích.

Koalice ani Húsiové se k posledním vojenským krokům nevyjadřují.

Západem podporovaná arabská aliance intervenovala do jemenské války považované za zprostředkovaný konflikt mezi Saúdskou Arábií a Íránem v roce 2015. Cílem bylo dosadit znova k moci mezinárodně uznávanou vládu.

Avšak po dobytí města Aden na jihu aliance nedosáhla větších úspěchů, když Húsiové drží nejlidnatější oblasti, včetně hlavního města Sanáa.

Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie prohlásily, že obsazení Hudajdy by přinutilo Húsie k jednání v důsledku odříznutí hlavní zásobovací linie.

Avšak předchozí ofenzíva ve městě v červnu selhala a koalice zastavila boje kvůli mírovým rozhovorům v Ženevě.

Jednání skončila, když se Húsiové nezúčastnili a obvinili koalici, že jejich týmu zabránila v cestě. Jemenská vláda Húsie obvinila ze sabotování rozhovorů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6949

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018