Buzzfeed: Trump nařídil svému právníku Cohenovi, aby lhal Kongresu

18. 1. 2019

čas čtení 3 minuty
Američtí Demokraté jsou rozčíleni informací, kterou publikoval Buzzfeed,  že Trump nařídil svému bývalému právníku Michaelu Cohenovi, aby lhal v Kongresu o vyjednávání postavit v Moskvě Trump Tower.

Adam Schiff, nový předseda parlamentního výboru pro výzvědné záležitosti, napsal na Twitteru: "Tvrzení, že prezident Spojených států se zřejmě dopustil svedení ke křivému svědectví před naším výborem ve snaze zabránit vyšetřování a zakamuflovat své podnikatelské jednání s Ruskem patří k dosud nejzávažnějším. Učiníme vše, co je nezbytně, abychom zjistili, zda je to pravda."

Podle serveru Buzzfeed obdržel Trump od Cohena deset aktualizovaných informací o jednání v Rusku a snažil se dosáhnout plánovaného setkání s Putinem.

 
Podle dvou federálních policejních vyšetřovatelů, kteří se touto záležitostí zabývají, zařídil prezident Donald Trump svému právnímu zástupci Michaelu Cohenovi, aby lhal v Kongresu ohledně vyjednávání probíhajících s cílem postavit v Moskvě věžák Trump Tower. Trump také podporoval plán, připravený Cohenem, že během prezidentské kampaně navštíví Rusko a osobně se setká s Vladimírem Putinem a zahájí s ním vyjednávání o svém moskevském hotelu. "Zorganizujte, ať k tomu dojde," nařídil podle zdrojů Trump Cohenovi.

Ještě v době, kdy Trump tvrdil veřejnosti, že nemá s Ruskem žádné podnikatelské vztahy, Trump a jeho děti Ivanka a Donald Trump junior dostávali pravidelné, podrobné aktualizované informace o situaci ohledně výstavby této nemovitosti v Moskvě od Cohena, kterého jmenovali odpovědným za tento projekt.

Cohen v listopadu přiznal vinu, že o tomto jednání lhal při svědectví a ve svém dvoustránkovém prohlášení pro výzvědné výbory Senátu a Sněmovny reprezentantů. Mimořádný vyšetřovatel Robert Mueller zaznamenal, že Cohenovy lži, že projekt skončil v lednu 2016, byly pokusem "minimalizovat vazby mezi projektem v Moskvě a Individuem č. 1" - Donaldem Trumpem - "ve snaze omezit probíhající vyšetřování ohledně Ruska".

Nyní sdělily dva zdroje serveru BuzzFeed News, že Cohen také sdělil Muellerovi, že po prezidentských volbách mu Trump přímo nařídil, aby lhal - aby tvrdil, že vyjednávání skončila o mnoho měsíců dříve, než tomu bylo ve skutečnosti - ve snaze utajit Trumpovu angažovanost v Rusku.

Úřad mimořádného vyšetřovatele Muellera se dověděl o Trumpově příkazu, aby Cohen lhal Kongresu, z pohovorů z četnými svědky z firmy Trump Organization a z interních firemních emailů, esemesek a souboru dalších dokumentů. Cohen pak tuto skutečnost potvrdil při výslechu.

Toto zjištění není prvním důkazem, že se Trump pokoušel zablokovat vyšetřování FBI a Roberta Muellera ohledně ruských zásahů do voleb r. 2016.

Avšak Cohenovo svědectví je významné: Je to první případ, kdy Trump výslovně nařídil svému podřízenému, aby otevřeně lhal o svém jednání s Ruskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6422

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2019